11 juli 2016

puber en volwassen honden cursus

Beginners cursus: 


Wij spliten de beginnerscursus in pubercursus en volwassenhond cursus

Puber cursus

Net zoals bij mensen vindt in de puberteit lichamelijke verandering plaats die samenhangt met de aanvang van de seksuele volwassenheid. De enorme toename van geslachtshormonen in deze periode leidt tot verandering van het lichaam.

Een teefje wordt voor de eerste keer loops. Reuen krijgen belangstelling voor loopse teefjes door toename van het hormoon testosteron.
Vaak zie je in deze fase ook gedragsveranderingen optreden. Een puberende hond kan angstig reageren in situaties die eerder vertrouwd voor hem waren. Het brein is gevoeliger geworden voor allerlei prikkels. Het is belangrijk om je hond goed in de fase te begeleiden, zodat hij geen negatieve ervaringen krijgt.
Puberende honden kunnen eigenwijs zijn. Ze lijken opeens Oost-Indisch doof als je ze roept en soms zeggen mensen dat het lijkt alsof hun hond bananen in zijn oren heeft. Pubers zijn continu bezig hun grenzen op te zoeken.
Voor opvoeders is de puberteit vaak een lastige fase, waarin het lieve pupje van weleer veranderd lijkt te zijn in een ‘lastige’ hond. Puberende honden worden vaak als ‘dominant’ gezien, terwijl dit niet aan de orde is. De hond wordt vaak te zwaar gestraft met alle gevolgen van dien. Veel honden belanden in het asiel, omdat de eigenaar geen raad weet met het ongewenste gedrag. Dit gedrag kan ook een uiting van stress zijn.
Om uit te groeien tot een stabiele volwassen hond is het belangrijk, dat je je puberende hond structuur biedt en hem niet corrigeert voor ongewenst gedrag. Om je hond zo goed mogelijk te begeleiden in zijn puberteit is het belangrijk om veel handvatten aangereikt te krijgen. Het herkennen van stress en lichaamstaal zijn belangrijk om goed met je hond te kunnen communiceren. Het bouwen aan een goede relatie met je hond staat centraal, hierdoor kan je hond zelfvertrouwen ontwikkelen.

De begeleiding bestaat uit individuele lessen op de hondenschool, bij jou thuis of in het bos. De volgende onderwerpen komen aan bod en kunnen ook in overleg worden afgestemd:

 • Communicatie en lichaamstaal van je hond
 • Omgaan met ongewenst gedrag
 • Herkennen van stress en stressreductie
 • Ontspanning oefening
 • speuren en neuswerk
 • Gezondheid: voeding, beweging, inenten, ontwormen, castratie/sterilisatie.
 • wandelen aan een ontspannen lijn. ( waarom trekt mijn puber aan de lijn?)
 • Omgang met visite en opspringen.
 • Hierkomen
 • Omgaan met Nader derde prikkels zoals fietsers en wandelaars
 • Balans vinden tussen beweging en rust
 • Band opbouwen vanuit wederzijds respect en vertrouwen.
 • Omdat de lessen op individuele basis zijn, zullen er geen 10 tallen lessen nodig zijn zoals in groepslessen. Alle aandacht gaat naar jullie en zoeken samen naar mogelijkheden wat bij jullie  past.

 

Volwassen hond:

Wanneer je een volwassen hond in huis neemt, weet je vaak niet wat de hond heeft meegemaakt. Het is belangrijk aan elkaar te wennen en zijn vertrouwen te winnen. In de begeleiding ligt de nadruk op hoe je een goede relatie met je hond opbouwt. Je leert de lichaamstaal van de hond te begrijpen en hoe je hem op een ontspannen manier kunt begeleiden tot een sociale en stabiele hond.  Alvorens je met de begeleiding van start gaat volgt er eerst een kennismakingsgesprek.
Tijdens de begeleiding komen o.a. aan bod:
Communicatie tussen jou en je hond
Sociaal gedrag van de hond
Advies bij probleemgedrag
Sociale wandeling
Lichaamstaal
Tijdens de lessen komt er theorie aan bod en is er ook aandacht voor mentale stimulatie en massage.

 

 

 

Aanmelden? klik hier voor contact 

of bel 0651990363

 

 

 

 

 

Oorzaken van ongewenst gedrag
Gedrag heeft een doel, een functie. Iedere hond, sociale groep, omgeving en ook situatie is uniek, er is geen handleiding voorhanden.
Ik kijk naar wat jij en je hond samen nodig hebben en willen, en zoekt naar de oorzaak van het gedrag dat voor jou en je omgeving, de maatschappij als storend, ongewenst (en soms gevaarlijk) wordt ervaren ipv te focussen op de symptomen.
Jou en je hond gepast ondersteunen en begeleiden zal diens gedrag en welzijn ten goede komen. Het is dan ook efficiënter te werken aan de onderliggende emotie (bijv. angst) en de algemene ontwikkeling van je hond, dan te rekenen op een quick fix en te gaan trainen met een flinke portie omkoopsnoep en dwang, incl. getrek en gesleur aan je hond, al dan niet gecombineerd met het gebruik van nog wat extra hondonvriendelijke hulpmiddelen.

