Veel mensen die net een pup in huis hebben lopen tegen dezelfde problemen op. Ik krijg dan ook vaak dezelfde vragen van puppy eigenaren.
In de meeste gevallen laten de pups gewoon puppygedrag zien, iets wat de eigenaar moet leren (h)erkennen en waarbij de eigenaar de pup moet leren wat wenselijk en ongewenst gedrag is.
Hieronder ga ik in op de 10 meest gestelde vragen over puppy’s:
- Mijn pup bijt…..
- Pup loopt niet mee buiten of trekt aan de riem als we weer naar huis lopen
- Hij wil niet in de bench
- Mijn pup neemt alles in z’n bekje
- Hij is nog niet zindelijk
- Hij wil ’s nachts niet slapen/is vroeg wakker
- Mijn pup luistert zo slecht
- Hij springt
- Die 5 minuten regel moet ik me daar nu echt aan houden?
- Hij is vaak zo onwijs druk
1. Mijn pup bijt
Gelukkig dat uw pup bijt, dit is een normaal onderdeel van zijn ontwikkeling. Pups verkennen de wereld door middel van hun bekje. Het is alleen belangrijk dat ze leren dat bijten in ons niet gewenst is. Ruilen voor een speeltje of kluifje kan dan een prima oplossing zijn. Vaak wordt het bijtgedrag heftiger naarmate de pup moe wordt. De pup pakt dan geen speeltje of kluifje meer aan, maar gaat als een soort piranha te keer op ons.
Dat is het moment om zelf eens na te gaan hoeveel rust de pup heeft gehad op de dag. Want hoe vermoeider pups worden, hoe pittiger het gedrag. Bekende tijdstippen waarop pup’s meer bijten zijn ’s avonds rond etenstijd, maar ook na een uitlaat rondje of als de kinderen thuiskomen uit school. Leg ze op dat soort momenten lekker op hun eigen plekje, met mogelijk een Kong erbij en vaak zijn ze dan na een paar minuten al in dromenland.
2. Pup loopt niet mee buiten of trekt aan de riem
Ik denk dat het volgende voor iedere pup eigenaar in het begin wel herkenbaar is, je stapt de deur uit en je pup gaat in de ankers en wil beslist niet meer verder lopen. Of je hebt net een wandeling gemaakt en zodra je in de buurt bent van je huis bent begint hij aan de lijn te trekken en gaat hij in een rap tempo terug op huis aan.
Dit is eigenlijk heel logisch, het huis is de veilige plek voor de pup. Buiten is het onbekend, er gebeurt van alles wat hij wellicht nog nooit van zijn leven of maar in beperkte mate heeft gezien. Denk aan: auto’s, fietsers, brommers, andere honden, vreemde mensen, gillende kinderen en ga zo maar door. Logisch dat uw pup dan bij het verlaten van het huis denkt; “ik blijf hier en ik verzet geen stap!” of dat hij aan het eind van een wandeling denkt; “ik ga snel weer terug naar de plek waar ik het allemaal ken”.
Vaak wordt er van een jonge pup teveel verwacht of denken mensen dat ze de pup zo gauw mogelijk aan allemaal prikkels moeten blootstellen voor een goede socialisatie. Ga niet te snel hierin. Laat de pup de eerste dagen eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving, uw huis. Kijk vervolgens samen vanuit de deuropening naar alles wat er te beleven valt. Werk aan uw vertrouwensband. U hoeft niet gelijk een wandeling in de buurt te gaan maken. Ook vanuit de deuropening of alleen in uw straat is genoeg te ervaren voor uw pup.
Ook gaan pups geregeld op hun kontje zitten tijdens een wandeling en gaan dan om zich heen kijken, laat dat gewoon gebeuren. Op dat moment neemt u pup even de rust om alles wat er om hem heen gebeurt in zich op te nemen, dat koppie maakt overuren.
Bovenstaand gedrag zal vooral de eerste weken optreden en zal afnemen hoe langer de pup bij u woont.
3. Hij wil niet in de bench
In de meeste gevallen wil een pup niet in de bench omdat hij niet geleerd heeft wat een bench is.
