30 oktober 2022

Element: Vuur

Vragen over jouw hond:

 • Is jouw hond altijd vrolijk en wilt hij andere honden en mensen begroeten?
 • Loopt je hond graag met je mee door huis om te kijken wat je bent aan het doen?
 • Heeft jouw hond moeite met alleen zijn of last van scheidingsangst?
 • Is jouw hond snel jaloers?
 • Ligt jouw hond graag bij je op schoot en zoekt hij veel fysiek contact?
 • Heeft jouw hond zich zelf leuke kunstjes aangeleerd?
 • Blaft jouw hond veel en heeft hij vaak een hoog gekef?
 • Is jouw hond altijd actief, alert en/of speels?
 • Rent jouw hond graaf keffend met andere honden mee die aan het spelen zijn, zonder zelf echt mee te doen?
 • Gaat jouw hond makkelijk van het ene uiterste ( blij, vrolijk) naar het andere uiterste (bang)?

Je zult vast niet op alle vragen ja kunnen beantwoorden en jouw hond erin kunnen herkennen. Heb je op de meeste ja kunnen antwoorden dan draagt jouw hond het element vuur bij zich.

Vuurhonden houden graag ervan midden in de belangstelling te staan. Ze doen alles voor jouw aandacht en ze kunnen dat door hun gedrag goed vasthouden. Het zijn vrolijke, lieve en gezellige honden. Ze zijn snel en bewegelijk en kunnen maar moeilijk stilzitten. Ze zijn nieuwgierig maar vinden het ook wel spannend om in hun eentje op onderzoek uit te gaan.

Motto

Het motto van een vuurtype is ” wat kun jij voor mij betekenen” Ze hebben andere nodig om zich goed te voelen, ze hebben de aandacht van de ander nodig om in de belangstelling te staan.

Drukte

Drukte, het druk hebben en druk doen horen bij vuur. Dit laat zich zien door het drukke karakter van deze honden. Waar hout en metaal vooral bewegen, is een vuur vooral druk. Maar het echte rennen, kilometers maken zoals hout is het niet.

Emoties

Emoties die bij het vuur element horen zijn vreugde en opwinding. Wanneer je blij bent is het hart open en als het hart open is ben je blij. Het vuurelement is dan in balans en sterk aanwezig. Honden waarbij dit het geval is zijn vrolijke, opgewekte, liefdevolle en warme honden.

Zelf blijheid kan teveel worden, teveel blijheid en opwinding kan het vuurelement uit balans brengen. Wanneer er te lang sprakke is van deze emoties dan raakt de hond uitgeput. Vuur verwoest. Zo ontstaat chaos dat zich onderandere uit in hyperactief gedrag.

Dit zie je bij al een klein beetje aandacht ze raken dan al door het dolle heen. Wanneer je ze wilt kalmeren worden ze alleen nog maar drukker.

Jaloersheid, scheiding- of verlatingsangst zijn andere soorten gedragsproblemen die je ziet wanneer het vuurelement uit balans is. Een milde vorm van jaloersheid is kenmerkend voor vuurtypes, zonder dat het element uit balans is. De felheid waarop een vuurtype reageert is de maat waarop het element uit balans is. Ook de scheidings- of verlatingangst wordt erger naarmate het element meer uit balans is en komt voort uit altijd andere om zich heen te hebben.

Bijten

Het zijn meestal de vuurtypes die ‘ vals’ kunnen worden, die bijten zonder waarschuwing. Als hun vuurelement uit balans is, worden ze nog sneller overprikkeld en nerveus en gaan dan snel over op water element waar de angst overheerst. Een houttype kan natuurlijk ook bijten, maar geeft eerst aan dat zijn grens bereikt is door te grommen. Een vuurtype slaat dit dreigen over en haalt meteen uit. Aan vuur kun je je branden.

Angst

Wanneer het vuurelement te lang verstoord is, of als een heftige gebeurtenis zich voordoet, dan kan het vuur in water overgaan. De hond laat dan angst zien. Angst is de emotie die bij het waterelement hoort.

Fysiek contact

Fysiek contact is heel belangrijk voor een vuurtype hond. Het liefst zitten ze tegen je aan of als het kan kruipen ze op schoot. Ze raken je ook graag met de voorpoten aan of springen graag tegen je aan.

Op de voorpoten van honden zitten twee belangrijke punten van het vuurelement. De voorpoten vormen op deze manier een soort uitlopers van het hart. Daarmeer wordt contact gemaakt en kan de warmte van het hart worden overdragen en gevoeld.

In balans

wanneer het vuurelement in balans is, zijn vuurhonden intelligente, blije, speelse bewegelijke en vrolijke honden. Ze hebben graag andere om zich heen om mee te spelen en aangehaald te worden. Ze zijn gevoelig voor emoties en stemmingen. Als ze voelen dat je niet lekker in je fel zit proberen ze je om te vrolijke.

