26 juli 2022

Les 4: Energetische massage techniek

Technieken

De massage bestaat onder andere uit een zachte aanrakingstechniek, de huid wordt hierbij niet ingedrukt.
Hierbij wordt er in tegenstelling tot een masssage niet gewerkt op de spieren, maar op het zenuwstelsel.
Er kan gewerkt worden met een circel beweging of een strijk beweging, die effect hebben op celniveau.

Doel
Het doel is om zenuwbanen naar de hersenen te beinvloeden en de functie van de cellen te  verbeteren. Er kan zowel stimulerend als onspannend worden gewerkt.
Het gebruik maken van de aanraking heeft veel inpact op het lichaamsbewustzijn, op gedrag, maar ook het genezingsproces te bespoedigen.

Hoe ziet een het eruit
De aanrakingen worden gemaakt in een beweging van 1 en een kwart circel door met de vingers en handen over het hele lichaam te werken.
Wanneer je en klok voorsteld begin je op de 6, dan draai je een hele circel met 1 kwart dus je eindigd op de 9
Over het algemeen worden ze met de klok mee gezet, omdat dit ontspannend en stimulerend werkt. Wanneer de hond pijn heeft, verzet geeft of het niet wil accepteren, kun je de aanraking ook de andere kant op plaatsen.
Met de klok mee wordt gezien als Yin; de energie wordt versterkt
Tegen de klok wordt gezien als Yang; de energie en spanning worden afgevoerd.

De aanrakingen  kunnen wilekeurig over het lichaam worden gemaakt of in parellele lijnen van voor naar achter over het lichaam.
Het wilekeurig plaatsen van de hand zorgt voor activering en kan gebruikt worden als een hond bijvoorbeeld een pijnlijke plek heeft. Door willekeurig over het lichaam te werken, kan de hond niet anticiperen en wordt daardoor niet angstig voor een touch rond de eventuele pijnlijke plek.

Het plaatsen van de handen in parallelle van voor naar achter over het lichaam zorgt voor verbinding tussen voor- en achterkant. Wanneer je hier voor kiest breng je de hand door middel van een lichte glijbeweging naar een volgende plek. Je hand verschuift dus steeds een stukje, maar je houdt contact met de huid. Je kan alleen je vingertoppen gebruiken, maar ook een gedeelte van je hand of je volle hand.

Belangrijk is om altijd 2 handen aan de hond te houden.
Elke aanraking heeft een ander effect op je hond. Wanneer je welke manier toepast, is niet eenvoudig aan te geven. Elke hond is uniek. Het is dus belangrijk hierop in de spelen en te kijken naar je hond wat hij/zij aangeeft. Als het even te veel voor je hond is kan je dat zien aan kalmerende signalen, belangrijk hierop te letten en regelmatig een pauze in te lassen. Vaak zijn korte sessies dan ook voldoende. Hierdoor kan de hond de informatie ook goed verwerken.
Wat wel belangrijk is dat alle aanrakingen met aandacht en bewust gebeuren. Een massage uitvoeren en tussendoor tv kijken mist zijn doel.
Wat jezelf terug krijgt, is een intensieve band met je hond; het echte contact dat je maakt blijft bijzonder. Daarnaast zal je merken dat jezelf heel erg relax kan worden van de aanrakingen die je geeft.

De druk van de massage
Naast de plaatsing, is ook de druk van belang. Waarmee je werkt is afhankelijk van de hond, de bespiering, maar ook de gevoeligheid. Waarnemen is dus weer belangrijk. Een zo licht mogelijke druk wordt aan gegeven met 1; een zo zwaar mogelijke druk met 9. Druk kan jezelf ervaren door te werken op je ooglid. Plaats je middenvinger op je ooglid en geef een zo licht mogelijke druk. Dit is druk 1. Geef dan net zoveel druk dat het nog aangenaam aanvoelt dat is druk 3. Beide kun je ook op je onderarm doen. Geef druk 3 op je onderarm en kijk hoe diep de huid wordt ingedrukt en duw tweemaal zo diep dat is druk 6. Driemaal zo diep is druk 9.
De meest gebruikte druksterkte is 3 tot 5. Gevoelige dieren hebben veelal baat bij minder druk.


