24 juli 2016

Puppy cursus

 

puppy cursus

 

 

Onze puppycursus worden niet in groepsverband gegeven, maar op individuele basis gegeven. Wij geloven sterk in het aanbieden van individuele lessen ten opzichte van groepslessen omdat we er door de jarenlange studie en ervaring van overtuigd zijn geraakt dat een pup zich beter ontwikkeld als:

 • hij in zijn eigen tempo kennis mag maken met de wereld om zich heen.
 • hij een gevoel van veiligheid ervaart.
 • hij sociale vaardigheden leert van stabiele volwassen honden in plaats van andere pups die zelf nog over onvoldoende sociale vaardigheden beschikken.
 • De samenwerking tussen mens en hond van moment tot moment tijdens de lessen wordt begeleid.

Pups leren geen sociale vaardigheden van andere pups, maar van stabiele volwassen honden. Daarom laten wij pups nooit zomaar los in groepen. Wat in volksmond nog steeds ”spel” heet zijn veelal kracht meetingen waarbij de ene partij leert een ”bully” te zijn en de andere partij leert dat er ondanks zijn pogingen tot communicatie over hem heen wordt gelopen.

 

Tijdens de individuele les zijn voldoende rustmomenten voor de pup gegarandeerd waardoor de pup opgedane ervaringen kan verwerken. Tijdens deze momeneten nemen wij de theorie met u door.

 

Het resultaat

een ontspannen pup, die veel minder geneigd zal zijn om te bijten en dingen stuk te maken. Een pup in die zijn eigen leertempo mag aangeven heeft zo min mogelijk kans op overprikkeling, onrust of gevoel van onmacht. Een pup die zich veilig voelt staat open voor nieuwe ervaringen waardoor het ontwikkelingsproces sneller verloopt. Een pup die vanaf de start positieve sociale ervaringen heeft zal zich ontwikkelen tot een sociaal vaardige hond.

Voor wie en wanneer beginnen?

 

De pup mag starten aan de puppycursus als deze 1 week bij u thuis is.

 

 

Extra informatie

 

Het opvoeden van een puppy is leuk maar zeker niet eenvoudig. Het vraagt veel tijd en geduld om je pup te begeleiden in zijn ontwikkeling tot een stabiele en volwassen hond. Een pup heeft tijd nodig om de wereld om zich heen te ontdekken. Een veel voorkomende misvatting is, dat je een pup zoveel mogelijk kennis moet laten maken met allerlei prikkels zoals: nieuwe omgevingen, personen, voertuigen, geluiden, nieuwe objecten.

Vaak gebeurd het, dat wij als eigenaar een pup meelokken met voertjes of aan de lijn trekken als de pup aangeeft, dat hij niet mee wilt. De hersenen van een pup kunnen een overdosis aan prikkels niet verwerken, waardoor een pup snel overprikkeld raakt. De pup laat dan stress signalen zien, zoals bijvoorbeeld, in de lijn bijten als hij een schoolplein op moet lopen met spelende kinderen. Als een pup niet mee wilt lopen geeft hij jouw een signaal dat hij zich onveilig voelt.

Het is belangrijk, dat je de lichaamstaal leert herkennen van je pup om hem zo goed mogelijk te begeleiden in nieuwe situaties. Negatieve ervaringen moeten worden voorkomen, zodat je pup geen angstgedrag ontwikkeld. Daarom is het belangrijk dat je pup leert om in kleine stapjes om te gaan met nieuwe dingen en situaties. Op deze manier bouwt je pup een vertrouwensband met je op, waarin hij leert zich veilig te voelen bij jou.

Naast het socialiseren is het belangrijk, dat een pup mentaal gestimuleerd wordt om tegemoet te komen aan zijn natuurlijke behoeftes. hierdoor krijgt je pup meer zelfvertrouwen, wat later zal leiden tot een stabiele hond

 

De puppycursus bestaat uit individuele begeleiding op de hondenschool, in het bos of bij je thuis, waarin ik je kennis laat maken met de belevenis wereld van je pup en hoe je een vertrouwensband met je pup kunt opbouwen. Er valt veel te ontdekken. Socialisatie gebeurt op een positieve manier in het tempo van je pup.

Tijdens de lessen komt er theorie aan bod en leer ik je de lichaamstaal van je pup herkennen. de oefeningen wat ik aanbied hebben met veiligheid te maken.

In de lessen is er ook aandacht voor mentale stimulatie van je pup een  ontspanningsoefening.

 

Door mijn persoonlijke benadering is er ruimte voor vragen met betrekking tot de opvoeding van je pup zoals:

 • waarom trekt mijn pup aan de lijn
 • opspringen
 • zindelijkheid
 • angstperiode
 • vaccineren
 • voeding
 • waarom het niet helpt ongewenst gedrag te corrigeren
 • stress herkennen
 •  Aanmelden:

 • 0651990363

        of

  klik hier voor contactformulier

 

Misverstanden
Graag wil ik mijn pootje bijdragen om alvast enkele van de grootste misverstanden inzake honden en hun gedrag uit de wereld te helpen :

1) Een hond tracht niet “de baas” te worden of zijn, hij wil je niet jennen of treiteren, laat staan boos maken met zijn handelingen. Hij of zij is niet respectloos, koppig of dominant, hij maakt niet opzettelijk je spullen stuk en plast niet in huis als pesterij.
Honden zijn zeer intelligente wezens en kennen primaire emoties : angst/onzekerheid, verdriet, woede/agressie en vreugde. Menselijke emoties en gedragingen, zoals een schuldgevoel, wraak willen nemen… worden nog al te vaak geprojecteerd op het dier, geheel ten onrechte. Een hond wil overleven en zal daartoe samenwerken, ook met jou, de mens van wie hij/zij zo afhankelijk is.

