22 oktober 2022

De verzorging bij jouw puppy

Aangeraakt worden door mensen is voor een pup, die nog onvoldoende sociale vaardigheden heeft kunnen ontwikkelen, best spannend. Het doel van de socialisatie van je pup is dat hij vertrouwd kan worden met aangeraakt worden door mensen. Het is normaal dat je pup in je handen gaat bijten als je hem aanraakt. Hij geeft daarmee zijn grens aan. Het is goed om op het aangeven van de grens in te gaan door de aanraking onmiddellijk te stoppen. Daardoor zal je pup voelen dat je naar hem luistert, zijn grens erkent en respecteert. Dat bevordert het veiligheidsgevoel van je pup waardoor zijn vertrouwen kan groeien. Je zal merken dat je pup het door jou aangeraakt worden, aangenamer gaat beginnen ervaren en er zelfs zal van genieten.

Eenmaal je pup het oké vindt om door je aangeraakt te worden, kan je verzorgingshandelingen gaan oefenen. In kleine stapjes leer je je pup vertrouwd worden dat je zijn tandjes aanraakt, met je vinger in zijn oortjes gaat, en de nageltjes gaat knippen. Ook hier is het belangrijk om op de taal van je pup te letten zodat je kan zien wanneer hij het vervelend begint te vinden. Forceer niets maar Laat het vertrouwen van je pup op zijn eigen tempo verder ontwikkelen.

Zolang je pup nog onvoldoende vertrouwen heeft in het aangeraakt worden door jou, dien je ervoor te waken dat bezoekers en andere mensen je pup niet gaan aanraken. Eerst socialiseren met eigen leden van de sociale groep en dan met andere mensen.