21 juni 2025

Rij-gedrag

beschaamd en met rode wangen hoor ik haar nog zeggen. Bij mijn binnenkomst random de hond naar zijn teddybeer en begon erop te rijden. Ze verontschuldigde zeg en zei: “we laten hem snel castreren want dit kan echt niet langer zo doorgaan”.

Het bestijgen van teddyberen, andere honden, kussens of zelfs je been heeft negen van de 10 keer niets te maken met seksuele driften. Het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voor kabel voelen. De hond gaat dan op zoek naar een manier om zichzelf te kalmeren. Wanneer de hond zich niet prettig voelt en even niet meer weet wat hij met al die opgebouwde spanning moet doen, zal hij op zoek gaan naar een manier om te kalmeren en weer rustig vinden. Het rijden helpt daar dus bij.

Een paar voorbeelden

  • jongen honden zijn druk aan het spelen. Spanning in het spel loopt snel hoog op bij jonge honden. Één van de honden raakt over prikkeld en begint te rijden op de andere hond.
  • de deurbel gaat de hond raakt gespannen. Wie komt daar en wat gaat er gebeuren? Spanning loopt heel snel op en je hond springt achter op de andere hond in huis.
  • je hebt druk spelende kinderen op bezoek gehad. Er is veel gerend en geschreeuwd. In de avond wanneer iedereen weer rustig op de bank zit, begint de hond ineens zijn kussen te bestijgen. Hij moet de spanning van die dag kwijt voordat hij rustig kan slapen.
  • je hond is dol opeten hij kan niet wachten om aan te vallen, na het eten moeten hond kalmeren en gaat rijden

na het eten vinden veel honden het fijn om nog even te kauwen het geeft langer in voldaan gevoel en het kalmeert. Je kunt het eten bijvoorbeeld in een kong geven. Dan combineer je kauwen en likken tijdens het eten. Dit kan helpen. Of anders een lekker bot na het eten aanbieden.

wanneer je ziet dat in hond rijgedrag vertoont, kap het dan niet zomaar af en wordt zeker niet boos. De kans is dan groot dat de hond het gedrag juist gaat herhalen. Er komt emmers dan nog meer spanning in het lijf. Bied dan rustig en kalm in alternatief aan, zoals kauwen op een bot of neem je hond rustig bij je en geef een ontspannende massage Bedenk dan eens wat er van tevoren gebeurden. Kun je bijvoorbeeld het spel tussen de honden de volgende keer eerder rustig afbreken? Kun je gaan oefenen met het binnenkomen van bezoek? En hoe kan je de situatie met spelen de kinderen managen zodat de hond zich veilig en goed voelt?

Niet alleen reuen maar ook teven kunnen dit rijgedrag laten zien. Rijgedrag is ook absoluut geen dominant gedrag. Je hond is op dat moment niet bezig de andere hond te overheersen of de baas over jou te spelen. Dit zijn fabeltjes je hond is bezig om zich beter te voelen. Het is een coping mechanisme net als sommige honden bijvoorbeeld in de tuin een gat graven als ze spanning ervaren of heel gek en druk rond gaan rennen: de gekke 5 minuten (fiddle about). Castreren heeft daarom ook geen zin en los ook zeker niet de oorzaak op. Laat je dus niet Foppen door mensen die zeggen dat dit werkt. Je hond zal misschien stoppen met rijden. Maar de onrust in hem is nog steeds aanwezig je hond zal op zoek moeten naar een manier om spanning kwijt te raken. Je hond ervaart onrust van binnen en daar zou jij mee aan de slag moeten. Want alleen dan los je het echte probleem op. Wat gebeurde er dat het rijgedrag uitlokte en wat kan ik er aan doen om mijn hond te helpen?