Gelijkwaardige relatie
Oog voor de autonomie van jouw hond
Honden maken deel uit van ons leven en het zijn autonome dieren. Die combinatie kan stress geven als wij dit niet (willen) zien. Een hond heeft een eigen wil, net als een kind, en net als bij een kind is het belangrijk om hier oog voor te hebben. Natuurlijk moet je jouw hond begeleiden, de meeste honden kunnen zichzelf niet zelfstandig uitlaten (hoewel, misschien ook wel). Helaas gebeurt het nog vaak dat deze eigen wil, of intrinsieke motivatie, de kop ingedrukt wordt, gecorrigeerd wordt of genegeerd, vaak uit angst dat de hond ons anders de baas zal worden. Ook wordt de intrinsieke motivatie vaak overruled door het proces van conditionering door middel van een excentrieke motivatie, zoals voer. Ook dit heeft negatieve gevolgen voor het welzijn van de hond, waar ik in het traject uitgebreid op inga.
Wat gebeurt er als je de hond als gelijkwaardig ziet? Als je beseft dat hij een intrinsieke motivatie heeft, dat hij behoeftes heeft? Een eigen belevingswereld heeft?
Hoe zou het zijn als je dit leert zien en jouw hond zoveel mogelijk zichzelf laat zijn? Ik weet het wel. Het levert voor de hond meer levensvreugde op, meer ontspanning en een stabiele emotionele staat, de hond zal zijn ware aard laten zien; sociaalvaardig, conflictvermijdend en de eigenschappen waarvoor hij gefokt is, beter laten zien. Wat het jou oplevert is een diepe verbinding met je hond en een ontspannen samenleven, waardoor je plezier kunt hebben met jouw maatje.
Gelijkwaardigheid betekent dus niet dat jouw hond net als jij zelf de verantwoording voor zijn leven kan nemen. Op dit vlak zijn en blijven wij verantwoordelijk en dienen hem daar ook in te begeleiden.
Het is dus belangrijk om te leren hoe je dit kunt doen.