24 juli 2016

Puppy begeleiding aan huis

 

puppy cursus & opvoedbegeleiding

 

Een andere benadering in het opvoeden van puppy’s.

Het draait in de privé puppycursus om het echt leren begrijpen van uw pup en hem de juiste begeleiden te geven in alledaagse situaties. Dit op een manier waarbij rekening wordt gehouden met de emoties van de hond. Helpen om in bepaalde situaties meer zelfvertrouwen te krijgen en in andere situaties misschien juist weer iets ‘af te remmen’/ meer rust en ‘beleefdheid’ te leren.
We werken op een manier waarbij er een relatie opgebouwd wordt met de hond gebaseerd op vertrouwen en samenwerken. Kennis van de hondentaal, de behoeften van de hond en hoe ze leren zijn daarbij erg belangrijk.

U leert de hond begrijpen, begeleiden en begrenzen in alledaagse situaties. U leert hoe ze de vaardigheden bij te brengen die de huidige maatschappij vraagt, zonder veel commando’s en met oog voor hun behoeften en keuzemogelijkheden.
Daarnaast maken we een begin met het leren aanbieden van van neus- en hersenwerk, zodat u de pup de uitdaging kan geven die past bij de natuurlijke behoeften.
In de puppycursus in een paar woorden:

  • Opvoeden: omgaan met bijtgedrag, opspringen (binnen en buiten), zindelijkheid, alleen leren zijn enz. enz…
    Wandelen zonder trekken en omgaan met andere honden, mensen en verkeer
  • Hier” en “Wacht”
  • Vanuit vertrouwen leren voorwerpen te ‘delen’ met u
  • Behoeften van de hond
  • Stressreductie
  • Hondentaal/ lichaamstaal
  • Socialisatie
  • Neus- en hersenwerk

Commando’s/ controle en roedelleiderschap maken plaats voor echte communicatie en samenwerken
Het samenleven met de hond is veel meer dan de hond leren commando’s op te volgen. Het begrijpen van de lichaamstaal en de behoeften van een hond zijn hierin leidend en niet het aanleren van commando’s. ‘Hier en ‘Wacht’ komen wel aan bod. Ik noem het trainingsarm. Wat inhoudt dat we het doel bereiken zonder het gebruiken van allerlei commando’s waarin we zelfs de houding van hond bepalen. Het gaat vaak om rust en beheersing (niet trekken aan de lijn, niet opspringen) en niet om ‘naast’, ‘zit’ of ‘af’.
Alles echt in de praktijk
Vanuit uw huis, bij mij op de hondenschool, op straat en in een rustig losloopgebied. U leert vanuit de dagelijkse situaties uw puppy te begrijpen en hoe te begeleiden.
Leren in rust
Om iets te leren is concentratie nodig. Jonge pups zijn erg snel afgeleid. Iets aanleren (bv. Hier of Wacht) werkt dus veel beter in een omgeving met weinig afleiding. Door samen en in rust te startten leren u en uw pup sneller en beter en ontstaat een hechtere band. De basis is veel beter en stabieler. Het werken met afleiding bouwen we tijdens de lessen stapsgewijs op.
Elke hond is anders, maar ook elke eigenaar is anders
Socialiseren en de basis leggen van de opvoeding en training is maatwerk. Zowel voor de hond als de eigenaren.
Hier spelen we tijdens de lessen volop op in. U kan met twee volwassenen deelnemen aan de lessen en ook de kinderen erbij betrekken. Een pup ontwikkeld zich snel en het opvoeden en opbouwen van een band begint al bij het ophalen. Neem dus het liefst al voor de komst van uw puppy contact op. Zo kunt u zo snel mogelijk starten.
De opstartles is altijd bij u aan huis. Het beste is om deze les zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. We behandelen de belangrijkste punten rondom het begeleiden van de pup (denk hierbij o.a. aan zindelijkheid, slaap, buiten lopen en het opbouwen/ ondernemen van activiteiten) en al uw vragen worden beantwoord. Theorie en praktijk.  Deze les duurt 75 minuten .Deze les kan apart afgenomen worden.
De overige vervolglessen plannen we per keer samen in. Meestal doen we één les vanuit huis; één op de hondenschool; één les in een rustig losloopgebied. Echter kan dit per situatie verschillen en wordt afgestemd op u en de pup. Deze lessen duren 40 minuten. Natuurlijk met korte pauzes om de spanning van de opgedane indrukken te laten zakken. Soms kan het nodig zijn om de eerste vervolg les iets korter te houden, omdat de pup het simpelweg nog niet zo lang trekt in een omgeving met allemaal nieuwe geuren en geluiden.

