Mijn visie wat ik graag wil overdragen

Hondentaal hoe ik hier tegen over sta en hoe ik ermee om ga.

Oorzaken van ongewenst gedrag
Gedrag heeft een doel, een functie. Iedere hond, sociale groep, omgeving en ook situatie is uniek, er is geen handleiding voorhanden.
Ik kijk naar wat jij en je hond samen nodig hebben en willen, en zoekt naar de oorzaak van het gedrag dat voor jou en je omgeving, de maatschappij als storend, ongewenst (en soms gevaarlijk) wordt ervaren ipv te focussen op de symptomen.
Jou en je hond gepast ondersteunen en begeleiden zal diens gedrag en welzijn ten goede komen. Het is dan ook efficiënter te werken aan de onderliggende emotie (bijv. angst) en de algemene ontwikkeling van je hond, dan te rekenen op een quick fix en te gaan trainen met een flinke portie omkoopsnoep en dwang, incl. getrek en gesleur aan je hond, al dan niet gecombineerd met het gebruik van nog wat extra hondonvriendelijke hulpmiddelen.
Misverstanden
Graag wil ik mijn pootje bijdragen om alvast enkele van de grootste misverstanden inzake honden en hun gedrag uit de wereld te helpen :

1) Een hond tracht niet “de baas” te worden of zijn, hij wil je niet jennen of treiteren, laat staan boos maken met zijn handelingen. Hij of zij is niet respectloos, koppig of dominant, hij maakt niet opzettelijk je spullen stuk en plast niet in huis als pesterij.
Honden zijn zeer intelligente wezens en kennen primaire emoties : angst/onzekerheid, verdriet, woede/agressie en vreugde. Menselijke emoties en gedragingen, zoals een schuldgevoel, wraak willen nemen… worden nog al te vaak geprojecteerd op het dier, geheel ten onrechte. Een hond wil overleven en zal daartoe samenwerken, ook met jou, de mens van wie hij/zij zo afhankelijk is.

2) Probleemgedrag is niet hetzelfde als een gedragsprobleem
Probleemgedrag is vaak voor de hond natuurlijk (instinctief!) gedrag dat door de mens en in het dagelijkse leven als problematisch, ongepast en onaangenaam, kortom “ongewenst” wordt ervaren. Een gedragsprobleem is zowel voor de mens als hond onaangenaam. Vaak vindt men dat de hond moeilijk doet, vervelend is… De hond doet echter niet moeilijk maar heeft het moeilijk… en vertoont dan gedrag om die emoties te uiten, duidelijk te maken, dat door mensen vaak als ongewenst wordt ervaren, bestempeld.

3) Een hond is een hond, geen mens, en ook geen gesocialiseerde wolf!
Ik bekijk je hond en zijn gedragingen ook vanuit zijn standpunt : wat wil hij/zij (vertellen), wat voelt hij/zij, wat heeft de hond nodig…
Honden zijn sociale, territoriale dieren die leren uit hun ervaringen en generaliseren; ze zijn verwant aan wolven maar stammen er niet van af. Een hond heeft hondse eigenschappen en behoeften en is een levend wezen met een persoonlijke beleving en eigen ontwikkeling. Een hond is geen ding, bezit, dat je te pas en onpas kan hanteren, programmeren en domineren; het is een individu dat respect verdient om wie en hoe hij of zij is, en dat ook recht heeft op een waardig en gelukkig leven zonder onderdrukking, angst, pijn enz.
Om zich goed te voelen heeft een hond nood aan hond-zijn, aan veiligheid, voorspelbaarheid, rust, sociale interactie, duidelijkheid, vertrouwen en ook affectie (en voeding + water, uiteraard) en beweging op maat.  Het is jouw taak als mens, als begeleider,  daarvoor te zorgen.

Leerschool & spiegel
Laat ons samen je hond het begrip, vertrouwen, de tools en tijd geven om zich te leren aanpassen en gedragen naar de normen en regels des mens, van het gezin, de maatschappij zonder zichzelf te verliezen of in te boeten aan welzijn, gezondheid en geluk.
Durf ook eens te kijken in eigen boezem (ja mannen, ook jullie).
Honden zijn fantastische dieren en grootse leermeesters, ongetwijfeld leer jij dus ook nog wat van je hond, net als ik, iedere keer weer.

Dat je dit nu leest en dus bij ons terecht gekomen bent, laat mij weten dat ook jij begaan bent met het welzijn, welvoelen van je hond. Dankjewel daarvoor !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *