Van Moeten naar Willen

Honden zijn dieren die van nature sociaal geboren worden, anders zou een hond niet in een hondenfamilie/roedel kunnen wonen. Een hond is dus sociaal, aan ons de taak om onze honden te laten wennen aan onze menselijke wereld. Dit is voor de ene hond makkelijker als de voor de andere hond. Dit kan te maken hebben met zijn karakter, aanleg(Ras), omgeving en kort om jouw hond is zijn unieke zelf met zijn goede en minder goede kanten.

Dat wennen aan gaat niet volgens de principes van Moeten maar naar mijn ingeving Wilt mijn hond dit? Voegt dit iets toe aan zijn welzijn? Voegt dit iets toe aan ons samen? Ik als mens en de hond als hond, niet als partner, ding of een wezen zonder emoties.

Een hond moet tegenwoordig aan steeds meer eisen voldoen. Zo past de hond meer in ons maatschappelijk plaatje. Maar een hond blijft een dier met zijn eigen instincten. Daarom dit artikel het kan ook anders laten we het moeten ruilen voor willen, en commanderen ruilen voor communiceren. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen voor onze hond voor zijn welzijn, wij nemen hem immers in huis, wij nemen hem mee waar we naar toe gaan. de hond heeft hier geen keuze in, aan ons de taak om hem hierin te steunen en te begrijpen.

 

Wat moeten onze honden tegenwoordig:

De hond moet, de andere honden op de losloop wei leuk vinden.

De hond moet accepteren dat er vreemde aan zijn lichaam komen.

De hond moet rustig zijn als wij hem meenemen naar een terrasje

De hond moet gehoorzamen onder elke omstandigheden.

De hond moet rustig gaan zitten in de wachtkamer van de dierenarts.

De hond moet zitten voor de stoeprand, als hij een koekje krijgt, als er bezoek komt soms wel 50x op een dag.

De hond moet Links naast lopen.

De hond moet liggen op de plek die wij hem toe zeggen.

De hond moet stil zijn als de deur bel gaat.

De hond moet en moet maar, wat is onze taak hierin?

 

Laten we eens kijken naar de kant van willen.

Wilt de hond wel naar de losloop wei en daar met andere honden spelen. Misschien houd jouw hond wel niet van feestjes ( losloopplek met veel vreemde honden), misschien wilt hij wel eerst rustig kennis maken maar dit gaat op deze plek niet, misschien is jouw hond liever op zich zelf, Misschien heeft hij pijn waardoor hij andere honden wel eens angstig kan vinden. Vinden wij iedereen leuk, houden wij van drukte als we ons niet lekker in ons vel voelen, Willen wij niet eerst kennis maken en dan beslissen hoe we dan reageren en wat we gaan doen.

Wilt de hond wel door vreemde handen aangeraakt worden, wordt dit ook aan de hond gevraagd het is wel zijn lichaam. Als mensen zomaar aan ander mensen zouden zitten zouden er veel arrestaties plaatsvinden of als je voor jezelf opkomt veel scheldpartijen ( blaffen, grommen) of vechtpartijen.

Wilt de hond wel mee naar een terras, misschien is dit voor sommige honden wel te overweldigd. Is er voor jouw hond wel wat aan om daar maar wat te liggen en niemand heeft oog  voor hem hoe hij zich voelt in de rare situatie. Voegt dit iets toe of voegt dit voor jouw iets toe als je helemaal eerlijk bent. Laat hem dan lekker thuis en ga daarna lekker samen een stuk lopen. Meeste honden zullen dankbaar zijn:)

Kan de hond gehoorzamen in de wachtkamer van de dierenarts als hij de geur ruikt van angst van andere honden of weet dat er iets spannend gaat gebeuren zijn emoties nemen het dan van hem over daar heeft hij geen controle over. Kijk eens of de hond in plaats van gehoorzaamheid iets anders van jou nodig heeft.

Waarom moet de hond zitten voor de stoeprand, kan de hond niet blijven staan. Misschien vindt de hond auto’s wel spannend ( Vooral puppy’s) Waarom moet de hond zitten als er bezoek komt, als er niet gesprongen wordt is het dan ook goed. Waarom 50x per dag zitten als dat niet gezond is voor een hondenlijf en de kans op artrose vergroot als de hond ouder wordt.

Wilt de hond wel liggen op de plek die jij voor hem gekozen hebt. Misschien is de plek wel te warm, misschien wilt de hond meer overzicht, wilt hij zich liever terug trekken of wilt de hond juist meer erbij horen, vindt het materiaal niet fijn. Een goede rustplek zorgt vanzelf voor meer rust, waardoor er minder problemen worden ervaren, dit ervaren wij zelf ook als we goed uitgerust zijn.

Mag de hond blaffen als de bel gaat, mag de hond communiceren. Een kat miauwt, een paard hinnikt dit wordt wel geaccepteerd. Waarom blaft de hond als de bel gaat, als je de waarom weet dan kan je het gedrag ook laten stoppen.

Waarom moet de hond links lopen, omdat wij vroeger ons geweer rechts droegen ( daar komt dit vandaan) Wie draagt er nog een geweer;) Als dit voor de veiligheid is van de hond is dit natuurlijk belangrijk dat de hond links loopt omdat de stoep niet breed genoeg is of wij moeten iemand passeren. Mag de hond anders niet rechts lopen, stukje voorop ( Ik zie mijn honden anders erg graag) En nee een hond hoeft niet te trekken maar het blijft een hond een dier met instincten die af en toe een rukje kan geven. Laten we meer ontspannen als we onze honden uitlaten , meer genieten van het samen erop uit gaan. En als de hond voortdurend trekt  zoek  naar de oorzaak hiervan misschien is zijn gemoedstoestand niet zoals die hoort te zijn ( Angstig, opgewonden, onzeker, overenthousiast, verveeld, gestrest) of misschien heeft de hond wel ergens pijn dan is trekken voor een hond ook normaal gedrag of juist niet willen lopen.

Als we op deze manier naar onze honden gaan kijken, dan gaan we de hond begrijpen om wie de hond echt is, niet om wie hij of zij moet zijn. Hierdoor lossen er veel problemen op die wij ervaren en komt het het welzijn van de hond ten goede. Er ontstaat dan een verbinding. Wil dit zeggen dat wij alles goed vinden zeker niet begrenzen heeft iedere hond nodig, wel op zijn eigen manier vanuit een communicatie de ene duidelijker als een andere. Maar geef een hond ook een keus laat hem zijn eigen wijsheid ook gebruiken hier zijn honden namelijk ook heel goed in.

In augustus zal er een actie komen van moeten naar willen, van willen naar begrijpen, van begrijpen naar communiceren.