Wat heeft jouw pup nodig.

De meeste artikelen en boeken gaat over wat wij belangrijk vinden wat de pup moet kennen en beheersen. Zoals hoe maak ik mijn pup zindelijk, hoe leer ik hem te zitten enzo. Dit artikel gaat over wat de pup nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een evenwichtige huishond.

Een ding wat heel belangrijk is tijdens de puppy periode in ZELFVERTROUWEN.
Dit klinkt best makkelijk maar best een hele uitdaging. Afhankelijk van het ras en de persoonlijkheid van je pup moet je situaties zo creeren dat je pup succes heeft en positieve ervaringen opbouwt. Hij zal zich fysiek en mentaal stapje voor stapje gaan ontwikkelen en je bent er als baas nauw bij betrokken om dit in goede banen te leiden.

Fysieke ontwikkeling:
de spieren en botten, de blaas alles moet nog groeien en ontwikkelen. Denk aan de vuitsregel: wandelen maximaal 5 minuten per maand maand opbouwen. Hou zijn belasting goed in de gaten en geef hem voldoende ( verplichte) rust. Zorg dat hij voldoende naar buiten kan voor zijn behoeftes en kijk of je in de tuin een snoepjes zoektocht kan organiseren over verschillende ondergronden kan wandelenen op eigen iniatief eens over iets heen kan stappen of onder iets door kan snuffelen. dwing je pup tot niets en houd de sessies kort.(mentale ontwikkeling

De meeste gedrags problemen komen voort uit onzekerheid. Dus de vraag die we vervolgens moeten stellen is Hoe begeleid ik de hond zodat zijn zelfvertrouwen kan groeien. het antwoord splits ik op:

Wel doen:
1 VEILIGHEID:
Op het moment dat je pup thuis komt staat zijnhele leven op de kop. Hij heeft net zijn moeder en broers en zusjes achter gelaten. Nu komt hij in een nieuwe omgeving met andere geuren en objecten en mensen. Het kan even duren voordat hij zich veilig voelt. Dit houd in dat hij in het begin kan gaan piepen of blaffen. Vroeger was het advies vooral niet naar hem toe gaan. Je pup zal dan immers leren dat als hij piept je naar hem toe komt. Een pup is echter helemaal niet in staat om ons mensen zo te manipuleren. Hij jankt of blaft om een goede reden, en het is aan jou als baas om erachter te komen wat die reden is. Misschien moet hij plassen? of voelt zich eenzaam
mijn advies is om je pup de eerste weken zoveel mogelijk in de buurt te houden. bouw het stap voor stapje uit zodat hij zich veilig voelt.

2 ONTDEKKEN:
De eerste weken zal je pup alles ontdekken, hij zal heel nieuwgierig zijn. Hij wil alles onderzoeken met zijn poten en zijn bekje. Wederom net als bij een klein kind maak je huis puppyproef, het ontdekken is immers erg goed voor de mentale ontwikkeling. Ruim datgene op waar je geen puppytandjes in wilt zien. Ga niet constant nee zeggen tegen je pup. ten eerste weet hij niet wat nee betekend en ten tweede ie het natuurlijk gedrag wat je niet de kop in wilt drukken. Sterker nog je wilt de nieuwgierigheid stimuleren. Zorg voor genoeg speeltjes. Zorg dat je deze kunt aanbieden als hij een van je favoriete schoenen of handen aanvalt.

3 WANDELEN
Mentale aspect van wandelen over het fysieke hebben we het gehad. De pup wilt zoals we hierboven hebben beschreven alles verkennen. Het doel van de wandeling moet dan ook zijn om aan die behoefte te voldoen. Maar wel door er sturing aan te geven.

4 LEER DE HONDEN TAAL
Ga je puppy zijn taal observeren en leren. Het zou handig zijn als je de signalen als wegkijken, borstelen, gapen, tongelen gaat herkennen. Door dit soort signalen te herkennen kan je je hond beter begeleiden

5 ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP

Een pup heeft veel slaap nodig 18 tot 20 uur per etmaal. Wanner je pup niet voldoende slaapt ga je dit merken. Hij kan onvermoedelijk zijn.
Zorg dus dat zijn slaapplek op een goede plek staat waar hij niet gestoord wordt.
Nog een weetje honden worden drukker door ruw spel en rustiger van neuswerk (bv snoepjes zoeken). Ga dus niet touwtrekken en verwacht dat hij daarna wel kan slapen.

NIET DOEN
1 OVERSOCIALISEREN

DIt is een van de meest gemaakte foute. Je krijgt veel te horen dat socialiseren erg belangrijk is . Zo gaat hij mee naar de markt, mee naar de winkel enzo
natuurlijk is het wel belangrijk om buitenshuis activiteiten te gaan ondernemen, maar bouw het rustig aan op. Want als jouw pup veel positieve ervaringen opdoet groeit het op tot een zelfverzekerde hond. Dus neem je hond rustig mee naar de markt. Zoek een plaatje op buiten de markt waar het nog rustig is en laat hem van een afstandje kijken. Laat alles voor je pup positief verlopen, en stop als je ziet dat hij het ongemakkelijk vindt.

2 CONTACT MET ELKE HOND DIE JE TEGEN KOMT.
Ook dit is geen goed idee. Ten eerste miet elke hond vindt een pup leuk. te tweede je hond leert dat niet elke andere hond staat voor feest. Valkuil is namelijk dat je pup het zien van een andere hond koppelt aan een hel enthousast gevoel. Dan krijg je straks een stuiterbal wat naar elke hond toe wil.

Bij ons op de puppycursus besteden wij veel aandacht aan deze aspecten en laten de pups daarom ook niet bij elkaar. Wij leren de pups als er andere honden in de buurt zijn is mijn baas toch nog altijd het belangrijkste.

Kom je ook mee doen met jouw pup?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *