12 januari 2023

Samen actief

Om je hond fysiek en mentaal in balans te houden, is er meer nodig dan alleen wat vaste rondjes wandelen. Je hond kan stress ondervinden van zowel te veel als te weinig uitdaging.

Zeker honden die niet hoeven te werken voor de kost (hiermee bedoel ik bijvoorbeeld hulphonden, honden in de sport, werkhonden van douane of politie en honden van schapenhouders) krijgen nog weleens te weinig uitdaging. Die verveling kan leiden tot probleemgedrag zoals slopen in huis, weglopen of niet luisteren.

Een spannende, uitdagende wandeling zorgt ervoor dat je hond fysiek en mentaal meer voldaan thuis komt. Bij een standaard blokje om aan de riem waarbij jij het tempo en de route bepaalt, worden de meeste zintuigen van je hond nou niet echt geprikkeld. Maar met een avonturenwandeling komt je hond voldaan thuis en dat is een goed begin voor een fijn maatje!

Ook voor jezelf is zo’n wandeling veel leuker. Je kijkt op een nieuwe, creatieve manier naar de omgeving. Met je hond naast je heb je een goed excuus om eens lekker raar te doen zonder dat je meteen voor gek verklaard wordt. En als je het slim aanpakt, ben je zelf ook veel actiever bezig en kom jij dus ook meer voldaan thuis.

Op deze manier samen bezig zijn is heel goed voor de band tussen jou en je hond!

Een avonturenwandeling is ook ideaal voor honden die aangelijnd moeten lopen. Soms is er weinig losloopgelegenheid in de buurt, is je hond agressief naar andere dieren of mensen, of is er sprake van een blessure. Check bij een blessure altijd wat je hond wel en niet mag doen.

Als het mogelijk is, kies dan voor een lange lijn en tuig voor de wandeling. Dit is makkelijker en geeft meer ruimte voor uitdaging en spelletjes én veroorzaakt minder stress voor je hond.

Tips avonturenwandeling

Tijd om te beginnen! Zie de tips hieronder als ideeën, wees zelf creatief, kijk naar wat je hond leuk vindt.

Trucjes onderweg
Veel mensen zijn als ze net een hond hebben superfanatiek op puppycursus met allerlei commando’s aanleren. Deze kun je onderweg prima herhalen en uitbreiden. Onthoud wel dat het doel is plezier voor je hond. Sommige honden vinden trucjes doen prachtig, andere vinden er geen bal aan.

Werk hiervoor ook met beloningen. Spelen met een bal of voerbeloningen zijn vaak favoriet. Als je voerbeloningen gebruikt, moeten ze groot en lekker genoeg zijn om moeite voor te doen, maar wel een hap-slik-weg-formaat hebben. Als je hond neigt naar overgewicht, kun je de voerbeloningen van de maaltijd afhalen.

Klassieke trucjes zijn natuurlijk zitten, liggen, naast, volg, etc. Dit kan veel leuker!

  • Op springen Je kunt je hond leren ergens op te springen, bijvoorbeeld op een parkbankje of een afgezaagde boomstam. Leer je hond dan ook weer afspringen. Voor gevorderden: daar dan op zitten, af of een pootje geven.
  • Overheen lopen Als je hond eenmaal vol vertrouwen ergens opspringt, kun je hem daar ook overheen laten lopen: een omgevallen boom of verhoogde randjes in de stad. Pootjes op. Alleen met de voorvoetjes ergens op of tegenaan staan. Zoals bewegwijzeringsbordjes en allerlei obstakels die je onderweg tegenkomt.
  • Overheen springen
    Gebruik lage balkjes, omgevallen bomen, speeltuinen, etc. Sommige honden vinden het steeds leuker zij een paar keer heen en weer mogen! Om het moeilijker te maken kun je ook de afstand tot de balk steeds wat vergroten, waardoor je uiteindelijk je hond als het ware vooruit stuurt.
  • Benen-slalom
    De benen-slalom is pret voor 2 en kan overal. Om het aan te leren gebruik je in het begin iets om je hond mee te lokken zoals een snoepje. Beloon veel, want veel honden vinden het best spannend ergens onderdoor te gaan. Dit is dus eigenlijk ook een vertrouwensoefening. Later kun je het beloonmoment steeds een beetje uitstellen tot 2,3,4 keer tussen je benen door.

