25 oktober 2022

Hoe zit dat?

Hoe ZIT dat?!
“Zit… zit … zit… ik zeg ZIT!! Wat ben je toch eigenwijs vandaag. Normaal kan hij het wel
hoor, hij is soms oost Indisch doof.”
Ik zie het nog zo voor me. Een ouder retriever teefje dat van haar baasje moest zitten. Ze
deed zo haar best maar het zitten was simpelweg te pijnlijk voor haar.
Zonder enige twijfel werd ze door haar begeleider in een zit geduwd. Smak.. oogjes knepen toe en ze begon te hijgen.
Toen ik de begeleider vroeg waarom ze moest zitten kreeg ik als antwoord: omdat ze even moet wachten hier. Mijn vraag aan haar was: kan wachten niet staand?
Ik heb de begeleider uitgelegd wat ik zag en haar retriever doorverwezen naar een
osteopaat. Daar kwam ze erachter dat haar hond flinke artrose had. Dat zitten deed dus
gruwelijk veel pijn en het had niets te maken met “eigenwijs” gedrag.
Gelukkig heeft het retriever meisje nooit meer een zit als commando gekregen. Wachten
mocht ze doen op een manier die voor haar werkte.
Als honden zelf de vrije keus zouden hebben, dan zouden veel honden veel vaker blijven staan of gaan liggen.
Als je kijkt naar honden in het wild zul je ook zien dat wanneer ze rusten ze gaan liggen. En anders blijven staan.
Een zit kan onprettig zijn en voor sommige hondenrassen is een zit zelfs heel onnatuurlijk
omdat ze daar simpelweg niet voor gebouwd zijn. Een zit kan dan heel pijnlijk zijn. Bij windhonden bijvoorbeeld, door hun anatomie is dit heel vervelend voor hun.
Hoe langer de rug hoe vervelender en zelf pijnlijker een zit kan zijn. Door te zitten komt er druk op de heupen, spieren en rug te staan.
Waarom gaan honden zitten uit zichzelf? Als een hond in de verte iets ziet en daar op wil focussen is het soms lastig om dit staand te doen want dan krijgt een hond vaak last van zijn rug. Een hond kan dan gaan zitten om een betere focus te hebben.
Maar dit kan ook zijn wanneer er iets lekkers op tafel ligt en de hond staart hiernaar. Dan kan de hond ook gaan zitten om beter te kunnen focussen en de rug te ontlasten.
Soms als een hond lekker aan het chillen is met zijn rug tegen een stoelleuning dan kunnen ze er ook weleens onderuit gezakt bijzitten. In dat geval is de rug ondersteund.
Sommige honden kunnen niet in één keer gaan liggen. En zullen dit met een tussenstop van een zit doen. En ook weer zo opstaan. Liggen, zit en dan opstaan. Doet jouw hond dit dan kun je eens gaan kijken of de spieropbouw wel goed is. En kun je deze spieren eventueel correct trainen? Of komt het door ongemak?
Een zit kan voor ouder wordende honden ook pijnlijk en/of belastend zijn. Honden kunnen door de jaren heel slijtage en trauma’s aan het lijf oplopen.
Waggelt jouw hond over de vloer of merk je dat je hond wegglijdt met de pootjes als hij zit?
Dan is je vloer waarschijnlijk te glad.
Onze vloeren kunnen soms zo glad zijn dat honden moeilijk grip houden en echt hun best moeten doen om goed te lopen of überhaupt te kunnen zitten.
Overweeg dan eens tapijten of maak voor honden die echt moeite hebben met lopen en zitten een speciaal antislip pad door je huis, ook bij de voerbak. Het is ook belangrijk om eens onder de loep te nemen waar je hond graag ligt. Kan die makkelijk opstaan vanuit die plek met een antislip ondergrond?
Kijk ook eens naar de stand van de bekken, poten en knieën als je hond zit. Zit hij meer op een linker bil of juist rechts. De houding verteld veel over de hond. Bij twijfel altijd even naar een osteopaat gaan.


De zit wordt er bij bijna alle hondeneigenaren met de paplepel in gegoten. Het is iets heel normaals geworden en veel eigenaren beginnen bij het thuiskomen van de pup al snel met
een zit aan te leren.
Puppy’s die veel moeten zitten op cue kunnen hier problemen door krijgen. Het skelet is nog niet volgroeid. Daarnaast zijn spieren en pezen hier nog niet sterk genoeg voor.

De groeischijven van een hond sluiten pas rond de 12/14 maanden. Voor die tijd wil je zitten echt beperken.
Pups kunnen ook last hebben van groeipijnen, die zit maakt het niet veel beter. Een puppy die herhaaldeijk moet zitten kan artrose of Heupdysplasie ( HD ) ontwikkelen met alle gevolgen van dien.
Onze honden moeten soms wel 20 keer op een dag zitten. Voor eten, bij het oversteken en ga zo maar door. Kun jij je als mens voorstellen hoe dat voelt? Probeer het maar eens een paar keer achter elkaar. En stel je dan eens voor dat dit een hondenleven lang moet gebeuren!


Ik persoonlijk moet er niet aan denken elke dag te moeten squaten. Daarvan krijg ik
verzuring in mijn spieren, blessures aan mijn gewrichten, pijn en ongemak. Voor onze
honden is dit niet anders.
Wanneer je een zit gebruikt voor de veiligheid van jouw hond bij bijvoorbeeld het
oversteken, overweeg dan eens een andere cue waar je hond niet bij hoeft te zitten.
Voor mijn honden gebruik ik de cue: halt. Als ik dit woord gebruik staan ze direct stil. Ze
krijgen dus geen ongemakkelijke zit maar zijn toch veilig.
Heb je die cue goed onder de knie dan kun je de hele wereld overlopen. Want halt of stop
betekent dan ook letterlijk stop en je hond blijft staan.
Wist je dat een zit ook frustrerend kan zijn voor je hond. Wanneer je hond moet zitten
terwijl er van alles om hem heen gebeurt kan dit voor onrust en frustratie zorgen. De hond
kan een gebrek aan controle ervaren.
Het zitten vraagt veel concentratie waardoor de hond op een gegeven moment aan zijn tax komt te zitten.

Het risico op “ongewenst” gedrag neemt dan toe. Denk hierbij aan uitvallen aan de lijn.
Een hond kan zich maar zolang op één dag beheersen/concentreren. Overvraag je hond dus niet. En kijk waarvoor zelfbeheersing echt belangrijk is.
Bij het gedwongen zitten kan een hond niet op een natuurlijke manier communiceren naar andere honden. Zo kan er eventueel conflict ontstaan omdat de hond simpelweg tegengehouden wordt in communiceren met de naderende hond.
Wanneer een hond niet gaat zitten wordt er vaak druk op het achterwerk uitgeoefend door de begeleider. De hond wordt zo dan in de zitpositie gedwongen. De band tussen jou en je hond kan hierdoor veranderen.
En dat is niet gek als je jezelf bedenkt dat je jouw hond misschien wel in een pijnlijke positie dwingt of bedreigend over hem heen hangt. Honden kunnen het als onprettig ervaren wanneer je over ze heen buigt.
Omdat wij honden al vroeg leren om voor van alles te moeten zitten, gaan ze regelmatig door hun pijngrens heen.
Dit betekent niet dat je hond nooit meer mag zitten. Voor sommige honden kost het minder moeite. Een zit bij bijvoorbeeld een dierenarts kan heel nuttig zijn. Maar hou in gedachten dat het soms misschien ook anders kan.


Wanneer puppy’s groeien verandert er iets in de hersenen. Niet alle verbindingen werken al even goed. Zo kan het zijn dat jij een zit aan je hond vraagt en je hond doet het niet, terwijl de hond denkt dat hij wel zit. Sommige opgroeiende honden kijken dan ook naar achter, richting hun bibs. Zo van: hij doet het niet meer.


Je hond kan hier dus letterlijk niet aan doen. Word je dan boos op je hond, dan komt dat zeker niet ten goede van jullie relatie. Als je boos wordt en over je hond gaat hangen, kan de hond niet gaan zitten omdat deze zich geïntimideerd voelt. Je hond kan bijvoorbeeld, een poging wagen om jou te kalmeren, op zijn rug gaan liggen.


Vraag jij een zit van je hond en reageert deze niet meteen, vraag je dan eens af of die “zit” niet gewoon heel oncomfortabel is. En bekijk eens wat andere opties zouden kunnen zijn voor deze “zit