Stel je voor dat je als pup net een paar uur bij je nieuwe baasjes bent en dan word je in de bench gezet, in je eentje, deurtje dicht, terwijl je niet weet wat je overkomt. Logisch dat de pup dan laat merken dit niet leuk te vinden.
Een bench moet daarom aangeleerd worden en dit heeft (bijna altijd) tijd nodig. Daarbij kan de ene pup de bench vanaf dag 1 fanatisch vinden en de andere pup het na 3 weken nog verschrikkelijk vinden.
Persoonlijk werk ik liever met een puppyren, in combinatie met een bench, zodat de pup iets meer vrijheid heeft en wat meer keuze heeft om lekker te gaan liggen. Honden verplaatsen zich namelijk graag tijdens hun slaap en vinden het fijn om van lighouding te kunnen veranderen.
Ook kunnen sommige honden het juist prettiger vinden om in plaats van in een bench in de woonkamer, in een aparte veilige kamer zonder bench tot rust te komen (bijvoorbeeld een bijkeuken). Maar ook dit dient natuurlijk goed opgebouwd te worden.
Vaak krijg ik ook de vraag: “moet ik m’n pup laten piepen in de bench?”
Dat is altijd een lastige vraag want iedere pup is anders en iedere situatie is anders, maar over het algemeen gezien is even piepen niet heel erg. Daarbij is mijn grens wel redelijk snel bereikt, ik laat zelf een pup niet een kwartier lang janken, piepen, blaffen en in paniek raken. Een pup leert hier echt niks van.
Wilt u met een bench gaan werken, dan is een goede opbouw enorm belangrijk. Maar er zijn pups die ook na een goede opbouw een bench echt niet prettig vinden. Kijk dan naar alternatieven zoals een puppyren of een afgesloten puppy-proof kamer.
4. Hij neemt alles in z’n bekje
Pups leren door alles in hun bekje te nemen. Het is natuurlijk prima als ze hun eigen speelgoed en kluifwerk pakken, maar als ze met uw schoenen gaan lopen slepen of zelf de zenders op de tv veranderen omdat ze met de afstandsbediening aan de haal gaan of buiten van alles en nog wat vinden, is dat minder geslaagd. Veel mensen die net een pup is huis hebben merken pas dan hoeveel troep er eigenlijk op straat ligt.
Het belangrijkste is om de pup te leren los te laten op commando. Laat hij netjes los, zet daar dan altijd iets tegenover. Een lekker voertje, een speeltje of een hele blije baas, omdat uw pup het zo onwijs goed doet.
Probeer te voorkomen dat u dingen uit z’n bekje moet halen. Gevolg daarvan kan zijn dat de pup niet meer bij u komt en het gevonden spul heel snel doorslikt met alle gevolgen van dien. Dus leer hem op een leuke manier het loslaten aan.
En komt hij een keer aanlopen met uw allernieuwste schoenen, blijf dan super vrolijk naar uw pup toe. Beloon hem omdat hij uw prachtige schoen helemaal gebracht heeft en denk er zelf aan om de volgende keer de schoenen beter op te ruimen.
5. Hij is nog niet zindelijk
Vragen over zindelijkheid zijn altijd lastig te beantwoorden. De ene pup doet met 8 weken al nagenoeg niks meer in huis en de andere pup heeft met 5 maanden nog steeds moeite met zindelijk zijn. Het enige wat ik hier op kan zeggen is: heb geduld, het komt goed! Bij sommige pups duurt het gewoon wat langer.
Er zijn zelfs pups die pas rond een jaar volledig zindelijk zijn, of die al vroeg zindelijk zijn en in de pubertijd even een terugval krijgen.
Zorg in ieder geval voor een enorme voorraad keukenpapier en schoonmaak doekjes, ruim ongelukjes zonder te mopperen op en hou een schema aan. Ga naar buiten na ieder slaap-, speel- en eet moment en daarnaast ieder uur. Bouw het vandaar uit rustig op.
