7 juni 2025

Voorbeeld les: Omgaan met bezoek

Hoe je omgaat met bezoek in relatie met honden is een onderwerp dat vaak aan bod komt bij gedragsbegeiding. Het is meestal wel een dingetje bij huishoudens met honden. Je huis zou de veilige basis moeten zijn voor je hond, en bezoek komt in die veilige zone van jouw hond. Daarom is het belangrijk dat je hier al in de fase dat je hond nog pup is, voldoende aandacht aan besteed. Je hond moet namelijk leren omgaan met bezoek en moet leren wat er van hem verwacht wordt.

Als je pup pas net in jouw huis woont, dan kun je het beste even zo min mogelijk bezoek ontvangen. De pup heeft eerst tijd nodig om aan jullie en de nieuwe omgeving te wennen. Zit dit goed, dan kun je gaan oefenen met bezoek. Bedenk wat je wat je hond verwacht en maak dan een plan, geschikt voor een pupje, om hem dus te leren wat jij graag zou willen. Mag je pup meelopen na de tussendeur of wil je dat hij binnen wacht? Op basis daarvan ga je aan de slag.

Ik adviseer altijd om met hekjes te werken. In de vorm van een ren, grond box of traphekje. Het hangt ervan af hoe jouw huis eruit ziet en de grootte van je pup wat geschikt is. Management is de key bij het aanleren van nieuw gedrag.

Je kunt je pup bijvoorbeeld leren dat wanneer de bel gaat, hij eerst rustig na het plekje achter het hek wordt gebracht en daar dan, het liefst met iemand samen, even rustig wacht. Dit met de nadruk op rustig. Je wilt je pup namelijk niet laten schrikken omdat je alles snel wilt doen, want tja, de bel gaat. Dit is niet eerlijk voor je puppy. Hang daarom een briefje op de voordeur met uitleg: dan hoef je je geen zorgen te maken dat mensen denken dat je niet thuis bent. Licht ook je bezoek vantevoren in wat je van hen verwacht: is je bezoek binnen, dan kun je jouw pup even hallo laten zeggen en vervolgens laat je hem vervolgens weer bij jou komen en geef je hem bijvoorbeeld een lekkere kong of een kauw botje. Laat het bezoek het liefste en hurken of bukken bij het begroeten en help je pup met het op de grond blijven van de pootjes zodat je springen voorkomt. Springt de pup toch op, dan kan het bezoek even wegdraaien of rustig weer op vier pootjes terug zetten. Het bezoek geeft het voorbeeld door zelf rustig te zijn en de pup niet druk te benaderen. Door je pup te leren wat je van hem verwacht, kan jouw bezoek straks normaal binnenkomen en zijn panty’s en kleding veilig.

Natuurlijk mag je pup aandacht krijgen van bezoek. Maar in de basis wil je graag aanleren dat bezoek voor jou komt en dat de pup veilig is om zijn eigen ding te doen, zonder dat hij steeds met het bezoek bezig is. Investeer hier het eerste jaar tijd en energie in, dan zal je hond dit onder de knie krijgen.

Het iseen proces van consequent en liefdevol herhalen. Verwacht dus niet dat het zomaar goed zal gaan.

Maar wat als je hond volwassen is en bezoek lastig vindt? Honden kunnen bezoek om veel uitlopende redenen moeilijk vinden. Ze hebben het is de basis nooit goed geleerd of ze hebben een vervelende ervaring opgedaan. Of je hebt een waakhonden ras of ze raken bijvoorbeeld overprikkeld vanuit positieve opwinding. Het eerste stapje is dan altijd om uit te zoeken waarom je hond zo doet. Wat is de emotie achter het gedrag? Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je een plan op maat opstellen. Er is helaas geen vast plan voor alle honden. Respecteer altijd de grenzen van je hond en besef dat een hond ook kwetsbaar is. Honden doen het niet op vervelend te zijn of op jouw te pesten. Ik zal een aantal tips geven hoe je omgang met bezoek in goede banen kunt leiden. Dit zijn standaard tips. Elke hond is anders en elke situatie verdient maatwerk.

  • Maak vooraf duidelijke afspraken met je bezoek. Wat verwacht je van hen en wat kunnen ze van jou verwachten
  • Laat contact van de hond afhangen en laat de hond volledig met rust wanneer deze geen aandacht zoekt
  • Staar de hond niet aan
  • Zorg voor een veilige haven waar je hond zich kan terugtrekken
  • Komt het bezoek binnen, dan geef je en lekkere kong of bot op zijn eigen veilige plek ( niet doen als je hond ook overdrijft heeft)
  • Komt de hond snuffelen, raak hem dan niet meteen aan. Honden snuffelen om informatie te verzamelen en het is geen uitnodiging om aangehaald te worden
  • Wil de hond wel aandacht, dan zal hij dit kenbaar maken door met zijn neus te duwen, tegen je an te krabben of te gaan zitten
  • Negeer de hond alsof hij er niet is als de hond geen contact zoekt.

Het is niet vanzelfsprekend dat honden goed met bezoek kunnen omgaan. Help ze en begeleid ze liefdevol op een manier die bij ze past.

Interesse?

Dit was een voorbeeld les van de online cursus: ” Jij en jouw puppy “

geïnteresseerd geraakt? Voor al €25,- euro kun je al deelnemen aan de gehele cursus

Liever contact en intake gesprek is al gratis.