22 oktober 2022

Zindelijkheid training voor je puppy

Een pup is zindelijk wanneer hij zijn natuurlijke behoeften kan beheersen en kan aangeven wanneer hij moet plassen of poepen.

De blaasspieren van een pupje zijn nog volop in ontwikkeling, net zoals de rest van het lijfje. Het is dan ook niet zo gek dat een pup van 8 weken zijn plas nog niet lang kan ophouden. Hij heeft er nog geen controle over en de tijd tussen het aanvoelen van een plasje en het daadwerkelijke plasje is heel kort. Vaak is het plasje al gedaan nog voordat de pup het aanvoelde komen.

De zindelijkheidstraining van je pup is dus afhankelijk van hoe snel de blaasspieren zich ontwikkelen, in hoeverre de pup zich buiten veilig voelt en hoe we de pup aanleren dat hij zijn behoeftes buiten mag doen. De ene pup is bij 2 weken al zindelijk, de ander doet er 4 maanden over. Een pup is pas volledig zindelijk bij een leeftijd van 7 à 8 maanden. Tot die tijd kunnen er nog steeds ongelukjes in huis gebeuren.

Voorkom ongelukjes in huis

Zindelijkheidstraining is eigenlijk het voorkomen van ongelukjes in huis. Het is een tijdrovende klus, maar mag zeker niet vergeten worden tijdens de puppyfase!

In een nieuw huis en nieuwe omgeving begrijpt de pup nog niet waar zijn plas plekje is. Er is geen duidelijk gedeelte waar de pup mag plassen, dus zal hij het plasje laten lopen wanneer hij moet.
Om je pup te leren dat hij zijn plasje buiten moet doen, moeten wij als eigenaren aan zien komen wanneer de pup moet plassen. Een plasje kun je namelijk zien aankomen.

Een pupje moet plassen/poepen na elke inspanning. Na inspanning komt namelijk ontspanning in de blaasspieren en zal de pup gaan plassen.

Onder inspanning valt:

  • Spelen
  • Slapen
  • Eten en drinken
  • Opwinding (visite, iemand komt thuis)

Dus na het spelen, eten, drinken, slapen en elke vorm van opwinding. Als we het hebben over zindelijkheidstraining en het voorkomen van ongelukjes zullen we de pup dus na elke inspanning even naar buiten moeten brengen. Ook is het verstandig om je pup elke 2 uur naar buiten te brengen voor een plasje. Dit is ongeveer de tijd dat een jonge pup zijn plas kan ophouden.

Mijn advies is om de pup de eerste paar dagen in de tuin of op een grasmatje op het balkon te laten plassen en ontlasten. Veel pups vinden de buitenwereld namelijk nog erg spannend en durven buiten niet te plassen. Dit brengt stress met zich mee voor de pup. Stel je voor dat je het buiten super spannend vindt, maar je wordt wel elk uur 3x buiten neer gezet.. Dan brengt dat heel veel stress met zich mee en dat uit zich weer in bijten, in de kuiten happen, overprikkeling en geen rust kunnen vinden.

Breng de pup daarom de eerste paar dagen naar de tuin of op een grasmatje op het balkon om zijn behoefte te kunnen doen. Dit is veilig en zo gaat de zindelijkheidstraining een stuk sneller. Het is verstandig om je pup dan even op te tillen en naar buiten te brengen. Tijdens het optillen ontstaat er namelijk een ‘plasrem’ en voorkom je dat de pup toch in huis plast. Hij zal het namelijk nog niet op kunnen houden totdat jij buiten bent. Til je pup naar een plek waar jij graag wil dat hij gaat plassen.

Zodra de pup zich buiten wat veiliger voelt en zijn eerste plasjes buitenshuis durft te doen kun je langzaam aan beginnen met de pup naar het groenstrookje aan de overkant te tillen.

Puppypads

Veel mensen gebruiken op advies van de fokker, het internet of familie en vrienden een puppypad om de pup zindelijk te maken. Dit zijn absorberende pads waar de pup op kan plassen. Deze worden vaak in de bench en in huis gelegd. De pad wordt vervolgens steeds kleiner geknipt, totdat de hond snapt dat hij niet meer op de pad kan plassen. Dit klinkt echter mooier dan het is.

Met een puppypad leer je je pup eigenlijk in huis te mogen plassen. Hij hoeft alleen maar naar de pad te lopen, doet zijn behoefte en klaar is kees. Niks niet buiten leren plassen en de bench schoonhouden.. Zodra de pad kleiner is geknipt gaat de pup wel naast de pad of op het plekje plassen waar de pad heeft gelegen. Bovendien leert je pup op deze manier niet zijn behoefte buiten te doen en kan de zindelijkheidstraining langer duren.

Wat als er nu toch een ongelukje gebeurd?

Ongelukjes kunnen nog altijd gebeuren. Je hebt de signalen gemist of was net te laat. Geeft niks! Leid je pup even af en ruim het plasje op. Het opruimen met een keukenpapiertje of ander schoonmaakattribuut vinden pups vaak erg interessant. Het heen en weer gaan van het papiertje daagt de pup uit tot spel. Leid je pup daarom even af. Strooi wat brokjes op de grond en jij kunt rustig opruimen.

Je pup niet straffen!

Straf je pup niet voor een ongelukje in huis. Je straft je pup dan voor iets waar hij nog geen controle over heeft. Hij zal waarschijnlijk ook niet snappen waar hij straf voor krijgt en zal onzeker worden bij jou in de buurt. Sommige pups gaan het dan stiekem doen onder de bank of ergens achter. Dit wil je natuurlijk niet. Heb geduld met de zindelijkheidstraining en wees alert op het doen en laten van je pup.

Je pup belonen bij het doen van een plasje of poepje

In principe is dit niet nodig met een beloningssnoepje. Wel mag je trots zijn en je kunt er eventueel een commando aan koppelen. Het belonen met een snoepje kan een extra stimulans zijn voor de pup om zijn behoefte buiten op dat plekje te doen. Het hoeft dus niet, maar mag wel.

De training is geslaagd als…

Er komt een tijd dat de pup gaat begrijpen dat hij buiten zijn plasjes moet doen. De blaasspieren zijn inmiddels iets meer getraind en de tijd tussen het seintje in de hersenen en het daadwerkelijke plasje is langer. De pup weet nu door welke deur hij naar buiten moet en zal voor de deur gaan zitten of piepen. Sommige pups kunnen ook heel obsessief gaan snuffelen op de grond. Het is dan tijd voor een plasje! Houd je pup dus goed in de gaten en neem je pup zo snel mogelijk mee naar buiten. Je kunt proberen of je hem al zelf naar buiten kan laten lopen. Lukt dat niet? Dan nog even optillen en naar zijn plekje brengen.

Samengevat
  • Voorkom ongelukjes in huis
  • Laat je pup weten waar hij wel mag plassen
  • Straf je pup niet
  • Geef je pup de tijd