22 oktober 2022

HELP, mijn puppy bijt!

Wanneer je een pup in huis heb is dit een van de dingen waar je zeker tegenaan gaat lopen. Maar de daarop volgende vraag is dan natuurlijk, hoe kun je dit bijten afleren?

Waarom bijten pups?

Voordat ik je uitleg hoe je met het bijten om moet gaan, ga ik je eerst meer uitleg geven over het waarom. Pups bijten namelijk om verschillende redenen.

Verkennen van de wereld

Ten eerste is het voor de pup een manier om de wereld te ontdekken. Een beetje vergelijkbaar met een baby, die stopt ook alles in zijn mond. Ze ontdekken ze verschillende materialen door overal lekker op te gaan kauwen. In de opvoeding is het dus o.a. van belang om de pup hierin te sturen. Waar mag hij wel in bijten en waarin niet?

Spel

Van kleins af aan gebruiken pups ook hun bek bij spel. Dit doen ze in het nest al wanneer ze met broertjes en zusjes spelen. Ook leren ze dan al een beetje wanneer ze te hard bijten en moeten remmen of stoppen. Aan ons de taak als baasjes om dit verder op te pakken.

Oververmoeidheid / overprikkeld

Socialiseren is erg belangrijk. Maar pas ook op dat je hierin niet te snel gaat. Wanneer je pup namelijk te veel prikkels in een keer krijgt, heeft hij te weinig tijd om dit te verwerken. Dit kan dan weer leiden tot ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld bijten.

Verveling

Pups slapen veel, maar wanneer ze wakker zijn, zijn ze vaak ook echt wakker. Als je pup op zo’n moment niets te doen heeft, of niets voor handen heeft waar hij mee mag spelen, gaat hij dit op een andere manier oplossen. En hoe leuk is het dan om in die flapperende broekspijp te gaan hangen, of te proberen die wiebelende paardenstaart te vangen!!

Tanden wisselen

Een pijnlijke fase. Tanden die los gaan zitten, scheef zitten en eruit zullen moeten om plaats te maken voor nieuwe tanden. Om de pijn te verzachten zal je pup in deze fase dingen gaan zoeken om op te kauwen om de pijn wat te verzachten. Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt, zullen de verkeerde spullen het dus moeten ontgelden.

Ok, en nu?

Het is dus zaak om eerst voor jezelf te achterhalen wat de reden voor jouw pup is om te gaan bijten. Ik zal alle bovengenoemde redenen nog een keer langslopen, maar nu met oplossingen.

  • Verkennen van de wereld

Zorg dat je je pup hierin begeleid. Wil je bijvoorbeeld niet dat hij je nieuwe spijkerbroek voorziet van extra gaten? Zorg dan dat hij er ook niet bij kan. Door zoveel mogelijk spullen weg te leggen zodat je pup er überhaupt niet bij kan, voorkom je een hoop frustratie. Desondanks zal het vast en zeker een keer voorkomen dat hij iets te pakken heeft wat niet mag, je bank zet je nou eenmaal niet aan de kant. Zorg er dan voor dat je hem op een rustige maar duidelijke manier weghaald. Je kunt hem eerst zonder communicatie weg halen bij datgene wat hij niet mag hebben en hem iets aanbieden wat hij wel mag. Gaat hij alsnog door, ben dan wat duidelijker in je consequentie.

  • Spel

Tijdens spel zal je pup ook meer dan eens je vingers te pakken krijgen. En dit kan erg pijnlijk zijn met die scherpe puppentandjes. Let dus op wáár je mee speelt en hoe. Bij een klein speeltje zullen eerder je vingers er tussen zitten dan bij een groter speeltje. Mocht het toch gebeuren, zeg dan AUW! en stop het spel even. Honden onderling geven ook aan door te piepen dat het te hard gaat. Reageert je pup hier goed op, kun je het spel weer hervatten. Blijft hij doorgaan, stop dan het spel en hervat het op een ander moment wanneer hij rustiger is.

  • Oververmoeid / overprikkeld

Pas dus op dat je je pup niet te snel aan teveel prikkels bloot stelt. 1 nieuwe situatie per dag is meer dan voldoende voor zo’n jong hondje. Gemiddeld slapen honden zo’n 18uur per dag. Zorg er dus voor dat je pup ook voldoende rust neemt/krijgt. Het makkelijkste is om hier een bench of een ren voor te gebruiken. Zo kun je zelf zorgen voor verplichte rust momentjes.

  • Verveling

Dit is vrij simpel. Zorg voor voldoende speeltjes en botjes zodat je pup ook zichzelf bezig kan houden. Daarnaast is het natuurlijk super leuk, leerzaam en goed voor jullie band om ook samen dingen te doen. Dit kan van alles zijn; spelen, hersenwerkjes, wandelen etc.

  • Tanden wisselen

Iets waar je minder mee kunt. Behalve zorgen vol voldoende kauwdingen, is dit een fase wat je pup doorheen moet. Zodra alle tanden zijn gewisseld zal de drang om te kauwen ook verminderen.

Loop je, ondanks deze tips, toch nog tegen probleemgedrag aan met betrekking tot bijten? Wacht dan niet te lang en schakel optijd hulp in om je hiermee te helpen. Je hebt zelf in de hand hoever je het probleemgedrag laat groeien of wanneer je hulp inschakelt.