In Onbalans
Onverklaarbare angst, naar voorgevoel, zorgen zonder aanwijsbare reden.
In balans
Zelfvertrouwen en openheid, gevoel van veiligheid.
Kenmerken van een Aspen onbalans:
- Zeer gevoelig.
- Krijgen veel prikkels binnen.
- Angstig en schrikkerig zonder aanwijsbare reden.
- Schrikken in slaap.
- Angst bijters
- Schrikkerig door teveel onverwerkte impulsen.
- Houd niet van veranderingen, liefst vaste structuur.
- Ene keer wel bang voor iets, andere keer weer niet.
- Straf maakt het erger.
- Gevoelig bij aanraking, borstelen en aaien. Kunnen hier heftig op reageren.
- Gevoelig voor sfeer.
- Slecht geaard.
- Makkelijk uit balans.
Aspen honden zijn hele gevoelige honden. Ze pakken met hun gevoelige zintuigen veel meer impulsen op uit hun omgeving dan andere honden. Sommige honden kunnen die impulsen niet goed verwerken waardoor ze express schrikken of uitvallen om de energie te lozen.
Deze honden hebben een dun schilletje en zijn vaak angstig voor dingen die we niet kunnen aanwijzen. Dingen die er niet lijken te zijn. Ze zijn makkelijk uit balans en slecht geaard. De angst is niet structureel. Het kan dat de hond een keer schrikt van iets, de twee keer daarna nergens last van heeft en er dan ineens weer van schrikt.
De aspen is nauw verbonden met angsten. In tegenstelling tot de mimulus is deze angst er een van een onbekende oorzaak.
Het is niet duidelijk waarom er angst en paniek bij de hond onstaat. De angst van mimulus is niet zo moeilijk te bevatten, maar voor de aspen is het niet zo simpel en daarom is de uitwerking op het gevoel van de hond ook veel erger.
Aspen honden kunnen hun gevoelens moeilijk uiten en daarnaast hebben ze het in een gezelschap ook vaak niet gemakkelijk. Ze zijn heel gevoelig, breekbaar en kwetsbaar en hun uitstraling roept dan ook om bescherming. Opvallend is dat deze honden duidelijk aan angstdromen lijden.
Je kunt een Aspen hond het beste liefdevol benaderen, al is dat niet gemakkelijk met een hond die onmiddelijk in paniek raakt zodra hij een andere hond ziet. Negeer deze angst niet en probeer de hond op zijn gemak te stellen, hoe vaak je dat ook zult moeten doen en hoe lang het effect ook op zich laat wachten.