22 april 2023

De eerste nachten

Het is verstandig om de pup de eerste nachten niet alleen te laten. De eerste nacht zal het wellicht prima gaan. De pup is dan doodop van alle nieuwe indrukken en valt als een blok in slaap.

De problemen beginnen vaak pas in de tweede nacht. De pup begint te janken zodra de lichten uit gaan en de mensen verdwijnen. Zoals men dan vaak leest mogen ze pas naar de pup toe als hij stil is. Dit kan resulteren in nachtelang gehuil en gepiep. Niet bevordelijk voor je nachtrustven je buren. Maar het is ook enorm stressvolle ervaring voor de pup. Honden zijn in de natuur nooit alleen. Ze zijn genetisch niet toegerust om alleen te slapen. Veel mensen vinden echter dat de pup echter meteen moet weten hoe de regels in de grote mensen wereld zijn, hij wordt dus alleen gelaten. Dit maakt de kans dat de pup leert dat alleen gelaten wel of niet in de bench onprettig is. En dat kan er toe leiden dat de pup later moeite heeft om te leren alleen te zijn. Daarnaast maak jij als eigenaar niet bepaald vertrouwenswaardig als je de afhankelijke pup direct aan zijn lot over laat.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Het kan zijn dat een zeer zelfstandige pup er helemaal geen moeite mee heeft, na even piepen zich voegt in de situatie. Maar zoals gezegd, dit zijn Uitzonderingen.

De beste manier voor een pup om zijn eerste nachten door te brengen, is naast zijn nieuwe eigenaar. Het heeft voordelen als je naast je pup slaapt, bijvoord op de bank of op een kampeerbed. Zo blijft de eigen plek van de pup in stand. Je kunt je slaapplek na een paar nachten steeds een beetje verder bij de pup vandaan plaatsen om uiteindelijk weer in je eigen bed te slapen. Een andere manier is de pup in een grote doos of in zijn eigen bench naast het bed te plaatsen. De slaapplaats kan dan steeds een beetje verder van het bed verwijderd worden om vervolgens te verhuizen naar de plek die voor de pup bedoeld is. Als de pup s’nachts onrustig is of piept, kan je even je hand uitsteken en de pup laten voelen dat jij er bent. Een groot voordeel is ook dat je merkt dat de pup mogelijkerwijs naar buiten moet om zich te ontlasten.

Zet geen wekker op een vast tijdstip om de pup ’s nacht uit te laten. Dit kan ertoe leiden dat de puo hierop geconditioneerd wordt.

Hoe lang je de pup ’s nachts naast je moet houden, is afhankelijk van de pup. Sommige pups zijn binnen een paar dagen gewend en slapen dan op hun eigen plek. Andere hebben meer dan een week nodig. Je zal hiervoor de tijd moeten nemen.