22 oktober 2022

Je puppy leren alleen te blijven

Een hond is een sociaal dier dat in groep leeft. Jouw pup vindt het heel normaal dat hij altijd bij jou zou kunnen blijven. Toch is het noodzakelijk dat hij leert om ook alleen te kunnen blijven als je gaat werken, boodschappen gaat doen of ergens naartoe gaat waar je pup niet bij kan zijn.
Alleen blijven is voor honden onnatuurlijk. Je puppy alleen leren blijven dient stap voor stap te gebeuren.

Je kunt je pup alleen leren blijven in 7 dagen/stappen. Begin hier pas mee als je puppy vertrouwt is aan zijn nieuwe opgeving. Je gaat pas naar de volgende dag als de dag ervoor helemaal soepel verloopt. Iedere pup doet het op zijn eigen tempo.

Dag 1 – Jouw pup vertrouwd maken met zijn rust- en slaapplaats.
Honden die goed kunnen alleen blijven, zullen rusten of slapen wanneer hun verzorgers er niet zijn. Het is dus belangrijk dat je jouw pup eerst helpt om vertrouwd te worden met zijn rust en slaapplaats. Dit kan je doen door je pup naar zijn slaapplaats te begeleiden als je merkt dat hij wilt rusten. Blijf bij hem in de buurt en laat hem NIET alleen. Pups rusten en slapen gemiddeld ¾ van een dag. Je kan deze stap dus verschillende keren herhalen. Het doel is dat jouw pup zelf leert kiezen om naar zijn rustplaats te gaan als hij wilt rusten of slapen. Als je merkt dat je pup dit doet, kan je naar stap 2 gaan.

Dag 2 – Jouw pup leren om zelfstandigheid op te bouwen.
Eenmaal jouw pup weet waar hij kan rusten, kun je hem leren dat je niet altijd met hem bezig kunt zijn. Na een gezamenlijke activiteit zeg je “gedaan of klaar” en ga je iets doen in de omgeving van de rustplaats van de puppy. Je kunt de krant lezen of werken aan je PC. Als je merkt dat jouw pup toch aandacht vraagt ,doe je niets. Het is de bedoeling dat jouw pup zelfstandig kiest om naar zijn rustplaats te gaan of om ergens een kauwbotje te nemen.

Dag 3 – Jouw pup leren alleen blijven terwijl jij nog in zicht bent.
Zorg voor een fysieke afscheiding tussen jou en jouw pup. Dat kan een kinderhekje, puppyren of bench* zijn. Coach jouw pup naar zijn veilige en comfortabele ruimte en zeg dat hij alleen dient te blijven. Ga vervolgens naar de andere ruimte terwijl de pup jou nog in het oog kan houden. Als het goed gaat, zal de pup binnen de 3 minuten gaan liggen en tot rust komen. Je kunt pas naar de volgende stap gaan als je pup binnen 1 minuut ergens gaat liggen terwijl jij in de andere ruimte bent.
*Voor je een pup in een bench kunt opsluiten, dient hij er eerst op zijn eigen tempo vertrouwd mee te worden. Tijdens de dag kun je een pup maximaal 2 uur in een bench laten verblijven. ’s Nachts kan dat langer zijn. Indien je jouw pup in de toekomst langer dan 2 uur alleen wilt laten, dien je een andere plaats voor hem te bouwen zodat je hem veilig alleen kunt laten.

Dag 4 – Jouw pup alleen leren blijven terwijl jij uit zicht bent.
Nadat jullie samen een activiteit hebt gedaan en jouw pup wat tot rust is gekomen, coach je hem naar de veilige ruimte en laat je hem alleen. Vervolgens ga je jezelf ergens uit het zicht van je pup positioneren. De pup mag jou horen maar niet zien. Doordat je de vorige dagen op de juiste manier tewerk bent gegaan, mag dat geen problemen veroorzaken. Jouw pup zal binnen de 3 minuten tot rust komen en gaan liggen.

