4 november 2022

Element: Water

Vragen over jouw hond?

 • Bibbert jouw hond in situaties die hij spannend vindt?
 • Speelt angst een grote rol bij jouw hond?
 • Heeft jouw hond makkelijk negatieve associaties bij gebeurtenissen, plaatsen of mensen?
 • Zal jouw hond in enge situaties de neiging hebben zich te verstoppen?
 • Neemt jouw hond niet snel gedrag over van andere honden?
 • Is jouw hond voorzichtig bij het begroeten of benaderen van iemand die hij niet kent?
 • Is het moeilijk het vertrouwen te winnen van jouw hond?
 • Is jouw hond alert en sociaal, maar toch een beetje terughoudend en een eenling?
 • Schrikt jouw hond makkelijk van enge situaties of harde geluiden en heeft hij dan de neiging om weg te rennen?

Je zult vast niet op alle vragen ja hebben kunnen antwoorden. Als je op de meeste ja hebt kunnen geven of je hond er duidelijk in herkent dan draagt jouw hond het element Water bij zich.

Waterhonden zijn zeer gevoelige honden en leven dicht bij hun gevoel. Vuurtypes doen dit ook maar meer vanuit hun gedrevenheid van vreugde en blijdschap met als doel in middelpunt van belangstelling te staan. Watertypes doen dit niet. Zij willen liever niet in het middenpunt staan. Ze volgen meer hun onderbuik gevoel of iets wel of niet goed voelt.

Watertypes hebben graag veel ruimte om zich heen en houden afstand van andere. Hierdoor kunnen ze alles beter overzien en geeft ze een gevoel dat ze makkelijk weg kunnen bij gevaar. Ze voelen zich snel in een hoek gedreven. Een watertype wil graag alleen zijn omdat dit bij hem past. Daarvoor hoeft het water element niet verstoort te zijn zoals bij metaal.

Watertype mensen kunnen zich makkelijk alleen vermaken met een boek of andere manieren van kennis opdoen. Zijn nieuwgierig en vergaren graag wijsheid.

Dat het rustige en beheerste types zijn neemt niet weg dat ze vrolijk, actief en zelfs de clown kunnen zijn wanneer ze in hun vertrouwde omgeving zijn. Dit laten ze alleen zien als ze met mensen of andere dieren zijn die ze goed kennen.

Gevoelig voor emoties

Watertype honden zijn gevoelig voor emoties en energien. Ze voelen goed aan wat voor hun oke is en wat niet. Dat maakt wanneer is goed voelt. Zeer goed van vertrouwen zijn. Thuis in hun vertrouwde omgeving met bekende kunnen ze heel vrolijk en speels zijn. Dan lijken ze wel op vuurtypes. Op het moment dat er bezoek komt gaan ze liever hun eigen weg. Daarom zijn het over het algemeen behoorlijk eigenwijze en solitaire individuen, ze luisteren heel goed naar hun gevoel. Je zou kunnen zeggen dat ze hele goede mensenkennis hebben.

Ze nemen ook de emoties en energien over van hun omgeving

Het zijn honden waarvan wordt gezegd dat ze eenkennig zijn, vaak meer op mensen gericht dan op andere honden. Ze zijn gericht op de mensen waarbij ze zich veilig voelen. Als dat niet zo is dan zijn ze liever op zich zelf omdat ze dan weten waar ze aan toe zijn. Hier komt hun eigenwijsheid duidelijk naar voren. Het zijn geen meelopers zoals vuurtypes kunnen zijn. Een watertype zal veel minder snel het gedrag van andere overnemen.

In balans

In balans zijn watertypes zeer alert en observerend en tegenlijk rustig en terughoudend. Ze passen zich makkelijk aan een situatie aan. Ze zijn niet opdringerig zoals hout- en vuurtypes. Door hun beheerste houding stralen ze rust, kalmte en wijsheid uit. Maar ze zijn altijd alert. Ze zijn voorzichtig, houden alles goed in de gaten en nemen afstand om alles goed te overzien.

Voor watertypes is de ondertoon voorzichtigheid, wantrouwen of angst.

Uit balans

Als het waterelement uit balans is dan komt de emotie angst naar voren. De hond reageert snel angstig, ook op dingen die hij voor de helemaal niet angstig vond

De waterhond uit balans dan zal de hond in zichzelf keren. Hierbij zie je dat de hond angstiger wordt en het steeds moeilijker wordt de hond te bereiken. Mensen kunnen hun verstand gebruiken om de angst onder controlle te krijgen de hond kan dit niet. Daarom is het van belang om het waterelement te ondersteunen met bijvoorbeeld bach bloesem zodat de angstemotie niet teveel gaat overheersen.

Nieuwe situatie

Voor alle types geldt dat je de ware aard het best beoordeeld kan worden in nieuwe situties. Wanneer een watertype iets al een keer gezien heeft of gedaan heeft. Dan is hun reactie vooral gebasseerd op hoe de eerste ontmoeting verliep. Als hun eerste ontmoeting goed verliep gaan ze de volgende keer vol enthousiasme ernaartoe waar je van kunt zeggen dat de hond meer hout of vuur is.

Een watertype in balans zal in een nieuwe situatie rustig blijven staan en de situatie bekijken met enige terughoudendheid. Een metaaltype zal ook blijven staan maar angst zal minder snel een rol spelen. Pas wanneer een watertype zich op zijn gemak voelt zal de hond gaan kijken, maar dien vooral wat ze willen doen. Hierin komt het solitelaire aspect naar voren. Interactie is niet altijd noodzakelijk. Veiligheid is wel heel belangrijk voor ze. Angst is een emotie die bij het water element hoort. Ze bibberen. Beven en trillen wanneer ze bang zijn.

Een watertype zal het heel spannend vinden om in een bench ofvreismandje te moeten. De hond wil veel tijd hebben om te wennen.

Watertypes hebben in nieuwe situaties veel bevestiging nodig. Met een rustige stem dat het ok is en dat het goed gaat, dit geeft ze op lange termijn meer zelfvertrouwen. Dit is bij een jonge watertype hond zeker belangrijk, ook bij kleine dingen. Het is belangrijk dat ze in spannende situaties weg kunnen en de tijd krijgen om eraan te wennen. Wanneer je een watertype( net als vuurtype) forceert heeft dit een averechts effect.

In huis

Veiligheid staat altijd voorop voor een watertype en ze zullen thuis als ze zich op hun gemak voelen, ergens gaan liggen waar ze zich veilig voelen. Daar kunnen ze echt ontspannen. Ook liggen ze graag op schoot als ze zich daar veilig voelen. Het fysieke contact geeft ze veel steun en geeft natuurlijke warmte.

Lichaamsbouw

Het zijn geen grote eters en hebben een slanke lichaamsbouw. Ze lijken op vuurtypes. Maar meestal zijn het kleinere honden. Meestal hebben ze niet veel spieren, maar dit is ras afhankelijk.

Klimatologische omstandigheden

Kou is het element die bij water hoort. Wanneer het buiten koud is verzwakt het waterelement. Dan worden deze honden angstiger en wantrouwend.

Pijngrens

Ze hebben net als vuurtypes een lagere pijngrens dan hout- en metaaltypes. Een watertype zal pijn proberen te vermijden door weg te rennen, of zich proberen te verstoppen.

Samengevat

 • Gevoelshonden
 • Gevoelig voor emoties en energieën
 • Alert
 • Rustig, terughoudend, niet opdringerig
 • Voorzichtigheid en angst
 • Veiligheid
 • Solitair
 • Eigewijs
 • Bibberen en beven
 • Stoppen makkelijk met eten