Omgang met een vuurtype

Een vuurtype kan helemaal blij worden van een welgemeend compliment. Als je zegt hoe mooi ze zijn of hoe goed de hond iets heeft gedaan dan gaan ze helemaal opleven en stralen. Je moet wel menen wat je zegt want dan alleen spreek je vanuit je hart.

Deze honden kunnen ver gaan bij hun pogingen om aandacht en in het middenpunt te staan. Ze kunnen echt clowns zijn. Ze zullen alles doen om oogcontact te krijgen om je te laten lachen en om een beloning te krijgen. Dat kan iets lekkers zijn maar nog beter is een vorm van aandacht.

Wanneer je een vuurtype voor het eerst ontmoet zal het je graag komen begroeten. Ze willen aandacht en aangeraakt worden en zullen tegen je opspringen. Is het vuurelement uit balans zullen ze hyper worden. Hoe meer je tegen ze praat hoe drukker ze worden. Soms is negeren dan de enige oplossing.

Thuis zal de hond graag bij je liggen op schoot of op zijn minst tegen je aan. Fysiek contact is belangrijk. Het is een bevestiging die ze kunnen voelen en het geeft ze een gevoel van veiligheid. In huis zullen ze je ook overal volgen om te kijken wat je aan het doen bent. Dit volgzame gedrag komt voort uit de nieuwgierigheid. Het willen zijn waar de actie is en voor een deel doen ze het vanuit verlatingsangst. Ze willen liever niet alleen zijn, dat vinden ze moeilijk.

Leider nodig

Een vuurtype heeft een zelfverzekerde leider nodig, dan zal de hond zich op zijn gemak voelen en dan kan hij doen wat hij het liefst doet Lol maken.

Wanneer er geen andere dieren in het huishouden zijn en de eigenaar is géén goede leider. Dan wordt een vuurtype onzeker. Hij zal dan zelf de leiding moeten nemen en daar voelt een vuurtype zich niet comfortabel bij en zullen dan veel gaan blaffen. Ze blaffen om het gevaar op afstand te houden en de rest te waarschuwen, om samen het probleem op te lossen.

Een vuurtype blaft snel en zal eerder wegrennen dan in de aanval gaan. Het zijn dan ook geen goede waakhonden. Daar zijn ze te blij of te nerveus voor.

Drama-queen

Een vuurtype hond kan soms een beetje een dranaqueen zijn. In hun emoties is het ofwel het ene uiterste ofwel het andere uiterste. Ze zijn extreem blij en alles is leuk, of helemaal mis en is het ook meteen het einde. In beide gevallen is aandacht krijgen belangrijk voor ze.

Als een vuurtype in een bench of reismandje moet zal het vooral veel geluid en drama maken. Ze vinden dit vreselijk en zullen dit duidelijk laten merken. Wanneer het vuurelement uit balans is kunnen ze in deze omstandigheden nerveus en angstig worden. Het houttype is eerder dwingend (laat me eruit) en het vuurtype eerder dramatisch (help, ik zit opgesloten)

De pijngrens van een vuurtype is niet zo hoog. Dit in tegenstelling tot die van hout- en metaaltypes. Ze reageren snel op pijnen kunnen er een enorm drama van maken.

Eten

De lichaambouw van een vuur type is een stuk slanker dan bijvoorbeeld hout- , metaal en aarde types. Het zijn over het algemeen moeilijke eters, ze eten af en toe kleine beetjes. Ze eten niet graag dingen die ze niet kennen en kunnen echt moeilijk doen als ze een nieuw soort voer krijgen. Deze honden zijn moeilijk met voer te verleiden want eten interesseert ze niet veel. Zij kunnen wel heel goed beloond worden met de stem of met een aai met veel enthousiasme.

Klimatologische omstandigheden

De klimatologische omstandigheden van het vuurelement is hitte. Vuurtype honden kunnen er niet goed tegen omdat ze eigenlijk al zo ‘ heet’ zijn van zichzelf dat is warmte van buitenaf al gauw teveel.

Praters

Vuur types zijn echte praters, het zijn vaak de keffers of de blaffers. Bij honden waar het vuurelement uit balans is geraakt zal je merken dat ze meer en meer gaan blaffen. Wanneer ze blij of nerveus zijn bijvoorbeeld.

Leider zijn

Het vuurtype wil eigenlijk wel een leider zijn, maar is niet zeker genoeg van zich zelf om dat op een rustige en prettige manier te doen. Als ze de leiding hebben zijn ze niet gemakkelijk en vaak wispelturig. Ze reageren vaak te fel op dingen. Binnen de groep zorgt dit voor onrust. Een houttype heeft dit natuurlijke, rustige leidersschapsgedrag wel.

Samengevat:

 • Veel kwispelen, Blij
 • Veel stemgebruik
 • Snel afgeleid
 • ADHD gedrag, verlatingsangst of jaloers
 • Graag op schoot
 • Graag geborsteld
 • Druk, bewegelijk
 • Clows, blij, speels
 • Gevoelig
 • Vrolijk, opgewekt, blij, liefdevol
 • Slanke bouw
 • Moeilijke eters
 • Lage pijngrens