Dag 5 – Jouw pup alleen leren blijven terwijl jij naar een andere kamer gaat.
Coach jouw pup naar de veilige ruimte, zeg dat hij even alleen moet zijn en verlaat de ruimte. Ga vervolgens naar een andere ruimte. Dat kan de slaapkamer, het toilet, de garage zijn. Blijf daar een tijdje maar wees zelf stil. Luister of je de pup kunt horen. Normaal zal hij ook nu binnen de 3 minuten tot rust komen. Als jouw pup ook met deze stap vertrouwd is en binnen de 1 minuut tot rust komt, kun je echt beginnen weggaan.

Dag 6 – Jouw pup echt alleen laten.
Doe eerst een activiteit met jouw pup. Laat hem vervolgens even tot rust komen en coach hem dan naar zijn veilige plaats en zeg dat hij alleen moet zijn. Maak je vervolgens klaar om weg te gaan. Doe je jas aan, neem jouw sleutels en andere benodigdheden en ga weg. Blijf een 10 tal minuten weg en ga dan terug binnen. Ga rustig naar jouw pup en begroet hem. Normaal zal deze stap vlot verlopen. Indien je twijfelt, kun je een camera plaatsen die je via wifi verbindt met je smartphone. Hiermee kan je je pup observeren tijdens het leerproces.

Dag 7 – Vertrouwd maken met langer alleen blijven
Je kunt vanaf nu de duurtijd van het alleen blijven geleidelijk aan verlengen tot maximaal 4 uur. Zorg ervoor dat jouw pup enkele voorwerpen ter beschikking heeft zodat hij wat kan kauwen als hij er behoefte aan heeft.

Sociale vaardigheden evolueren doorheen de jaren

Er wordt algemeen aangenomen dat de socialisatiefase bij honden van 3 tot 12 weken loopt. Tijdens deze periode ontwikkelt je pup zijn sociale vaardigheden in het gezin, naar andere (huis)dieren en naar personen buiten het gezin. In deze weken is je pup zeer gevoelig voor sociaal contact en vormt hij zijn vaardigheden op basis van ervaringen. Nu weten we dat de socialisatieperiode niet beperkt tot die enkele weken.

Het brein van je hond is, zoals bij de mens, ingesteld op levenslang leren. Dus de ervaringen die je hond tijdens alle contacten beleeft, zullen bijdragen aan de evolutie van zijn sociaal gedrag. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je hond zijn hele leven sociale vaardigheden zal blijven bijleren. Dus geen haast met jouw pup.

Extra weetje

Extra weetjes:

Je dient heftige emoties bij je pup te vermijden. Als jouw pup zich verlaten voelt, kan hij overspoeld raken door pijnlijke emoties en gevoelens. Door dergelijke traumatische ervaring kan je pup al in paniek raken als hij merkt dat je zal weggaan. Merk je dat je pup heftig reageert tijdens het leerproces, dien je bij hem terug te gaan. Zoniet, zal het leerproces moeilijker verlopen.

Het is normaal dat jouw pup een beetje stress ervaart tijdens het leerproces om alleen te leren blijven, maar dat is oké. Jouw pup kan wat janken en af en toe eens blaffen om aandacht te vragen. Zolang de stress niet toeneemt en de pup niet heftig gaat reageren is er geen probleem. Een goede vuistregel is dat de stress binnen de 3 minuten dient te dalen en verdwijnen. Of er moet echte paniek zijn.

Voordat je jouw pup alleen laat, is het belangrijk dat je een activiteit doet met hem. Na de activiteit laat je je puppy tot rust komen voordat je hem echt alleen laat. Als hij nog te opgewonden is, zal hij het moeilijker hebben om tot rust te komen en daardoor meer stress kunnen ervaren. Een rusteloze pup of een pup met stress kan je niet alleen laten want dit zal het leerproces negatief beïnvloeden.

Zorg voor een veilige en comfortabele ruimte voor jouw pup. Zorg dat hij de toegang heeft tot zijn slaapplaats.
Als je een pup wat langer alleen laat, is het normaal dat hij zijn behoeften achterlaat in de veilige ruimte. Ook zindelijkheid is een leerproces voor jouw pup. Word dus niet boos als hij in huis heeft gedaan tijdens het alleen blijven.