6. Hij wil ’s nachts niet slapen / is vroeg wakker
Dan heb je je pup opgehaald en dan komt daar die eerste nacht, vol met piepen, janken en misschien wel blaffen. Wat doe je dan als eigenaar?
Slaap de eerste nachten in ieder geval samen, zet de bench op de slaapkamer of slaap zelf op de bank met de bench naast je.
Bij piepen leg je even je hand bij de bench en zeg je geruststellend ssstttttt, vaak is dit voldoende.
Daarnaast is het uiteraard belangrijk om aan benchtraining te doen! Wordt het slapen op deze manier goed opgebouwd, dan slapen pups vaak na een paar nachten goed door.
Zelf ben ik totaal geen voorstander van de pup alleen ergens in de bench laten slapen en maar laten janken de hele nacht. Dit kan echt grote gevolgen hebben voor uw pup wat betreft zijn vertrouwen en dit kan zich uiten in gedragsproblemen.
Voor een pup is de eerste dag en nacht bij u een hele overgang. Hij wordt zomaar bij zijn moeder en broertjes en zusjes weggehaald, daar waar hij zich altijd zo veilig heeft gevoeld en waar er altijd samen tegen elkaar aan werd gelegen. En opeens ligt hij daar alleen in een vreemd huis, bij vreemde mensen en met rare geluiden en geuren om zich heen. Het is dan ook niet raar dat uw pup piept/huilt, hij roept om het vertrouwde.
Wat u kunt doen om de bench fijner te maken:
- Leg er een niet te groot kleedje in zodat de pup de keuze heeft om op een kleedje te liggen of op de koele ondergrond
- Leg er een warm kruikje in (let er wel op dat deze veilig is voor een pup)
- Leg er een shirt in met uw geur of een gedragen sok
- Leg er een knuffelbeer in om lekker tegenaan te liggen (verwijder wel alle harde onderdelen)
- Leg een kleed over de bench zodat er een veilig holletje ontstaat.
Maar zoals bij punt 3 staat, hoe goed u het ook opbouwt, sommige pups blijven een bench niet prettig vinden. Kijk dan of uw pup op een andere veilige plek kan slapen ’s nachts. Bijvoorbeeld een puppyren in combinatie met een bench. Of in een afgesloten veilige puppy-proof ruimte zoals een bijkeuken. Ook dit dient opgebouwd te worden. Slaap ook dan de eerste paar nachten in de buurt, bijvoorbeeld in een aangrenzende ruimte, gescheiden door een traphekje.
Verder worden pups vaak een paar keer wakker in de nacht, ze moeten even plassen/poepen en er zijn er veel die vinden dat rond een uur of 6.00 de dag wel weer begint. Ook dit komt allemaal goed en ze gaan uiteindelijk steeds langer slapen, mede omdat ze steeds langer zindelijk zijn.
7. Mijn pup luistert zo slecht
Dat pups slecht luisteren komt omdat pups geen Nederlands spreken en totaal niet begrijpen wat wij nu allemaal bedoelen wanneer wij tegen ze praten. Het is dus een kwestie van veel trainen om de pup dingen te leren, bijvoorbeeld wat “zit” betekent.
Het is belangrijk om gewenst gedrag aan te leren, zodat ongewenst gedrag uit blijft. Zorg er daarbij voor dat u goed contact legt met uw pup. Zonder een goed contact kunt u zeggen wat u wilt maar bereikt u de pup heel slecht.
Ik vergelijk het altijd maar met mezelf. Als ik een boek aan het lezen ben of een film aan het kijken ben, of ik ben aan het werk en iemand begint zomaar tegen mij te praten, dan hoor ik misschien maar de helft en gaat er veel langs mij heen. Terwijl als iemand eerst contact met mij maakt en ik mijn werkzaamheden stop, het verhaal wel binnenkomt.
Zo werkt het ook met pups, bouw aan een goed contact en ga van daaruit verder trainen.
