24 oktober 2022

Angst

Wanneer je een angstige hond hebt kan de vreugde van zowel je hond als jezelf beperkt worden. Je hond kan angst hebben voor allerlei dingen, zoals van mensen en andere honden, maar ook om alleen thuis te blijven en om met de auto mee te rijden. Een specifieke vorm waar je angstige hond mee geconfronteerd kan worden is angst voor geluiden.

Waar is jouw angstige hond bang voor?

Eigenlijk bestaan er geen angstige honden. Een hond is altijd angstig voor iets. Anderzijds kan je hond heel gevoelige zaadjes van angst bezitten. De angstzaadjes van je hond zijn gevoelig omdat de zaadjes van zijn ouders en voorouders ook zo gevoelig en sterk ontwikkeld waren. Met andere woorden, je hond draagt de angst van zijn ouders en voorouders met zich mee. Dan is het normaal dat je hond onder bepaalde omstandigheden angstig kan zijn. Ook kan de angst van je hond veroorzaakt zijn door een emotionele en traumatische ervaring.

Jouw hond is angstig voor geluiden.

Angst voor geluiden is bij alle zoogdieren en vogels aangeboren. Harde geluiden kondigen per definitie gevaar aan. Wanneer de zaadjes van angst van je hond gevoelig zijn, bestaat de kans dat angst voor geluiden makkelijk getriggerd kan worden. Angst voor geluiden komt het meest voor bij honden die traditioneel gebruikt werden om een taak te vervullen, zoals jachthonden, herdershonden en waakhonden.

Jouw hond is angstig voor mensen.

Angst voor mensen is zo’n typische angst dat door de ouders en voorouders aan je hond werd overgedragen. Als de ouders van je hond niet goed gesocialiseerd werden met mensen, kan het zijn dat je hond ook angst voor mensen zal ontwikkelen. Dergelijke kwetsbaarheid komt vaak voor bij honden die voorbestemd zijn om in vrijheid te leven en honden waarvan de ouders in kennels leven en niet vertrouwd zijn met het samenleven met mensen in een gezin. Ook dit zien we vooral bij herdershonden en jachthonden.

Je hond kan angstig zijn voor andere honden.

Wanneer je zogenaamde angstige hond bang is voor andere honden, is dat bijna altijd het gevolg van een traumatische ervaring. Vaak willen hondeneigenaren hun pup te snel socialiseren met andere honden en brengen hun pup daardoor in te moeilijke en onveilige omstandigheden. Wanneer een pup hevig schrikt of door een andere hond gebeten wordt, kan deze negatieve ervaring ervoor zorgen dat je hond angstig is voor andere honden.

Verlatingsangst bij je hond.

Een hond met gevoelige, door de ouders en voorouders doorgegeven angstzaadjes, kan verlatingsangst ontwikkelen. Wanneer zo’n pup, te vroeg van de zorg van de moeder onttrokken wordt of wanneer hondeneigenaren hun hond te vroeg alleen thuis achterlaten, kan er verlatingsangst optreden. Iedere hond kan in principe vertrouwen ontwikkelen om alleen thuis te blijven. Maar als een pup of volwassen hond zich plots verlaten en hulpeloos voelt, kan verlatingsangst het gevolg zijn.

Angst om met de auto mee te rijden.

Wanneer een pup, tijdens de eerste autorit, negatieve emoties ervaart, kunnen de zaadjes van angst getriggerd worden en kan je hond angstig worden om met de auto mee te rijden. Dat is trouwens niet alleen van toepassing op de eerste autorit, maar ook op alle andere eerste gebeurtenissen van de pup.

Angst van verkeer.

Ook hier geldt dat de eerste ervaring betrekkende op het zien en horen van auto’s, fietsers, bromfietsen en vrachtwagens, nefast kan zijn voor de verdere ontwikkeling van vertrouwen van je hond. Hondeneigenaren gaan veel te vroeg met hun pup of pas geadopteerde hond wandelen aan de leiband. Veilig wandelen aan de leiband is pas mogelijk wanneer er eerste een vertrouwensrelatie tussen jou en je pup of hond werd opgebouwd. Wanneer dat vertrouwen er nog niet is, kan het heel erg spannend zijn voor je pup of hond om geconfronteerd te worden met verkeer. Je hond kan dan zeer angstig zijn en bang worden voor verkeer.

Angst voor verzorgingshandelingen

Omdat je hond zich vol vertrouwen door jou zou laten verzorgen dient hij zich eerst veilig te voelen bij jou. Hondeneigenaren staan er vaak niet bij stil dat gekamd en geborsteld worden onaangenaam kan aanvoelen voor een hond. Daardoor kan je hond zich angstig gedragen. Als er niet naar de angstsignalen van de hond wordt geluisterd, zullen de zaadjes van angst nog meer water krijgen en ontstaat er angst voor verzorgingshandelingen.