Hoe herken je een gelukkige hond
Als hondeneigenaar wil je uiteraard het beste voor je hond en wil je graag dat je hond zich goed in zijn vel voelt. Misschien vraag jij je ook af of je hond gelukkig is en wat je kan doen om je hond gelukkig te maken.
Om hier antwoorden op te vinden is het nuttig om even stil te staan bij wat ‘gelukkig zijn’ betekent.
Geluk is een staat van ‘zijn’, een emotionele toestand. Het gaat verder dan gevoelens en emoties zoals blijdschap, angst en woede. Mens en hond ervaren de beleving van geluk op een gelijkaardige wijze: een gelukkig mens of een gelukkige hond voelt zich lichamelijk goed, ervaart een gevoel van veiligheid en zal aangenaam en sociaal gedrag vertonen.
Hoe herken je een gelukkige hond?
Honden communiceren met lichaamstaal. Het is belangrijk om aan zijn taal en gedrag de juiste interpretatie aan te geven. Door de hondentaal te begrijpen, kan je inschatten wat je hond op welk moment nodig heeft. Een gelukkige hond kan je herkennen aan een aantal signalen en gedragingen.
Een gelukkig hond…
• kijkt je aan en kwispelt als je oogcontact maakt of tegen hem praat
• gedraagt zich meestal rustig tot licht opgewekt en ligt het grootste deel van de dag gezellig op de bank of in zijn mand
• staat klaar om te spelen en plezier te maken. Na het spelen komt hij snel tot rust
• loopt tijdens het wandelen gecontroleerd aan de leiband zonder al te hard te trekken. Hij observeert de omgeving door te snuffelen maar tegelijk blijft hij met jou in connectie
• zal zich tegenover onbekende mensen of honden die je tegenkomt tijdens de wandeling eerder neutraal gedragen
• is uitgelaten als hij vrij mag rondlopen, maar blijft jou in het oog houden
• neemt een slokje water bij het thuiskomen na de wandeling en gaat weer rustig liggen
• zal kort alarmerend blaffen als de deurbel gaat, maar eenmaal het bezoek binnen is, zal hij hen uitbundig besnuffelen en zich vervolgens ergens neervleien
• heeft een goede eetlust
• laat zich gemakkelijk verzorgen, zoals borstelen of wassen
• kan rustig alleen thuis blijven en wachten tot zijn verzorger weer thuis komt
• slaapt gemakkelijk tot 8u aan een stuk en is vrolijk bij het wakker worden
•
Geluk is een zaak van hier en nu.
Het is belangrijk om te weten dat ons geluk en lijden niet anders is dan dat van onze honden. De reden waarom we leven is gelijk: honden en mensen willen gelukkig zijn en lijden vermijden. Omdat jij in verbinding staat met je hond, heeft jouw geluksgevoel een enorme invloed op dat van je hond. Dus als je wilt dat jouw hond gelukkig is, is het belangrijk om ook aan jouw eigen geluk te werken. En dat is perfect mogelijk, want je kunt “nu” al meer geluk ervaren en de emoties van je hond “nu” al positief beïnvloeden. Alles ligt in jouw handen.
Velen denken dat je iets moet doen om gelukkiger te zijn, dat je naar geluk moet toewerken en daarvoor een doel moet bereiken. “Als ik dit heb, zal ik gelukkig zijn”. “Wanneer dit probleem is opgelost, zal ik gelukkig zijn”. Maar geluk ligt niet in de toekomst, geluk vind je enkel in het huidige moment. Geluk bereik je niet, maar ervaar je.
Dus creëer voor jezelf de omstandigheden om tot rust te komen en te ontspannen. Dit kan je al door te stoppen met “moeten doen” of door je plannen en doelen los te laten. Het zal je een vrijer gevoel geven wat zal helpen bij het ervaren van geluk.
Dit lijkt gemakkelijk, maar voor velen is dit erg moeilijk. Er is namelijk de druk van buitenaf en verwachtingen van anderen naar jou. Zo zijn er de denk- en doe-patronen die zich doorheen de tijd verankerd hebben in de geest van hondeneigenaren. Die patronen stellen dat je veel met een hond moet doen: je moet naar de hondenschool, je moet de baas zijn over je hond, je moet straffen als hij ongewenst gedrag vertoont, je moet boven je hond staan…
Deze theorieën worden overgedragen en zonder een kritische blik ook aangenomen, waardoor ze blijven bestaan. Mijn ervaring als hondengedragsbegeleider is dat mentale constructies en vastgeroeste gewoontepatronen één van de belangrijkste oorzaken zijn van het lijden van de hond en zijn verzorger. En een hond die lijdt of zich niet gelukkig voelt, zal sneller probleemgedrag vertonen.
Hoe maak je je hond gelukkig?
Probleemgedrag is een symptoom waarvan de oorzaak ligt bij de omstandigheden die negatieve emoties bij je hond triggeren. Je hond voelt zich niet gelukkig. Als je probleemgedrag wilt oplossen door enkel aan het specifieke gedrag te werken, trap je in een valkuil. Een symptomatische gedragsgerichte aanpak zal tot een tijdelijke aanpassing leiden maar dat effect zal van korte duur zijn. Als er niets fundamenteels verandert aan de oorzaak van de negatieve gevoelens van je hond, zal het probleemgedrag snel terug de kop opsteken.
Dit inzicht zal het voor jou ook gemakkelijker maken. Stop met in de strijd te gaan met het gedrag van je hond en met jezelf de schuld te geven van het probleemgedrag van je hond. Maar accepteer hem, onvoorwaardelijk zoals hij is en concentreer je op de oorzaken die verantwoordelijk zijn voor stress, angst en frustraties. Pak die oorzaken aan zodat je hond zich kan ontspannen. Je zal merken dat het probleemgedrag vanzelf zal verdwijnen.
Concreet betekent dit dat je datgene gaat geven wat je hond fundamenteel nodig heeft: een goede verzorging, veiligheid, voldoende lichaamsbeweging en bewegingsvrijheid. Laat de hond zijn wie hij is zodat hij je kan vertrouwen. En jij,.. jij bent ook perfect zoals je bent. Geniet van het samenzijn met je hond en van de momenten die jullie beiden gelukkig maken. Je zal merken dat problemen afnemen en zullen verdwijnen.
Gelukkig zijn doe je hier en nu, samen met je hond.