Doe wat met de informatie die je hond geeft.
Daarmee bedoel ik niet dat je hem overal zijn zin in moet geven. Integendeel. Ik bedoel dat
je je hond feedback geeft, om te bevestigen dat je hem begrepen hebt. Maar geef hem ook regelmatig zijn zin. Al is het maar te dele. Per slot van rekening wil je bereiken dat er een dialoog op gang komt tussen jullie, een “gesprek”
Een gesprek gaat twee kanten op: er is actie& reactie.
Vanuit het perspectief van je hond is het volslagen zinloos om dingen duidelijk te maken, als jij daar zelden of nooit wat mee doet. Wat je wilt is het tegenover gestelde: je wilt juist stimuleren dat je hond je vertelt wat hij juist wil of niet. En het liefste ook waarom( al vraag dit wat meer oefening en inzicht van ons)
Zeker in het begin als jullie allebei deze wederzijdse communicatie onder de knie moeten krijgen, is het belangrijk dat je het veelvuldig beloont als je hond jou iets duidelijk heeft kunnen maken. Dat is precies wat je wilt stimuleren. Een vriendelijk woord of een aai is dan fijn om te ontvangen.
Door te reageren hou je het gesprek op gang
Wordt je ervan bewust dat honden over het algemeen prima in staat zijn om ons gedrag en de onderliggende gemoedstoestand te lezen. En onze gemoedstoestand is weer voor een groot deel bepalend voor hoe onze hond zich op dat moment voelt in ons gezelschap.
En hoe hij zich voelt is weer bepalend voor hoe hij op situaties reageert.
Realiseer je dat jij doorgaans de zwakke schakkel bent van de communicatie ketting
In de meeste gevallen zullen wij degene zijn die het ontgaat, wat onze hond ons probeert te vertellen..!