Laat je hond z’n neus gebruiken

Hondenneuzen zijn geweldig! Ze ervaren er voor een groot deel hun wereld mee en dat is iets waar we veel te weinig gebruik van maken. Een snuffelende en speurende hond is vaak een gelukkige hond omdat het zo dicht bij z’n ware natuur ligt.

  • Brokjes verstoppen
    Lekkere beloningssnoepjes en brokjes kun je overal verstoppen. Je kunt wat in het hoge gras strooien, tussen boomwortels, in een grove boomstam, op rommelige verlaten bouwplaatsen. Je maakt hier echt een gehoorzaamheidsoefening van als je je hond laat zitten of liggen terwijl jij de brokjes verstopt en hij pas mag zoeken als jij het zegt. Let op dat je het positief houdt, dus in het begin niet te moeilijk maken (te lang laten wachten).
  • Verstoppertje
    Honden zijn veel beter in verstoppertjes spelen dan de meeste kinderen, vooral als ze mogen zoeken! Dit gaat vaak het makkelijkste als je met z’n tweeën bent. Begin hier ook weer makkelijk, als je hond je echt niet kan vinden, kan hij namelijk in paniek raken.
  • Zoekbuisje
    Een zoekbuisje is een soort DIY-apporteerdummy met iets lekkers erin. Ik heb een plastic supplementenpotje waar ik 2 gaten in heb geboord. Daarin doe je iets Heel Lekkers. Het zoekbuisje kun je vervolgens weggooien in hoog gras of tussen de bomen door, ‘per ongeluk’ laten vallen of er een spoor mee uitzetten. Je hond moet het buisje dan zoeken en terugbrengen.
    Het grote voordeel van een zoekbuisje of apporteerdummy is dat bij het terugbrengen ‘de buit gedeeld wordt’. Veel honden vinden dat geweldig. De ultieme beloning. Je kunt op deze manier de hele brokken maaltijd voor je hond verdelen in de apporteerdummy. Dit is erg geschikt voor honden die echt een taak nodig hebben.

Als je hond deze spelletjes te gek vindt, is speuren misschien wel wat voor jullie! Met een paar lessen heb je deze basis onder de knie en kun je zelf aan de slag. Er zijn hier natuurlijk ook goede boeken over te vinden.

Bootcamp
Als je zelf ook graag actief bezig bent, kun je sport, spel en bezig zijn met je hond combineren.

Je kunt zelf natuurlijk ook aan de slag! Je kunt bijvoorbeeld een rondje hardlopen afwisselen met oefeningen.

In mijn ervaring vinden honden intervaltraining (tempowisselingen, sprinten en lopen) leuker dan in 1 steady tempo meerennen. Soms is ook even een snuffelbreak nodig. Tussendoor kun je oefeningen doen zoals pushups, mountainclimbers of triceps dips bij bankjes, terwijl je hond bijvoorbeeld op het bankje springt.

Squats terwijl je hond de palm van je hand aantikt of een pootje geeft.

Lunges terwijl je hond de benen slalom doet.

En een favoriet hier is: sprintwedstrijdje! 3 keer raden wie er altijd wint en dat met 2 vingers in z’n neus…

Laat je hond bepalen

Loop je tig keer per week hetzelfde rondje omdat je geen inspiratie hebt? Je hond heeft de oplossing! Laat hem of haar bepalen!

Het kan echt een openbaring zijn waar je hond behoefte aan heeft t.o.v. wat jij denkt dat nodig is!
Zo kwam ik erachter dat mijn hond best vaak een ‘gewoon’ rondje door de buurt wilt patrouilleren en vooral veel wil snuffelen en helemaal niet altijd de grootste ronde door het park wil.

Speel met je hond

Spelen met je hond is fantastisch voor de band met je hond en gewoon heel erg leuk. We weten allemaal wel dat je met een balletje kunt spelen of met een touw voor een trekspel. Kijk nu eens naar wat je hond doet. Ren achter elkaar aan, graaf een kuil, ga los in de herfstblaadjes of in de sneeuw of duik een meer in als het warm is. Doe eens gek!