8. Hij springt
Dat pups springen is heel normaal gedrag. Het is vaak een onderdeel van de begroeting, waarbij uw pup uw gezicht wil likken. Ons hoofd bevindt zich nu eenmaal een stuk hoger van de grond dan de pup, dus springen pups vaak op tegen mensen. Ook als ze heel enthousiast zijn hebben ze de neiging om te springen.
Wilt u niet dat uw pup (of later uw volwassen hond) tegen u opspringt dan is het belangrijk dat u uw pup leert hoe u wilt dat hij zich gedraagt. U kunt hem het “laag” commando aanleren, waarbij de pup leert dat 4 poten op de grond hem iets oplevert en dat opspringen hem niks oplevert.
Sommige mensen geven het advies om het opspringen te negeren, maar als uw pup niet weet wat hij dan wel moet doen in de situatie, zal het gedrag alleen maar van kwaad tot erger worden.
Als uw pup nog erg jong is, ga dan door de knieën en maak uzelf klein. Zo voorkomt u dat de pup gaat opspringen. Het is het beste om ongewenst gedrag te voorkomen en gewenst gedrag aan te leren.
9. Die 5 minutenregel moet ik mij daar nu echt aan houden?
De 5 minuten regel, die aangeeft dat een pup per week dat hij oud is, maximaal 5 minuten per keer mag wandelen/bewegen, is een richtlijn. De ene pup doet het daar prima op, voor een andere pup kan het te weinig zijn.
Het belangrijkste is om naar uw pup te kijken, 5 minuten spelen met een andere hond kan veel vermoeiender zijn dan 15 minuten rustig lopen in een bos met veel snuffelen. U kunt ook wat langer op pad gaan en halverwege ergens gaan zitten om wat rust in te bouwen.
Uiteraard is het belangrijk dat een pup niet overvraagd wordt, mede gezien de ontwikkeling van botten en spieren, maar een pup hoeft ook niet in een glazen huisje te zitten. Volgens sommige deskundigen mogen pups nauwelijks meer iets en is alles al te gauw en teveel. Dit hangt echter heel erg af van het individu van uw pup.
Gebruik naast de richtlijn dan ook uw gezonde verstand, de meeste mensen weten zelf door naar hun hond te kijken, echt wel wat het beste is.
10. Is vaak zo onwijs druk
Pups kunnen vaak druk zijn. Dit kan bij het ras of het karakter van de hond horen, maar kan ook een uiting zijn van vermoeidheid.
Vergelijk het met kinderen, die zijn aan het eind van de middag en het begin van de avond vaak ook onwijs druk. Ze hebben een dag school erop zitten en daarna spelen of een sportclub en dan zijn ze aan het eind van de dag gewoon moe. Sommigen gaan dan op de bank hangen en anderen worden juist druk of vervelend.
Zo werkt het met pups eigenlijk ook, ze zijn op een gegeven moment moe van alle prikkels van de hele dag en hun koppie zit dan vol. De ene pup zal dan heerlijk gaan slapen, maar er zijn er ook die dan de zogenaamde gekke 5 minuten hebben (wat op kan lopen tot een uur). Ze crossen dan als een gek door het huis, slepen met van alles en nog wat, luisteren totaal niet meer en zijn zo ondeugend dat je ze het liefst achter het behang zou plakken.
Vaak is het een kwestie van het vinden van de juiste balans tussen activiteit en rust. Pups hebben echt nog veel slaap nodig om alles te kunnen verwerken, denk aan 18-20 uur rust/slaap per dag. Dit is wel een richtlijn. Kijk goed naar uw pup en wat die nodig heeft.
De puppytijd kan (erg) zwaar zijn. Sommige mensen hebben echt last van de puppyblues, hoe zeer zich ook op hun pup hadden verheugd. Probeer toch van uw pup te genieten, want hij is zo groot. Pas op voor te snel willen gaan, veel dingen hebben hun tijd nodig. Weet dat alle tijd en energie die u in uw pup steekt, u dubbel en dwars terug krijgt in de vorm van een fijne, trouwe kameraad voor het leven.
Wilt u graag ondersteuning tijdens de puppytijd? Neem dan contact op en dan plannen we een telefonisch consult