23 juli 2022

Cerato

In Onbalans

Twijfelen aan eigen oordeel of besluit, terugkomen op besluiten, raad en bevestiging vragen aan anderen.

In balans

Vertrouwen in eigen inzicht en intuïtie, zelfvertrouwen.

Cerato

Loodkruid – Ceratostigma willmottiana – Cerato

Onzekerheid / Ken uzelf

In Onbalans

Twijfelen aan eigen oordeel of besluit, terugkomen op besluiten, raad en bevestiging vragen aan anderen.

In balans

Vertrouwen in eigen inzicht en intuïtie, zelfvertrouwen.

Dieren met een Cerato onbalans zijn onzeker. Het zijn meelopers die hun soortgenoten nadoen en zelden zelf initiatief tonen. Deze dieren vragen veel aandacht. Ze vragen constant bevestiging, “doe ik het goed?”, “is dit wat je wilt?”. Door hun gedrag lijken het vaak hele domme dieren maar dat zijn het niet. Het is hun onzekerheid die ze besluiteloos maakt. 

Door hun onzekerheid zijn deze dieren heel gevoelig voor kritiek. Laten merken dat je ze dom vind of ze uitlachen vinden ze echt vreselijk en maakt het probleem erger. Wanneer je ze niet je volledige aandacht geeft als je met hen bezig bent kunnen ze het gevoel krijgen dat ze niet de moeite waard zijn.

Bewuste aandacht en stap-voor-stap werken aan hun zelfvertrouwen hebben ze nodig.

Kenmerken van een Cerato dier

  • Meeloper.
  • Vraagt veel aandacht en bevestiging.
  • Maakt vaak domme indruk maar is niet dom.
  • Plakt aan je vast, kijkt constant om.
  • Onrustig, maakt geen keuze.
  • Puppy gedrag.
  • Kopiëren gedrag van soortgenoten ook al is het gedrag niet iets wat bij hun past.
  • Heel gevoelig voor kritiek, uitlachen en standjes.

Cerato is een remedie voor honden die onzeker zijn en onvoldoende zelfvertrouwen hebben. Cerato honden zijn vaak wel nieuwgierig, maar weten vervolgens met de opgedane kennis niks te doen, reden waarom ze ook weinig ervarig opdoen.
De positieve kant van cerato is een sterke intuïtie die voor zichzelf gebruikt wordt, het kan vasthouden aan het eigen besluit. Cerato honden hebben vaak bevestiging en goedkeuring nodig.
De nerveuze manier van contact maken zet zich om in rustige zelfverzekerdheid. De hond stelt zich niet steeds afhankelijk op en weet intuitief wat goed en wat fout is.
Is het negatieve Cerato dier eigenlijk alleen in staat om in een groep te leven die bescherming bied, in positieve zin laat de hond zien dat hij helemaal geen bescherming nodig heeft.