4 november 2022

Element: Metaal

Vragen over jouw hond?

  • Lijkt jouw hond weinig behoefte aan fysiek contact te hebben?
  • Houdt jouw hond van rust en zondert hij zich makkelijk af?
  • Is jouw hond goed in het “normaal” doen in vooral nieuwe situaties?
  • Geeft jouw hond jou weleens het gevoel verdrietig te zijn?
  • Is jouw hond volslank en zijn er ronde vormen aan het lichaam te zien?
  • Straakt jouw hond soms onverschilligheid uit?
  • Is jouw hond constant in zijn emoties en gemoedstoestand?
  • Houd jouw hond van orde en regelmaat?
  • rent jouw hond graag met andere honden mee die aan het spelen zijn zonder zelf echt mee te doen?

Je zult vast niet op alle vragen ja kunnen beantwoorden, heb je veel ja ingevult dan draagt jouw hond het element metaal bij zich.

Metaalhonden zijn zelfstandige harde werkers. Deze honden kun je relatief makkelijk trainen om ze dan zelfstandig aan het werk te zetten.

Metaalhonden zullen andere honden corrigeren op hun gedrag als ze zich niet aan de regels houden.

Metaaltypes worden onrustig als de roedel uit elkaar valt. Ze hebben sterke behoefte aan orde en structuur. Ze houden niet van teveel drukte en zullen zich dan kunnen afsluiten. Het zijn rustige en zelfverzekerde honden.

In balans

Wanneer het metaal in balans is, dan zijn deze honden dapper, rustig, zelfverzekerd, harde zelfstandige werkers. Ze zijn zelfverzekerd zonder het duidelijk te moeten laten zien.. geef ze een opdracht en ze zullen het perfect willen doen.

Het zijn honden die een duidelijke structuur nodig hebben in hun leven.

Over het algemeen zijn ze rustig en braaf. Het is belangrijk hun regelmatig te belonen. Voor metaaltypes is het belangrijk om waardering en erkenning te krijgen. Dit past bij hun gevoel van rechtvaardigheid. Misschien heb je het niet gevraagd om ergens rustig te gaan liggen of naast je te lopen. Ze denken dat het zo hoort dus doen ze het. Een fijn woordje of beloning is dan wel fijn als erkenning.

Uit balans

De emotie die bij dit element hoort is verdriet. Ze keren dan is zichzelf als het element uit balans is. Ze worden dan stil en teruggetrokken. Ze trekken dan hun ‘metaalschild’op zichzelf te beschermen en zijn dan moeilijk bereikbaar ze kunnen dan ook koppig zijn. Ook al kennen ze de commando’s ze zullen het gewoon niet opvolgen. Zet ze dan niet teveel onder druk dat maakt dat ze zich alleen maar meer terug trekken. Juist de warmte van het vuurelement, plezier en fysiek contact helpt ze om weer bij te trekken. Soms worden de honden zelfs debressief.

Als eigenaar is het belangrijk om contact te blijven maken om het niet teveel in zijn schulp te laten kruipen. Fyssiek contact is bij deze honden essentiel juist omdat ze het van nature niet opzoeken. Het lastige kan dan nog wel een zijn dat de eigenaar van een metaalhond zelf ook een metaaltype is en kan het contact maken een uitdaging zijn.

Emoties

Emoties zie je niet zo snel bij metaaltypes, het zijn introverte honden. Dat betekent dat de emoties er niet zijn. Het zijn echt binnen vetters.

Lichaamsbouw

Metaalhonden hebben zijn redelijk gespierd. Ze lijken op een houttype. Opvallend is wel bij metaaltypes dat je “scherpe hoeken of randjes” in hun fysieke kenmerken ziet. Bij aarde zijn dit eerder de rondingen.

Klimatologische omstandigheden

Droogte hoort bij het metaaltype. Wanneer de lucht droog is, heerst er bij metaal ook snel droogte in het lichaam. Vanwege de droogte kan de hond eerder krabben terwijl er niks aan de huid te zien is. Soms zijn er kleine huidschilfers zichtbaar.

Eerste ontmoeting

Wanneer je een metaalhond voor het eerst ontmoet zal de hond niet gelijk geïnteresseerd zijn. Het is afhankelijk wat ze geleerd hebben wat wel en niet mag. Ze doen wat de eigenaar zegt. In het algemeen gaan ze niet op onbekende af om kennis te maken.

Omgang met andere honden

Metaaltypes hebben de neiging om andere honden te corrigeren op hun gedrag.

Wanneer ze tijdens het wandelen andere honden tegenkomen zullen ze weinig behoefte hebben om bij ze te gaan kijken. Ze lopen lekker met je mee. Houttpen zullen meestal te ontstuimig zijn en willen er juist naar toe. Vuur en water-types zijn al snel te angstig wanneer ze andere honden passeren en met aardetypes willen andere graag gedag zeggen en gaan daarbij vaak op de grond liggen.

Thuis

Thuis zal een metaalhond gaan liggen op zijn plek daar waar hij geleerd heeft te moeten liggen. Als de hond bij jou mag liggen, zal hij dat misschien doen, maar het zijn honden die er ook van houden om ergens op een rustige plek te gaan liggen, misschien wel in een andere kamer.

Pijngrens

De pijngrens ligt hoog, net als bij hout. Wanneer een van deze types laat zien dat het pijn heeft, dan weet je dat het serieus is. Metaaltypes zijn hard voor zich zelf, kunnen veel pijn hebben en zullen dus lang doorgaan. Ze trekken zich hierna terug in hun metalenschulp. Als dit telang duurt, raakt het metaalelement verstoort en zal zich nog verder terug trekken.