27 juli 2022

Les 14: Diaree

Wortelsoep, een wondermiddel bij darmklachten

Diarree is een reactie van het lichaam op een infectie, veroorzaakt door een bacterie of een virus. Het lichaam wil deze slechte bacteriën zo snel mogelijk het lichaam uit werken, en ontwikkeld daardoor diarree.

Vaak krijgen honden met diarree diarree-remmers, maar door de diarree te remmen blijven de ongewenste bacteriën nog langer in het lichaam. Iets wat je juist niet wil.
Dan krijgen honden vaak ook nog antibiotica erbij. De antibiotica doden de slechte bacteriën, alleen meestal ook veel van de goede bacteriën. Hierdoor worden de darmen nog gevoeliger en vatbaarder voor dingen die je juist wil vermijden.

Bij ernstige infecties is antibiotica zeker een oplossing, maar bij lichte vormen met je hiermee eigenlijk met een olifant een mug aan het doodslaan.

Hier zou je dus de wortelsoep in kunnen zetten.
Door het langdurig koken van wortelen ontstaan bepaalde suikermoleculen. Deze suikermoleculen hebben de eigenschap zich aan de darmwand vast te hechten en daar een soort beschermlaagje te vormen. Infecterende ziektekiemen kunnen zich hierdoor niet meer aan de darmwand hechten en zullen met de ontlasting mee het lichaam weer verlaten.

Door het inzetten van de wortelsoep stop je dus niet de ontlasting, maar help je het natuurlijke proces om de ongewenste bacteriën het lichaam uit te werken.

Je kunt 4 a 5 keer per dag een portie aanbieden aan je hond.
– zeer kleine honden 0,1liter per portie
– kleine honden 0,25liter per portie
– middel grote honden 0,5liter per portie
– grote honden mogen zoveel als ze willen drinken.
Je kunt de soep niet zo snel overvoeren. Er zit veel vocht in en dit hebben honden met diarree juist nodig.
Wanneer je hond ook nog voer eet, is het wel belangrijk om EERST de soep te geven, en het voer pas minimaal een half uur later. Zo kan de soep eerst zijn werk doen, voordat het voer ook nog ruimte in gaat nemen in de darmen. Dit zit in de weg als je het andersom geeft.

Na het geven van de soep zul je een oranje sliert zien in de ontlasting. De wortelen zijn dus door de darmen heen gekomen en hier hun beschermlaagje achter gelaten. Is het oranje deel korter dan 4-5cm, dan mag je wat meer soep geven.

Het recept:
– neem 500gr wortelen
– was de wortelen en snij of rasp ze zodat je ook de lelijke plekken verwijderd
– snij de wortelen in kleine stukjes en zet deze met 1liter water op het vuur
– breng dit aan de kook
– draai het vuur laag zodat de wortelen nog zachtjes kunnen doorkoken en laat dit 1,5uur pruttelen.
– pureer de soep met een staafmixer, of prak alles zo fijn mogelijk met een vork
– vul de soep weer aan met gekookt water, tot je weer 1liter van de soep hebt. Het wordt ongeveer zo dik als karnemelk
– voeg 1 theelepel zout toe (keltischzeezout). NIET bij honden met een speciaal dieet of nierproblemen.
– laat alles goed afkoelen tot het lauw of koud is, en vries de soep eventueel in porties in zodat je altijd iets in huis hebt.

De wortel soep is een “baat het niet, schaadt het niet” middel maar GEEN vervanging voor behandeling van de dierenarts, zeker bij ernstige gevallen.