Meestal zijn er gemiddeld 4 of 5 lessen nodig voor een goede start te maken, daarna kunt u mij altijd benaderen voor eventueel advies of vragen per telefoon of mail of er wordt een losse les ingepland. Wordt u pup een puber dan kunnen we dan altijd weer een les inplannen.

 

Hoe gaan we te werk?

Je  spreekt eerst voor 1 les af. De eerste les vindt plaats vanuit jullie huis.  Vanuit deze les maken wij een plan voor de eventuele vervolglessen.

Lestijden
Dit is op alle doordeweeks dagen en in het weekend behalve op vrijdag.

Kosten
opstart les los € 45,-
incl Advies tussen de lessen door (telefonisch of per mail)
60  minuten bij u aan huis.

vervolg lessen
lossen lessen hondenschool of bos tegenover hondenschool €20,- per half uur.
lossen lessen op locatie €35,- per 40 minuten

Voor kilometers buiten Ysselsteyn geldt een toeslag van  0,40 per gereden kilometer per les.

Aanmelden of meer informatie:

Bel mij ( Cindy) gerust voor al uw vragen of als kennismaking ik ben bereikbaar op 0651990363

 

of neem contact op via het contact formulier

 

klik hier voor het contact formulier

 

 

Extra informatie:

Hoe zit het dan met socialisatie als de lessen privélessen zijn?

 

Uw heeft uw pup in huis en wil vol enthousiasme beginnen met de socialisatie. Maar doe het rustig aan! Hou de pup in ieder geval de eerste dagen in huis en tuin. Deze dient eerst de tijd te krijgen om bij te komen van de verhuizing en om te wennen z’n nieuwe huis en gezin. Pas daarna ga je langzaam aan beginnen met buiten lopen. Zorg dat er de eerste week weinig tot geen bezoek komt en verwacht niet veel van de pup. Jonge pups zijn gevoelig en raken snel overprikkeld.
Start met socialisatie in en om huis vóórdat de pup aan andere prikkels en locaties wordt blootgesteld.
Nog steeds wordt vaak geadviseerd om snel en veel te socialiseren. Dus dat de pup zoveel mogelijk meegemaakt moet hebben voor deze 4 maanden oud is. Geadviseerd wordt hem voor die tijd mee te nemen naar de markt, het winkelcentrum, het schoolplein, in het openbaar vervoer, naar een puppycursus in een groep en nog meer. Maar al deze activiteiten, bovenop alles wat al in en om huis geleerd en gesocialiseerd dient te worden, doet eerder kwaad dan goed. Daarnaast is het gros van deze activiteiten niet iets waar je een hond over het algemeen gelukkig mee maakt, dus als het geen noodzakelijk kwaad is hoeft hij dat naar mijn inziens niet te ondergaan. Gelukkig weten velen dit, maar lang nog niet iedereen.

Socialiseren en habitueren is iets wat tijdens het opgroeien van de pup volgehouden moet blijven worden. De eerste 14 tot 16 weken van zijn leven zijn erg belangrijk, maar het is niet dat het daarna per direct stopt. Wel zal het voor bepaalde dingen moeilijker zijn. Stel een “prioriteiten-lijstje” op betreffende de socialisatie afgestemd op uw leefwijze. Situaties waarin de hond als deze groter is niet wekelijks komt kunnen best even wachten. Niet alles hoeft dus voor die tijd! Bij een goede socialisatie maakt een pup geleidelijk aan op een positieve/neutrale manier kennis met prikkels die belangrijk zijn voor het ‘dagelijkse’ leven.
Zorg bij het ondernemen van nieuwe activiteiten altijd dat er twee dagen rust tussen zit. Op deze ‘rustdagen’ doet u de normale wandelingetjes maar onderneemt niks nieuws met de pup. Het is al snel te veel en de kans dat ze het verkeerde leren is groot.