Misverstanden
Graag wil ik mijn pootje bijdragen om alvast enkele van de grootste misverstanden inzake honden en hun gedrag uit de wereld te helpen :
1) Een hond tracht niet “de baas” te worden of zijn, hij wil je niet jennen of treiteren, laat staan boos maken met zijn handelingen. Hij of zij is niet respectloos, koppig of dominant, hij maakt niet opzettelijk je spullen stuk en plast niet in huis als pesterij.
Honden zijn zeer intelligente wezens en kennen primaire emoties : angst/onzekerheid, verdriet, woede/agressie en vreugde. Menselijke emoties en gedragingen, zoals een schuldgevoel, wraak willen nemen… worden nog al te vaak geprojecteerd op het dier, geheel ten onrechte. Een hond wil overleven en zal daartoe samenwerken, ook met jou, de mens van wie hij/zij zo afhankelijk is.

2) Probleemgedrag is niet hetzelfde als een gedragsprobleem
Probleemgedrag is vaak voor de hond natuurlijk (instinctief!) gedrag dat door de mens en in het dagelijkse leven als problematisch, ongepast en onaangenaam, kortom “ongewenst” wordt ervaren. Een gedragsprobleem is zowel voor de mens als hond onaangenaam. Vaak vindt men dat de hond moeilijk doet, vervelend is… De hond doet echter niet moeilijk maar heeft het moeilijk… en vertoont dan gedrag om die emoties te uiten, duidelijk te maken, dat door mensen vaak als ongewenst wordt ervaren, bestempeld.

3) Een hond is een hond, geen mens, en ook geen gesocialiseerde wolf!
Ik bekijk je hond en zijn gedragingen ook vanuit zijn standpunt : wat wil hij/zij (vertellen), wat voelt hij/zij, wat heeft de hond nodig…
Honden zijn sociale, territoriale dieren die leren uit hun ervaringen en generaliseren; ze zijn verwant aan wolven maar stammen er niet van af. Een hond heeft hondse eigenschappen en behoeften en is een levend wezen met een persoonlijke beleving en eigen ontwikkeling. Een hond is geen ding, bezit, dat je te pas en onpas kan hanteren, programmeren en domineren; het is een individu dat respect verdient om wie en hoe hij of zij is, en dat ook recht heeft op een waardig en gelukkig leven zonder onderdrukking, angst, pijn enz.
Om zich goed te voelen heeft een hond nood aan hond-zijn, aan veiligheid, voorspelbaarheid, rust, sociale interactie, duidelijkheid, vertrouwen en ook affectie (en voeding + water, uiteraard) en beweging op maat.  Het is jouw taak als mens, als begeleider,  daarvoor te zorgen.

Leerschool & spiegel
Laat ons samen je hond het begrip, vertrouwen, de tools en tijd geven om zich te leren aanpassen en gedragen naar de normen en regels des mens, van het gezin, de maatschappij zonder zichzelf te verliezen of in te boeten aan welzijn, gezondheid en geluk.
Durf ook eens te kijken in eigen boezem (ja mannen, ook jullie).
Honden zijn fantastische dieren en grootse leermeesters, ongetwijfeld leer jij dus ook nog wat van je hond, net als ik, iedere keer weer.

Dat je dit nu leest en dus bij ons terecht gekomen bent, laat mij weten dat ook jij begaan bent met het welzijn, welvoelen van je hond. Dankjewel daarvoor !

 

 Hoe gaan we te werk:

Je  spreekt eerst voor 2 lessen af. Deze lessen worden dan  privélessen. De eerste les nemen wij de tijd voor alle vragen te beantwoorden en een start te maken en eventuele problemen. De 2 de les wordt gevolgd in het bos en gaan wij werken aan wandelen aan een ontspannen lijn en het hierkomen, benaderen van andere honden en mensen.Het persoonlijke contact en de tijd die we tijdens de privé lessen aan jou en jouw hond besteden zijn belangrijk. Jij en de hond kunnen dan rustig aan de trainingsomgeving wennen. De hond mag hierin rustig ontdekken en jij krijgt de kans op jouw hond te observeren hierdoor ga jij jouw hond nog beter begrijpen.  We lessen op alle dagen van de week, behalve op vrijdag.

Als jullie de eerste lessen  gehad hebben  kunnen er  losse lessen bij genomen worden.. Een basiscursus stopt niet. Er worden geen diploma’s of certificaten uitgedeeld en dat daarna een cursus klaar is. 

Meestal zijn er +/-  4 of  5 lessen nodig
Hebben jullie behoefte aan meer uitdaging is een vervolgcursus misschien wel geschikt hier gaan we meer sport en spel aanbieden.

Tijdens de cursus is het ook mogelijk voor een les aan huis  in het bos, in het dorp. Als daar vraag naar is. Dit is bespreekbaar  tijdens de cursus.

 

De trainingen gaan het gehele jaar door. Er is een binnenruimte aanwezig.

Kosten: 55 euro voor 2 privélessen op de hondenschool, les aan huis is een ander tarief.

Losse privélessen 20,- euro voor 30 minuten of 40,- voor een 1 uur.

 

 

 

Hoe zien onze lessen eruit:

 

 

Aanmelden of informatie

mail naar: info@horenzienenruiken.nl

klik hier voor het contact formulier

bel: 0651990363

ons adres is:

timmermansweg 100

5813 AR YSSELSTEYN