Kun je teveel doen met je hond? Ja dat kan zeker. Er zijn probleem gevend gedragingen die gekoppeld kunnen worden aan te veel activiteiten ondernemen met je hond. Maar wat is teveel? Waar trek je in grens?
ik zie het vaak gebeuren. Mensen zijn zo gemotiveerd om het goed te doen dat ze het goed bedoelde overdrijven. Wandelen is gezond en goed voor je hond. En ook kunnen honden plezier ervaren bij bijvoorbeeld hondensporten. Maar we kunnen het ook overdrijven. Hoe meer je gaat bewegen hoe beter de conditie van je hond zal worden en hoe meer beweging hij nodig zal hebben net als bij ons met sporten: hoe meer je opbouwt, hoe meer je aan kan. In de praktijk kom ik wel eens honden tegen die heel veel met een begeleider trainen, lopen, fietsen, enzovoorts in een poging hun hond moe te maken, wat maar niet lijkt te lukken. Dit kan dus juist het omgekeerde effect geven en de hond hyperactief maken, of rusteloos, reactief. De hond kan dan dingen gaan vernielen of moeite gaan krijgen met alleen zijn, of hij gaat overmatig blaffen, enzovoort.
Voorbeeld
de hond is zeer actief, de begeleider gaat langer met hem lopen. De hond is nog steeds druk, de begeleider gaat nog meer lopen, de hond wordt nog drukker. En zo kom je in een visuele cirkel terecht. Je houdt het gedrag in stand of je kunt het zelfs verergeren daarom is het van essentieel belang dat je op tijd rust in last.
Voor zeer drukke honden die als het ware overlopen en ernstigen stress vertonen, kan het aan te raden zijn om een stress reductieprogramma te volgen en vanuit daar een rustige basis weer langzaam op te bouwen naar een gezonde balans in lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Rustdagen zijn heel belangrijk. Hier thuis houd ik de balans van drie rustdagen, en op de andere dagen lopen we wat langer, hebben we meer lichamelijke activiteiten en gaan we nieuwe plekken ontdekken.Op de rustdagen focus ik me extra op mentale stimulatie en bied ik ze verschillende vormen van verrijking aan. Maar ook dit bied ik in gezonde mate aan op hun niveau. Zo heeft een jonge hond van twee iets meer uitdaging nodig dan in hond van 7 maar rust staat hier Centraal. Wandelen op rustdagen houdt in korte rondjes en dezelfde route.
Het moderne leven waar wij onze honden aan blootstellen kan ervoor zorgen dat de stressemmer sneller vol komt te zitten. Onze honden krijgen dagelijks te maken met allerlei prikkels vooral bijgevoelige honden kunnen prikkels nog wel eens wat heftiger worden ontvangen. Ook leuke activiteiten kunnen bijdragen aan het vullen van de stress emmer denk je bij aan hondensport of aan honden die met elkaar spelen. Dus stresshormonen die vrijkomen moeten de kans krijgen om weer af te nemen en daarom zijn rustdagen zo ongelooflijk belangrijk. Krijgt het lijf de kans hier niet voor, dan heb je de kans op probleemgevend gedrag.Uit onderzoek naar straathonden is gebleken dat als honden zelf de keus zouden hebben ze veel vaker zouden slapen en rusten door de dag heen en liever rustig zouden rond scharrelen in plaats van veel activiteiten ondernemen. Elke hond is natuurlijk anders en het is daarom belangrijk om mijn schema op maat te maken voor jouw hond. Wat heeft je hond nodig om zich emotionele als lichamelijk goed te voelen? Hoe houd je een goede balans? En maak daar een geschikte routine van.