22 april 2023

castratie en sterilisatie

In de volksmond maakt men onderscheid tussen castratie van de reu en castratie van de teef. Bij een reu noemen ze het castratie en bij de teef sterilisatie. Dit is echter onjuist. Omdat de geslachtshormonen worden weg genomen, mag de term sterilisatie niet genoemd worden.

Honden, zowel mannelijke als vrouwelijke worden over het algemeen gecastreerd. Bij de castratie wordt de productie van geslachtshormonen stilgelegd doordat de geslachtsorganen worden verwijderd.

Omdat de hormoonhuishouding totaal verandert, verandert er nog veel meer in het lichaam. Castratie heeft een behoorlijke invloed op de gezondheid, maar vooral ook op het gedrag.

De voordelen van castratie van een reu:

  • Het voorkomt weglopen als er loopse teefjes in de buurt zijn
  • Het voorkomt het veelvuldig snuffelen aan het oplikken van urine van teefjes
  • De hond zal niet meer overal urineren
  • Rijgedrag wat niet stress gerelateerd is wordt terug gedwongen. Vaak is de oorzaak stress en niet de hormonen
  • Het voorkomt voorhuidsontsteking
  • Er kan geen teelbalkanker ontstaan
  • Het voorkomt op oudere leeftijd veelvoorkomende goedaardige vergroting van de prostaat. Het voorkomt echter geen prostaatkanker
  • De reu wordt rustiger

De nadelen van castratie van de reu

  • De vacht verandert. Deze jan voller worden en meer gaan klitten
  • De groeischijven van de lange botten sluiten later. De hond groeit dus langer door. Ze worden dan vaak slungerig
  • Er wordt geen testoteron meer geproduceerd, in dit heeft nadelig effect op de sterkte van de wand van de botcellen
  • Testosteron is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de skelet spieren. Er kan alleen spiermassa worden opgebouwd als de hond voldoende Testosteron heeft
  • De meeste reuen worden dikker, omdat de stofwisseling wordt vertraagd
  • Het zelfvertrouwen is afhankelijk van testosteron. Onzekere honden worden na castratie nog onzekerder
  • De kans dat de hond andere honden wordt bereden. Hij ruikt niet meer als een reu
  • Het is mogelijk dat decreu incontinent wordt na castratie
  • Er is grotere kans op schildklier problemen

Heeft de reu last van zijn hormonen dan zijn de volgende natuurlijke middelen bruikbaar

  • Geslachtdrift van het merk puur
  • Endoflex olie van young living deze op de kruin aanbrengen.

De voornaamste reden dat eigenaren hun reu laten castreren, is dat de reu onhandelbaar grdrag vertoont ten opzichte van andere reuen. Dit gedrag wordt vaak dominant gedrag genoemd. Met dominatie heeft het echter niets te maken. Een dominante reu vecht namelijk helemaal niet. Hij heeft voldoende zelfvetrouwen en straalt dit ook uit. Hij gaat het conflict niet aan, omdat hij het niet nodig vindt om door een conflict duidelijk te maken wie hij is. Andere honden weten dit. Niet alleen zien ze het aan de lichaamstaal, maar ze ruiken het ook aan zijn geurentaal.

Ook een onzekere hond vecht niet. Als een onzekere hond agressie vertoont, is dit feitelijk altijd omdat hij zich bedreigd voelt. Een andere hond komt binnen zijn comfort zone. Er zijn twee mogelijkheden vluchten of vechten. Zit de hond aan de riem, dan kan hij niet vluchten. Hij kan dan veelal niet anders dan agressie vertonen om de andere te verjagen. Eigenlijk zou hij het conflict liever helemaal uit de weg gaan. Reuen die intolerant gedrag vertonen ten opzichte van andere reuen, zijn meestal de reuen die we in de middenkader kunnen plaatsen. Ze zijn enigzins onzeker, maar hebben geleerd dat imponeren werkt om indruk op andere honden te maken.

De eerste testosteron boost

Als de hond jonger dan zes of zeven maanden is, is er veelal niets aan de hand. Hij speelt met iedere hond, reu of teef. Rond de leeftijd van acht maanden, bij grote rassen later, bij kleine rassen vroeger, krijgt de reu zijn eerste testosteron boost. Eigenaren merken dit vaak niet. De reu tilt zijn poot vaak nog niet op. Wel plast hij mogelijk vaker en heeft meer interessen in urine geuren. Die eerste testosteron aanmaak zorgt voor een andere beleving van zijn omgeving. De reu voelt zich anders en gaat zich anders gedragen. Niet zelden zie je in die periode een eerste aanval naar een andere hond. Het teken dat er meer testosteron wordt aangemaakt. Vanaf dat moment moet de eigenaar meer gaan opletten. De kans is namelijk groot dat de hond succesvol wordt in dit gedrag. Die eerste uitval overkomt jou als eigenaar. Maar vanaf dat moment moet men zorgen dat je reu alleen nog contact maakt met gezonde zelfverzekerde reuen, waarbij de gedachte aan uitvallen niet eens in zijn hoofd opkomt. Dit betekt dat de hond niet meer overal uitgelaten en losgelaten kan worden. Beter twee positieve hond- hondcontacten per dag dan meer waarvan conditionering van het probleemgedrag kan leiden. Hoe lang dit nodig is valt niet te zeggen. Dit hangt af van het moment waarop de testosteron spiegel redelijk stabiel is en geen extreme pieken meer heeft.