De snelheid van de massage
Naast druk is ook snelheid van belang
Hoe sneller je de circel maakt hoe meer activerend dit is; hoe langzamer, hoe eer ontspannend.
Over het algemeen is 1 cirkel per seconde activerend en 1 cirkel per 3 seconde ontspannend. Het kan per hond verschillen of dit niet te intensief of indringend is. Snelheid wordt daarnaast bepaalt door de manier waaropje de huid los laat. Snel loslaten van de huid zorgt voor het wakker maken van de huid, terwijl de huid langzaam wordt losgelaten ervoor zorgt dat je voelt dat de huid weer terugkomt op zijn plek.
Een hond wat op het begin iets nerveus is, heeft graag de eerste paar minuten wat snellere cirkers, omdat dit mee gaat in zijn gemoedstoestand op dat moment. Geleidelijk aan maak je de cirkels dan langzamer en verbind je ze met elkaar door.

Let tijdens het plaatsen van de handen goed op je hond. Als je hond een bepaalde plek niet prettig vindt. Kun je een aantal dingen doen.
De druk of snelheid veranderen
Een andere manier kiezen bijvoorbeeld je hele hand
Rondom de plek werken inplaats van erop
Op de zelfde plaats werken maar dan aan de andere kant van het lichaam.
.

Verschilende manieren

Manier 1: Hierbij strijk je het lichaam van de honden af. Hiermee kan de hond eerst kennismaken met het gevoel. Ook zorgt het ervoor dat het lichaam weer compleet aanvoelt als je klaar bent. Je kan het zien als bewust aaien.

Manier 2
De hele hand wordt gebruikt, met de handpalm wordt 1 en een kwart cirkel gemaakt. Doordat de hele hand contact heeft, ondersteunt deze een groter oppervlakte van het weefsel.
Werking
– Zieke, gewonde of nerveuze honden
– Kalmeert en ontspant, geeft warmte en zekerheid
– Helpt de hond spanning los te laten en rustig te ademen
– Bij honden die gevoelig regeren op aanraking en borselen


Manier 3
Dit is de basis manier. De massage kan zowel met licht druk als met zwaardere druk worden uitgevoerd.
Hoe: Houd de hand lichtjes gebogen. Gebruik de kussentjes van je vingers. Beweeg de hand ontspannen. De duim ligt als anker op de hond en met de vingertoppen bij elkaar beweeg je de huid met de klok mee. Wacht even en laat dan rustig los of verschuif rustig naar een andere plek. De andere hand ligt op een andere plek op het lichaam voor balans.
Werking:
Geeft de hond meer zelfbewustzijn of zelfvertrouwen.
– Reduceert stress, angst en nervositeit en geeft meer ontspanning bij schuwheid
– Bij rugpijn, stijfheid of spierpijn
– Bevorderd de doorbloeding

Manier 4
Voor gewonde of gevoelige lichaamsdelen
Hoe:
Buig de vingertoppen in een hoek van 90 graden. Deze manier wordt met minimale druk uitgevoerd. Bij deze manier gebruik je de puntjes van je vingertoppen. Hier draai je een rondje en een kwart mee.
Werking:
– Bij heupdysplasie
– Om pijn te verminderen
– Om zwelling af te laten nemen
– Om wonden versneld te laten genezen
– Om gevoel in een bepaald lichaamsdeel terug te krijgen.

Manier 5
De zigzag stimuleert en verhoogd de concentratie
Hoe:
Met gespreide handen teken je diverse zigzags met korte halen op het lichaam. Eerst met de haarrichting mee, dan weer tegen de haarrichting in. Houd de polsen recht en de vingers losjes. Trek de banen snel als je een onrustige hond hebt en laat het tempo dan geleidelijk afnemen. Doe het zelfde als je een rustige hond wilt activeren. Begin op de schouders en eindig op de dij.
Werking:
– Activeert het lichaam
– Wint aandacht bij hyperactieve en zenuwachtige honden
– Om het hele lichaam met elkaar te verbinden


Manier 6 buik lift
De buiklift bouwt stress af, helpt bij krampen en is ontspannend.
Hoe:
Leg de hond op zijn zij of laat de ond staan. Leg een hand onder de buik en de andere op de rug van de hond. Oefen met de hand onder de buik net zoveel zachte druk uit in de richting van de wervel kolom als de hond prettig vindt. Houd die druk 6 seconde vast. Verminder daarna het contact geleidelijk aan in 6 seconde. Herhaal dit vanaf net achter de riboog tot aan het einde van de buik bij de achterpoten.
Werking:
– Voor honden met spijsverteringsproblemen; het  verzacht buikpijn en bevordert de darmwerking.
– Bij zenuwachtige honden en gestreste honden door angst; om goed adem te halen.
– Bij heup en gewrichtsproblemen, zoals artrose en spondylose
– Bij slechte balans; voor beter evenwicht en rust
– Om negatief gedrag te veranderen, door ze te laten ademen en tot rust te brengen.

