25 oktober 2022

Benoemen

Door te benoemen kun je situaties voorspelbaar gaan maken voor jouw pup. Zijn situatie voorspelbaar geeft dit een gevoel van veiligheid. Door te benoemen van een situatie laat je jouw pup weten dat jij het ook opgemerkt hebt en hoe jij ermee omgaat.

Benoemen van jouw pup hoort en ziet buitenhuis

Benoemen kun je bij alles wat jouw pup ziet of hoort. Ziet jouw pup voor het eerst een auto benoem je dat is een auto. Zo kun je op straat alles benoemen waar jouw pup de aandacht voor heeft. Bekijk de situatie op een veilige afstand samen met jouw pup en geef hierin een voorbeeld. Rustig ontspannen, vol vertrouwen en dat jullie er niks mee hoeven te doen. Benoem het zo dat het iets heel neutraals wordt iets wat er gewoon bij hoort in het leven.

Je kunt hierbij naast je pup door je hurken gaan of op het stoepje voor jullie voordeur gaan zitten de situatie bekijken. Is jouw pup vetrouwt met aanrakingen kun je de pup in de situatie ook een bewuste aanraking geven. Streel of masseer je pup rustig bij het zien van de prikkel. Een aanraking zorgt ervoor dat de pup serotonine aanmaakt laat dit nu een ontspanningshormoon zijn. Die ontspanning wil je juist graag dat jouw pup ervaart bij het zien van prikkels. Samen kijken en beleven zonder er iets mee te hoeven doen. Is jouw pup ontspannen bij het zien kun je overwegen om wel of niet richting de prikkel te vewegen. Let goed op de gemoedstoestand van jouw pup rustig en ontspannen zo wil je in de toekomst graag dat jouw pup met situaties omgaat. Is het toch nog te moeilijk haal je pup rustig uit de situatie.

Ga niet te vroeg met jouw pup de straat op in de tuin doet jouw pup ook al ervaringen op, zo hoort je pup auto,s en andere geluiden zonder ze gelijk te zien. Vervolgens is de volgende stap om met jouw pup rustig bij de deuropening te gaan kijken. Is het nog te spannend mag je pup gewoon weer naar binnen gaan. Zo geef je de controlle aan de pup en is het allemaal wat minder spannend. Daarnaast leert jouw pup dat door de deur gaan niet actie en spanning betekent waardoor je voorkomt dat jouw pup in de toekomst opgewonden aan de wandeling begint.

Dit zelfde kun je doen bij geluiden is er een knal zeg rustig tegen je pup dat is een knal. Jouw pup zal zo gaan observeren hoe jij met de situatie omgaat.

Benoemen

Natuurlijk wil je graag dat jouw pup een aantal woorden begrijpt zoals wachten, komen, blijven, plaats, op de stoep etc. Deze woorden leer je jouw pup door het te vertellen wanneer jouw pup het gedrag laat ziet. Ga je door een deur met jouw pup. Voordat je door de deur gaat staat je pup stil op dat moment zeg je wachten, voordat je oversteekt wacht je tot jouw pup stil staat op dat moment zeg je wachten. (Ik spreek liever in zinnen met mijn hond voorbeeld even wachten maak ik er dan van)

Met het hierkomen het zelfde komt jouw pup naar je toe benoem je het op het moment dat je pup de beweging naar jou toe maakt.

Je pup mag ook nog leren dat hij op de stoep mag lopen. Loopt je pup richting de straat. Hou wat spanning op de lijn zodat je pup niet verder kan lopen, loopt de pup terug zeg je op de stoep of niet in de tuintjes

In huis

In huis zou je ook soms even naar het toilet willen. Benoem tegen je pup dat je even weg gaat en dat je zo terug bent. Begin zal je pup je nog volgen, naar een aantal keer kun je het benoemen uitbreiden met bijvoorbeeld blijf maar liggen met zo terug

De bel

Op de bel wil je niet dat jouw pup gaat blaffen. Zorg dat je bel niet te hard staat dit is voor geen enkele hond fijn. Hang eventueel een blaadje op de voordeur dat er een pup is en dat het wat langer kan duren voordat jij er bent. Zo hoef je zelf niet in de stress te schieten bij de bel. Je pup zou jouw voorbeeld volgen.

Gaat de bel benoem naar je pup dat het de bel is. Doe vervolgens niks, blijf zitten en wacht tot je pup weer rustig verder gaat waarmee hij bezig was. Sta dan rustig op en maak de voordeur open. Geef je pup eventueel een kauwbotje zodat bij binnenkomst de pup niet gelijk op het bezoek afgaat maar leert verder te gaan waarmee hij bezig is. Geef het bezoek de juiste instructies zodat zij ook rustig binnen kunnen komen. Een pup zal observeren hoe jij je gedraagt geef hierin het voorbeeld en ga rustig zitten en nodig het bezoek uit dit ook te doen nadat je de deur open hebt gemaakt. De bel mag de voorspeller worden dat er wat gaat gebeuren maar niet aan opwinding.