Afstand
Laat de pup altijd eerst op afstand kennismaken met situaties die belangrijk zijn voor uw dagelijks leven met de hond. En bouw dit uit.
Bijvoorbeeld: u woont vlakbij een markt- winkelplein. Begin op ruime afstand op het moment dat het niet zo druk is. Belangrijk is dat de pup rustig blijft en zich goed voelt en niet overspoeld wordt met (ongevraagde en vaak ongewilde) aandacht en/of prikkels. Dan ga je in de opvolgende weken steeds iets dichterbij, maar bespaar hem een bezoek aan een drukke markt of winkelcentrum.
Zolang de pup rustig en kalm is leert hij de juiste dingen. Belangrijk is te kijken naar uw hond. Wat kan hij wel en niet aan. Kalmerende signalen en stresssignalen spelen hierin een belangrijke rol. Tijdens de lessen besteden we uitgebreid aandacht aan deze signalen en het interpreteren ervan.
Bij socialiseren gaat het om de kwaliteit niet de kwantiteit. Onderschat het effect van een negatieve ervaring niet.
Pups zijn gevoelig en raken snel overprikkeld. Wanneer er veel in korte tijd wordt gedaan, krijgt de pup te veel prikkels binnen en raakt deze gestrest. Door deze stress wordt de pup nog gevoeliger en is de kans op het ontstaan van ongewenst gedrag in deze situaties maar ook in het algemeen groter. Denk hierbij bv aan overmatig bijten in huis, in de lijn bijten en blaffen/ reactief gedrag.

Socialisatie met honden
De eerste en tevens belangrijkste momenten betreffende de socialisatie van uw pup met andere honden zijn de ontmoetingen die u heeft tijdens de korte wandelingetjes vanuit huis. De kans dat u juist dan honden tegenkomt is erg groot.
Veel pups vinden vreemde volwassen honden, in tegenstelling tot vreemde pups, heel spannend. Dit is overigens heel normaal. Als we het dan hebben over socialisatie is het dus van groot belang om dan te weten hoe te handelen is deze situaties. Tijdens de lessen gaan we de straat op en dit dus echt in praktijk oefenen.
Het idee dat u een groepscursus moet doen met de zeer jonge pup vanwege de ‘socialisatie’ (één keer per week?!) met andere honden is dus achterhaald en heeft daarnaast weinig met socialisatie te maken.
Het belangrijkste gebeurt namelijk dagelijks vanuit huis. Dat is dus waar het om draait en waar de begeleiding nodig is! Daarnaast is groepscursus de slechtste plek om nieuwe dingen te leren aan uw pup en geeft zelfs onnodig veel stress. (Dit stond jaren gelden al vermeld in de puppykalender van de licg.) Ik heb zelf vier jaar lang puppy-groepslessen (met max. 4 pups) gegeven dus spreek uit ervaring.

Advies: Zorg dus dat u zo vroeg mogelijk contact opneemt om de eerste les aan huis in te plannen. Bij voorkeur nog voor de komst van uw pup en anders in de eerste week.
Maatwerk
Socialiseren en opvoeden is maatwerk en kan in de beginfase daarom, als u het echt goed wil doen, in mijn ogen niet in een groep.
Ieder pup heeft een eigen karakter. Het karakter ligt voor een deel vast (genetisch bepaald) maar wordt verder bepaald/ beïnvloed door de ervaringen de pup opdoet. Elke pup leert op zijn eigen manier en eigen tempo. Elke socialisatie is dus anders.  En puppen hebben elk hun zijn eigen punten tijdens de socialisatie die meer of minder aandacht nodig hebben. Zo heeft de één meer begeleiding nodig in de ontmoeting met andere honden en de ander juist in de omgang met verkeer.
Dit geldt hetzelfde voor de ‘training’. De één heeft meer begeleiding nodig met los lopen en hier roepen terwijl de ander juist meer begeleiding nodig heeft bij het wandelen aan de lijn.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de begeleiding per eigenaar. Allemaal maatwerk dus!
Leren in rust
Om iets te leren is concentratie nodig. Jonge pups zijn erg snel afgeleid. Om iets aan te leren (bv.  Hier of Wacht) werkt het dus veel beter om dit met zo min mogelijk afleiding te doen. Pas daarna ga je werken met afleiding.
Door samen en in alle rust te startten en oefenen leren u en uw pup sneller en beter en ontstaat een hechtere band. De basis is veel beter en stabieler. Het werken met afleiding bouwen we tijdens de lessen stapsgewijs op.
Daarbij komt ook dat een goede band met de pup zorgt voor meer aandacht voor u. Een goede band moet eerst opgebouwd worden, dat duurt even. Een band opbouwen is iets wat u samen doet en in rust. Pas als er een basis is, u en de pup elkaar iets beter kennen en er meer een band komt, kan de uitdaging voor ‘werken’ met meer afleiding aangegaan worden. Dit kan dan door de vervolg-/ basiscursus in groepsverband te gaan volgen.
Met een puppygroep wordt bovenstaand verhaal volledig omgekeerd. Met enorme afleiding (andere pups) dient aandacht en iets nieuws geleerd te worden. Het gaat moeilijker en geeft meer stress bij zowel pup als eigenaar. Voor beide wordt het onnodig moeilijk gemaakt.

