31 oktober 2022

Element: Aarde

Vragen over jouw hond:

 • Is je hond rustig en betrouwbaar?
 • Gaat jouw hond mensen begroeten voor iets lekkers te krijgen?
 • Speelt jouw hond liever zittend of liggend dan rennend?
 • Vindt je hond eten het belangrijkste wat er is?
 • Is je hond een echte pleaser?
 • Komt je hond bij jou zitten als je piekert en wilt hij jou graag eruit halen?
 • Ligt jouw hond graag bij je op schoot of zoekt hij veel fysiek contact?
 • Is je hond altijd opzoek naar eten binnenshuis als buitenshuis?
 • Vindt jouw hond het altijd leuk dat er iemand binnen komt?

Aardehonden zijn hele lieve, makkelijke, betrouwbare en loyale honden. Ze zijn vrolijk en willen van nature pleasen. Het kunnen harde werkers zijn maar dat komt niet vanuit hun aard maar vanuit een vorm van pleasen. Ze zijn lief, makkelijk en rustig en hebben de behoefte om te mogen helpen.

Als ze jong zijn zullen ze wel lekker rennen en spelen, toch zie je dan een verschil met de vuur- en houttypes. Het spel is minder fanatiek en ze zullen graag zittend of liggend spelen in plaats van rennend. Zodra ze iets ouder worden, worden ze nog rustiger. Wanneer je in het park op een bankje zit, komen ze meteen naast je zitten of liggen.

Aarde types zijn geen harde werkers, ze zijn graag een beetje lui. Ze kunnen hard werken maar hun motivatie is anders, zij doen het voor de ander, om te pleasen en de ander het na de zin te maken. Ze voelen zich goed om andere te helpen.

Een aardetype zal eerder vragen wat kannik voor jou doen? Tegenstelling dan een vuurtype dat juist zal vragen wat een ander kan doen. De valkuil is dat een aardetype zich zelf kan wegcijferen en ophouden goed voor zich zelf te zorgen.

Omgang

Als je een aardetype hond corrigeerd dan voelen ze zich al snel ongelukkig, omdat pleasen vaak hun motivatie is. Als dat dan kennelijk niet goed was en ze krijgen op hun kop, dan snappen ze dat niet. Als dit te vaak gebeurt verstoort dat het aarde element. Als je boos wordt zullen ze zich onderdanig gedragen. Ze worden dan slijmerig, ze willen dan niet dat je boos bent.

Ze voelen feilloos aan wanneer je je zorgen maakt of niet lekker in je vel zit. Ze komen dan bij je er proberen je eruit te halen.

Het trainen van een aarde type gaat makkelijk. Ze doen alles voor eten. Alhoewel sommige alleen iets willen doen voor eten. Op het moment dat ze geen eetbare beloning zien ze ook niks doen.

Zowel metaal als fysiek zijn het niet de snelste honden. Als ze eenmaal iets weten of kunnen, dan doen ze het uitstekend. Ze hebben even de tijd nodig om op gang te komen. Maar als ze eenmaal op gang zijn, dan gaan ze ook.

Het zijn honden die je graag in he gezicht of aan je handen willen likken. De mond en speeksel behoren tot het aarde element. Bij een ontmoeting met andere honden zullen ze zich snel onderdanig gedragen. Ze zullen andere honden bij de mondhoeken likken.

Eten

De grootste passie van een aarde type is eten en zijn daar constant naar opzoek. Zowel buiten als in huis. Bij andere elementen zien we soms het eten van ontlasting terug. Dan heeftvdit vaak te maken met een disbalans van hun aarde element. Als een aardetype last heeft van zijn maag dan gaat de hond vreemde dingen eten.

Agressie

Wanneer een hond agressief gedrag vertoont. Is het de vraag of dat komt omdat hout uit balans is of dat het gaat dat de aarde uit balans is.

Klimatologische factor

Vocht is de klimatologische factor die bij aarde hoort. Wanneer het buiten of binnen vochtig is dan heeft het aardetype hier sneller last van. Je merkt dat ze sloom en loom worden

In balans

Goede concentratie en denkvermogen horen bij een gezond aarde element. Als aarde is verzwakt dan ontstaan hier problemen. Mensen gaan dan piekeren. Alhoewel honden het niet kunnen zeggen zie je dit bij hun ook. Voldoende rust momenten zijn belangrijk om aarde gezond te houden. Daarnaast zie je bij een verzwakt aarde element dat het concentratie vermogen verslechtert. Je ziet dan dat de hond nieuwe dingen minder snel oppikt. Al zijn aarde types sowieso niet zo snel met het leren van nieuwe dingen.

Lichaams bouw

Hun lichaamsbouw is over het algemeen gemiddeld. Ze zijn niet de grootste en ook niet de kleinste. Over het algemeen zijn ze goed maar zacht gespierd. Zeker in vergelijking met metaal of hout types, die zijn goed gespierd en hebben een flinke spierspanning. Aardetypes zijn zachter, zowel in hun spieren als in hun karakter. Aardetypes zullen eerder dik worden.

Zolang het aarde element in balans is, heeft de hond een goed uithoudingsvermogen en genoeg energie. Wanneer het element verzwakt is dan is er weinig energie en zal het lichaam traag zijn.

Aardetypes moeten opletten met verkeerde voeding dit verzwakt het aarde element. Zoals suikers en koolhydraten, die verzwakken de miltben zorgen voor overgewicht. Juiste voeding is voor het aarde element belangrijk.

Samengevat

 • Makkelijk, lief, betrouwbaar
 • Zachtaardig, gemoedelijk
 • Pleasend
 • Gezellig
 • Middelgrooteen ‘ diesel’ tje
 • Doet alles voor eten
 • Slijmerig
 • Op de grond spelen ( zittend of liggend)
 • Likken veel