22 oktober 2022

10 tips voor een goede start met jouw puppy

Tip 1: Maak je huis en tuin puppy-proof

Pups zijn nieuwsgierig en willen alles onderzoeken met hun mond en poten. Daarom is het belangrijk dat je zijn nieuwe leefomgeving veilig maakt. Berg elektriciteitskabels goed op en hang de gordijnen op een hoogte zodat je pup er niet bij kan. Waardevolle voorwerpen kan je best niet laten rondslingeren. Zorg ook dat de tuin veilig genoeg is voor je pup. Controleer zeker of de afsluiting in orde is. Als je wil dat je pup niet in de bloemperkjes loopt, kun je ze beter (tijdelijk) omheinen.

Misschien denk je nu: “ik kan toch niet alles opbergen en beschermen, mijn pup moet er leren mee omgaan”. Nee, dat klopt niet. Tot de leeftijd van 4,5 maanden en zelfs tot wanneer je pup 7 maanden is, zal hij bijzonder geïnteresseerd zijn om alles met zijn mond en poten te onderzoeken. Daarna neemt de drang om te bijten vanzelf af en zal jouw interieur en tuin vanzelf weer veilig voor hem zijn.

Extra tip (voor dames):
Wapperende rokken zijn heel interessant voor een pup om naar te happen en aan te trekken. Misschien draag je nu beter een stevige jeans en laat je de rokken even in de kleerkast hangen.

Extra tip:
Puppy’s hebben een grote kauwbehoefte. Zorg daarom voor voldoende kauwmateriaal zoals speelgoed of kauwsnacks.

Tip 2: Haal je puppy ’s morgens op bij de fokker

Voor jou is het feest wanneer je je pup gaat ophalen, maar voor je pup zal het zeer beangstigend aanvoelen wanneer hij uit zijn veilige nestomgeving en van zijn moeder weggehaald wordt. Vanaf dat moment begint een belangrijke gewenningsperiode. Daarom is het belangrijk dat je de pup ’s morgens bij de fokker gaat ophalen, zo heeft hij een hele dag om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Dit helpt hem om zich veilig te voelen voordat hij de eerste nacht in gaat.

Extra tip:
Ga je pup niet alleen ophalen maar neem een chauffeur mee, dan kan jij de puppy op je schoot houden tijdens de autorit. Zo heeft de pup het meeste kans dat hij zich veilig gaat voelen en onmiddellijk een band met je opbouwt.

Tip 3: Creëer een comfortabele slaapplaats voor je pup

Voordat je jouw pup gaat ophalen is het belangrijk dat je je woning klaar maakt voor een puppy. Installeer een aangename slaapplaats of rustzone met een comfortabel hondenkussen of een bench die je knus voor hem inricht.

Het is goed om de eerste dag niet meteen verschillende activiteiten te gaan doen, zoals spelen, wandelen etc. Laat hem op zijn eigen tempo wennen en intervenieer niet. Zorg dat er voldoende drinken voor hem klaarstaat. Geef hem op tijd te eten en wees voor hem bereikbaar. Meer hoef je de eerste dag niet te doen. Een pup moet veel rusten en slapen. Telkens wanneer je merkt dat de pup ergens wil gaan liggen, coach/ begeleid je hem naar de door jou geïnstalleerde plaats. Op die manier zal hij snel zelfstandig zijn slaapplaats of rustzone gaan opzoeken wanneer hij de behoefte voelt om te rusten.

Extra tip:
Mocht je merken dat je pup het niet leuk vindt om op de door jou voorziene plaats te rusten, kun je je pup observeren en kijken waar hij zelf gaat liggen. Bouw vervolgens op die plaats zijn rustzone.

Tip 4: Geef je pup de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving

Zorg ervoor dat je pup de eerste 3 dagen geen enkel moment alleen hoeft te blijven. Gun hem de tijd om zijn nieuwe leefomgeving als veilig en comfortabel te leren ervaren. Dat doe je door hem de eerste dag met rust te laten en hem te helpen om zijn rustplaats te ontdekken.

De meeste pups kunnen de eerste nacht nog niet alleen slapen en hebben de steun van hun verzorger nodig. Blijf daarom de eerste nacht zelf in de buurt van de rustplaats van je pup slapen. Jouw nabijheid en de veiligheid die hij daardoor ervaart, zullen de veerkracht versterken om vanaf de tweede of derde nacht helemaal alleen te kunnen slapen.

Extra tip:
Pluchen (speciaal voor honden voorziene) knuffels kunnen wonderen doen. Leg ze in de rustplek van de pup. De kans dat hij er zich tegen aanlegd is groot. De knuffel kan het gewenningsproces om alleen te blijven, ondersteunen.

Tip 5: Leer je puppy stap voor stap alleen te blijven

Je pup zal wellicht vertrouwd moeten worden om alleen te blijven terwijl je overdag uit huis gaat. Het is belangrijk dat je ermee rekening houdt dat dit tot enkele weken kan duren. Laat je pup nooit alleen wanneer hij het niet kan. Alleen gelaten geworden wanneer een pup er niet klaar voor is, kan traumatische gevolgen hebben. Veel honden kunnen het daardoor maanden tot jaren lastig hebben als ze alleen gelaten worden.

Laat de pup eerst heel even alleen in de ruimte en pas wanneer dat gaat, bouw je de tijd dat hij alleen blijft geleidelijk op: van een korte tijd dat jij even in de tuin bent tot de duurtijd dat je boodschap gaat doen. Op deze manier train je je hond om alleen te blijven en kan jij met een gerust gevoel het huis verlaten voor langere tijd.