Privéles duurder?
Vaak wordt gedacht dat privéles veel duurder is dan groepsles. Dit ligt er maar net aan hoe u het bekijkt. Gaat u het op prijzen naast elkaar leggen… ja dan bent u meer geld kwijt.
Maar kijkt u naar het eindresultaat dan is privéles altijd goedkoper! Bij privéles haalt u er veel meer uit, omdat het aangepast wordt op u en de hond. Onder de eindstreep heeft u minder lessen nodig, dus valt het heel erg mee.
Een goed begin is het halve werk. Heel cliché maar het gaat hier zeker op. Door de juiste start te maken voorkomt u later veel ongewenst gedrag. Het bespaart u niet alleen stress, maar ook geld. Anders zou er weer hulp ingeschakeld moeten worden om het ongewenste gedrag op te lossen.

Misverstanden
Graag wil ik mijn pootje bijdragen om alvast enkele van de grootste misverstanden inzake honden en hun gedrag uit de wereld te helpen :

1) Een hond tracht niet “de baas” te worden of zijn, hij wil je niet jennen of treiteren, laat staan boos maken met zijn handelingen. Hij of zij is niet respectloos, koppig of dominant, hij maakt niet opzettelijk je spullen stuk en plast niet in huis als pesterij.
Honden zijn zeer intelligente wezens en kennen primaire emoties : angst/onzekerheid, verdriet, woede/agressie en vreugde. Menselijke emoties en gedragingen, zoals een schuldgevoel, wraak willen nemen… worden nog al te vaak geprojecteerd op het dier, geheel ten onrechte. Een hond wil overleven en zal daartoe samenwerken, ook met jou, de mens van wie hij/zij zo afhankelijk is.

2) Probleemgedrag is niet hetzelfde als een gedragsprobleem
Probleemgedrag is vaak voor de hond natuurlijk (instinctief!) gedrag dat door de mens en in het dagelijkse leven als problematisch, ongepast en onaangenaam, kortom “ongewenst” wordt ervaren. Een gedragsprobleem is zowel voor de mens als hond onaangenaam. Vaak vindt men dat de hond moeilijk doet, vervelend is… De hond doet echter niet moeilijk maar heeft het moeilijk… en vertoont dan gedrag om die emoties te uiten, duidelijk te maken, dat door mensen vaak als ongewenst wordt ervaren, bestempeld.

3) Een hond is een hond, geen mens, en ook geen gesocialiseerde wolf!
Ik bekijk je hond en zijn gedragingen ook vanuit zijn standpunt : wat wil hij/zij (vertellen), wat voelt hij/zij, wat heeft de hond nodig…
Honden zijn sociale, territoriale dieren die leren uit hun ervaringen en generaliseren; ze zijn verwant aan wolven maar stammen er niet van af. Een hond heeft hondse eigenschappen en behoeften en is een levend wezen met een persoonlijke beleving en eigen ontwikkeling. Een hond is geen ding, bezit, dat je te pas en onpas kan hanteren, programmeren en domineren; het is een individu dat respect verdient om wie en hoe hij of zij is, en dat ook recht heeft op een waardig en gelukkig leven zonder onderdrukking, angst, pijn enz.
Om zich goed te voelen heeft een hond nood aan hond-zijn, aan veiligheid, voorspelbaarheid, rust, sociale interactie, duidelijkheid, vertrouwen en ook affectie (en voeding + water, uiteraard) en beweging op maat.  Het is jouw taak als mens, als begeleider,  daarvoor te zorgen.