Manier 7

haar glijden
Hoe:
Vooral bij langharige honden is haarglijden fijn. Glijd met je vingers onder de vacht, zodat je de vacht tussen je vingers hebt en deze zacht en licht meebeweweegt als je hand beweegt.
Let goed op tot wanneer de hond het prettig vindt.
Werking:
– Haarglijden werkt ontspannend en zorgt voor een goede band met je hond.
– Bij angs voor borstelen, verzorging of de trimsalon.

Manier 8: mond
Bij deze manier werk je aan de bek, de lippen, in de bek op het tandvlees en op de tong.
De bek heeft een directe neurologische verbinding met het limbisch systeem in de hersenen, wat verantwoordelijk is voor emoties. Op de overgang van tandvlees naar lip, vevindt zich een punt waar natuurlijke endorfines worden aangemaakt als het gestimuleerd wordt. Bij de mond werken kan ook gebruikt worden als voorbereiding op een gebitscontrole of bezoek aan de dierenarts.
Het is voor alle honden die veel activiteiten met de bek laten zien, bijvoorbeeld kauwen, knagen, knabbelen aan zich zelf, blaffen, kreunen , bijten.
Hoe:
Bij de mond werk je altijd met je vingers. Begin altijd bij de kaken, dus achteraan, werk dan langzaam naar voren, waarbij je blijft letten op de reactie van de hond. Als de hond het prettig vindt kan je ook in de bek verder gaan, op het tandvlees.
Door op het tandvlees met je vingers piano te spelen stimuleer je de spieren in de tong. Deze spieren zijn met veel andere spieren verbonden.
Werking:
– Tijdens kauwfases, tanden wisselen
– Bij bijten en angstbijten
– Voorbereiding voor het tandenpoetsen
– Vermindert angst en stress
– Stabiliseert emoties, zoals nervositeit, verlegenheid, hyperactiviteit en prikkelbaarheid.
– Bij ongecontroleerd blaffen of janken.

Manier 9: De oren
Op de oren bevinden zich acupunctuurpunten, die op het hele lichaam en op de organen werken. Aan de basis ligt de drievoudige verwarmer, een mederiaan die invloed heeft op verschillende lichaamssystemen.
Spanningen in het hoofd kun je verminderen bij de oren. Spanningen rondom het oor gebied kan stress en angst betekenen, waardoor honden nerveus of agressief kunnen reageren.
Een gespannen hoofd is waarneembaar door rimpels, die zichtbaar worden tussen de oren.
Het afstrijken van het oor en het masseren van de oortop daar ligt ook het shockpunt. Helpt de hond uit shock te houden. Wrijf dan hard over deze plek, dit zorgt dat de doorbloeding wordt gestimuleerd.
Oormassage komt de hele gezondheid te goede.

Hoe:
Aan de basis van het oor kun je cirkel bewegingen maken en op het oor.
Strijken in verschillende banen over de gehele oorflap. .
Het hele oor vast pakken bij de basis en in een cirkel bewegen en vervolgens afstrijken.
Werking:
– Beinvloed de spijsvertering, ademhaling en voortplanting
– Bij shock en hevige pijn
– Beinvloed de bloedsomloop en verschilende organen
– Bij oudere honden voor gehele gezondheid
– Kalmeert bij nervositeit, stress, hyperactiviteit
– Bij trauma, als eerste hulp bij wagenziekte
– Angst voor de dierenarts

Manier 10 staart
Met de staart een ongewone beweging maken. De staart is een voortzetting van de wervelkolom. Door beinvloeden van de staart beinvloed je ook de emotionele staat van de hond.
Hoe:
Een onzekere staart kun je afstrijken met een hand onder de staart. Dit geeft meer zelfvertrouwen aan de hond. Op de staart aanzet en op de staart zelf kunnen cirkels worden gemaakt. Bij een hyperactieve hond zie je de staart dan als snel zakken en komt tot rust.
De staart kan ook losjes worden vastgehouden, waarna je suptiele circels maakt met de gehele staart.
Zacht aan de staart aanzet trekken, terwijl de wervel kolom in een rechte lijn is geeft ontspannning van de hele rug.
Werking:
– Geeft zelfvertrouwen, bijvoorbeeld bij angst voor onweer en harde geluiden.
– Bij onderdanigheid, onzekerheid en agressie
– Voorbereiding op temperatuur opnemen
– Bij stijfheid in de rug en achterhand
– Gespannen of scheven staart
– Verlicht heupdysplasie en artritis
– Verbetert balans en gangwerk