Extra tip:
Voorzie proactief een opvang voor je pup voor het geval hij het moeilijk heeft om alleen te blijven. Het gewenningsproces moet op het tempo van de pup gebeuren.

Tip 6: Begeleid je puppy regelmatig naar zijn plas- en poepzone

Ook de zindelijkheidstraining zal wat aandacht nodig hebben. In principe, wanneer je pup van een goede fokker komt, zal hij op zich al zindelijk zijn. Dat betekent dat hij zijn behoeften niet meer in het eigen nest zal doen, maar op een ruime afstand ervan. Nu is het aan jou om het zindelijkheidsproces verder te begeleiden.

Coach je pup regelmatig naar de plas- en poepplaats. Blijf bij hem en observeer hem. Als je ziet dat hij zijn behoeften doet, toon je hoe trost je wel op hem bent en kun je het gedrag benoemen (plasje doen – poepje doen). Heel snel zal je pup plassen of poepen als je hem daartoe uitnodigt. Wees niet boos en blijf kalm wanneer je pup toch in huis zijn behoeften doet. Het is een baby, het zindelijkheidsproces heeft wat tijd nodig maar zal vanzelf in orde komen.

Extra tip:
Ruim eventuele ongelukjes in huis op met een sopje met natuurlijke zeep en gebruik geen chemische reinigsmiddelen. Ze kunnen een chemische reactie veroorzaken en specifieke geur achterlaten waardoor de pup net daarom op die plaats zijn behoeften zou gaan doen. Ruim het ongelukje op als de pup er even niet bij is.

Tip 7: Ga pas wandelen na een doordachte voorbereiding

Voor je kunt gaan wandelen met je puppy, is het belangrijk dat hij:

  1. Jou beschouwt als zijn verzorger en begeleider zodat hij steun kan ervaren tijdens de wandeling. Dit merk je wanneer je pup jouw steun opzoekt als hij nood heeft aan rust of wanneer hij je uitnodigt om te spelen;
  2. Vertrouwd is met het tuigje of de halsband en de lijn. Dit merk je wanneer je pup bij je komt wanneer je zijn halsband of tuigje wilt aandoen;
  3. Niet bang is van dagelijkse omgevingsgeluiden.

Begin pas met de gewenning aan het lopen aan de lijn wanneer je pup minstens 7 dagen bij je thuis is. Oefen eerst in huis, dan in de tuin en vervolgens in een rustige landelijke omgeving waar je afstand kunt houden van andere mensen, honden en verkeer. Pas wanneer dat goed gaat, kan je ook in omgevingen waar het wat drukker is, beginnen wandelen.

Extra tip:
Een pup mag maximaal tussen 5 à 10 minuten per maand leeftijd aan een stuk wandelen (afhankelijk van het ras).

Extra tip:
gebruik comfortabele hulpmiddelen. Tuigjes of halsbanden die niet aangenaam aanvoelen of storend zijn tijdens het wandelen kunnen ervoor zorgen dat een wandeling als stresssituatie wordt beschouwd, met alle gevolgen van dien.

Tip 8: Ga nog niet met je pup naar de hondenschool of losloopweide

Pups mogen niet bang gemaakt worden. Meer dan de helft van de pups ervaart een hondenschool omgeving of de honden losloopweide als een bedreigende situatie. Bovendien zijn dergelijke omgevingen ook effectief onveilig voor je pup.

Een pup heeft geen hondentraining nodig. Alle vaardigheden die ze nodig hebben om zich tot een aangename en sociale huisgenoot te kunnen ontwikkelen zijn van nature aangeboren. Naar de hondenschool ga je wanneer je extra plezier wilt maken en om leuke dingen te doen. Ga pas met je hond naar de hondenschool als je hem goed begrijpt en merkt dat je al een uitstekende relatie met hem hebt.

Extra tip:
De sociale vaardigheden van je pup zijn reeds voldoende ontwikkeld door de interactie met zijn nestgenootjes. Je kunt de sociale ontwikkeling van je pup verder ondersteunen door, wanneer hij er klaar voor is, met hem naar een plek te gaan waar hij in alle vrijheid met andere honden kan kennismaken.

Tip 9: Last but not least: Laat alle verwachtingen los

Een pup is geen hond maar een pup. Net zoals een baby geen mens is maar een baby. Laat alle verwachtingen en opvoedingsplannen los. Jouw pup hoeft nog niets te leren. Het enige wat je pup nodig heeft is zorg. Stel je op als een verzorger en neem een soort ouderrol voor hem op. Ondersteun en begeleid hem in zijn natuurlijk ontwikkeling. Alles zal vanzelf goed komen.

Je zal ongetwijfeld veel tips en adviezen krijgen van andere mensen of hondenliefhebbers, maar laat je in je hondenopvoeding niet leiden door wat anderen zeggen. Neem de tijd om aan de hond te wennen en geef je hond ook de tijd om jou te leren kennen. Je puppy zal snel oppikken wat gewenst gedrag is als hem hier rustig in begeleidt.

Tip 10
Benoem wat jouw pup doet. Komt hij naar je toe gelopen, zeg “Kom”. Gaat hij liggen, zeg “liggen of dat is liggen”. Gaat hij vrijwillig op zijn plaats liggen, zeg “Plaats”, enz. Je pup zal snel begrijpen wat deze woorden betekenen zodat je hem nadien de commando’s kan geven.

Hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op de komst van je puppy?

Voorzie de juiste uitrusting, zoals (kauw)speelgoed, een hondenkussen, knuffels en wandelaccessoires en de voeding alvorens je puppy in huis komt.