26 maart 2024

19 April

De eerste dag dat de online jaar agenda van start gaat. Ik heb er zin in hopelijk jullie ook. Deze eerste dag gaan we starten met het gedrag van de hond

De volgende dagen volgen 7 tips voor verandering.

Gedrag van de hond

Traditioneel zijn we gefocust op het gedrag van de hond. We catalogeren het onder gewenst of ongewenst gedrag van de hond. Als je hond goed gedrag vertoont, wordt het meestal niet opgemerkt. Je alarm gaat aan als je hond ongewenst gedrag vertoont. Dan wordt er vaak op allerlei verschillende manier gereageerd met als doel om het gedrag van je hond te veranderen. Ik leer jou graag waar het gedrag van je hond vandaan komt, wat jouw verantwoordelijkheid daarbij is en wat je kunt doen omdat het gedrag van je hond zich zou kunnen aanpassen.

Wat veroorzaakt het gedrag van je hond

Het gedrag van je hond wordt veroorzaakt door emoties, gevoelens en motivatie. Wanneer je hond onder een bepaalde omstandigheid positieve, negatieve of dubbele gevoelens ervaart, zal hij zijn gedrag aanpassen. Bij positieve gevoelens zal je hond meestal gewenst gedrag vertonen. Indien hij negatieve gevoelens ervaart, kan het gevolg ongewenst gedrag zijn. Zolang het gedrag van je hond geen negatieve gevoelens bij je veroorzaakt, doe je er wellicht niet zoveel mee. Maar als het gedrag van je hond, stress, angst of frustratie bij je veroorzaakt, kan het zijn dat je er wel aandacht aan geeft.

Moraal en het gedrag van je hond

Honden hebben geen boodschap aan de woorden ‘gewenst’ – en ‘ongewenst’ gedrag. Afhankelijk van de situatie, zijn gezondheid, ervaring en mogelijkheden, zal je hond aangeboren talenten gebruiken en dus bepaald normaal en natuurlijk gedrag vertonen. Gewenst – en ongewenst zijn begrippen die door de mens in gebruik zijn genomen. Het gedrag van je hond past binnen de ‘norm’ of niet.

Waarom het gedrag van jouw hond veranderen

Je wil het gedrag van je hond veranderen omdat het gedrag dat hij ‘nu’ vertoont niet past binnen je verwachtingen. Het actuele gedrag van je hond bezorgt je stress. Het gedrag van je hond wil je veranderen om met je eigen probleem om te gaan. Als het gedrag binnen jouw verwachtingen past, ben je rustig. Indien je hond ongewenst gedrag vertoont, wordt je onrustig en probeer je het te controleren.

Het gedrag van jouw hond veranderen heeft geen zin

Alles wat je doet als gevolg op het gedrag van je hond, versterkt het. Mocht je proberen om het ongewenst gedrag van je hond af te leiden, bekrachtig je het gedrag. Als je met je eigen negatieve gevoelens omgaat door het gedrag van je hond te corrigeren bestaat de kans dat het gedrag even wordt onderdrukt. Maar meestal keert het ongewenst gedrag, sterker dan ervoor weer terug. Of het zou kunnen dat je hond stopt met het gedrag te vertonen en een ander gedragsprobleem gaat ontwikkelen. Werken aan het gedrag van je hond heeft geen zin.

De volgende 7 dagen

Neem eerst deze tekst goed tot je. Het zal voor de meeste een hele verandering zijn om via deze weg naar de hond te kijken. De komende 7 dagen gaan we aan de slag met de 7 tips.