2) Probleemgedrag is niet hetzelfde als een gedragsprobleem
Probleemgedrag is vaak voor de hond natuurlijk (instinctief!) gedrag dat door de mens en in het dagelijkse leven als problematisch, ongepast en onaangenaam, kortom “ongewenst” wordt ervaren. Een gedragsprobleem is zowel voor de mens als hond onaangenaam. Vaak vindt men dat de hond moeilijk doet, vervelend is… De hond doet echter niet moeilijk maar heeft het moeilijk… en vertoont dan gedrag om die emoties te uiten, duidelijk te maken, dat door mensen vaak als ongewenst wordt ervaren, bestempeld.

3) Een hond is een hond, geen mens, en ook geen gesocialiseerde wolf!
Ik bekijk je hond en zijn gedragingen ook vanuit zijn standpunt : wat wil hij/zij (vertellen), wat voelt hij/zij, wat heeft de hond nodig…
Honden zijn sociale, territoriale dieren die leren uit hun ervaringen en generaliseren; ze zijn verwant aan wolven maar stammen er niet van af. Een hond heeft hondse eigenschappen en behoeften en is een levend wezen met een persoonlijke beleving en eigen ontwikkeling. Een hond is geen ding, bezit, dat je te pas en onpas kan hanteren, programmeren en domineren; het is een individu dat respect verdient om wie en hoe hij of zij is, en dat ook recht heeft op een waardig en gelukkig leven zonder onderdrukking, angst, pijn enz.
Om zich goed te voelen heeft een hond nood aan hond-zijn, aan veiligheid, voorspelbaarheid, rust, sociale interactie, duidelijkheid, vertrouwen en ook affectie (en voeding + water, uiteraard) en beweging op maat.  Het is jouw taak als mens, als begeleider,  daarvoor te zorgen.

Leerschool & spiegel
Laat ons samen je hond het begrip, vertrouwen, de tools en tijd geven om zich te leren aanpassen en gedragen naar de normen en regels des mens, van het gezin, de maatschappij zonder zichzelf te verliezen of in te boeten aan welzijn, gezondheid en geluk.
Durf ook eens te kijken in eigen boezem (ja mannen, ook jullie).
Honden zijn fantastische dieren en grootse leermeesters, ongetwijfeld leer jij dus ook nog wat van je hond, net als ik, iedere keer weer.

Dat je dit nu leest en dus bij ons terecht gekomen bent, laat mij weten dat ook jij begaan bent met het welzijn, welvoelen van je hond. Dankjewel daarvoor !

 

 

 

 

 

 

 

 

samen spelen

Hoe gaan we te werk?Je  spreekt eerst voor 2 lessen af. Deze twee lessen worden dan  privélessen. Het persoonlijke contact en de tijd die we tijdens de privé lessen aan jou en jouw hond besteden zijn belangrijk. Jij en de hond kunnen dan rustig aan de trainingsomgeving wennen.  Na deze 2lessen hebben jullie al volop handvaten om thuis mee aan de slag te gaan. Na deze lessen is het uiteraard mogelijk om vervolglessen af te spreken.We lessen op alle dagen van de week, behalve op vrijdag.

 

 • Als je de eerste 2 lessen  gehad hebt kunnen jullie je  aanmelden voor losse lessen deze kunnen wekelijks of maandelijks zijn. Een puppycursus stopt niet. Er worden geen diploma’s of certificaten uitgedeeld en dat daarna een cursus klaar is. Jullie kunnen net zolang doorgaan zolang jullie het leuk vinden.
 • Tijdens de cursus is het ook mogelijk voor een les aan huis, in het bos, in het dorp. vraag naar de mogelijkheden.

 

Lestijden

De eerste 2 privélessen spreken we in overleg af. Dit is op alle doordeweeks dagen en in het weekend behalve op vrijdag.

 

Hoe zien onze lessen eruit:

hierkom en socialisatie oefening met de bladzak

hierkom en socialisatie oefening met de tunnel.

 


De lessen gaan het hele jaar door. Bij kou, regen of sneeuw kan er gebruik gemaakt worden van een binnenruimte.

Kosten zijn voor de 1 ste 2 lessen 50 euro. Deze 2 lessen bestaan uit  privélessen . vervolglessen zijn 20 euro voor 30 minuten. 40,- euro voor 60 minuten. Lessen kunnen wekelijk, om de week of maandelijks gevolgd worden.

 

 

aanmelden of informatie:

klik hier voor het contact formulier

bel: 0651990363

Timmermansweg 100

5813 AR Ysselsteyn