23 juli 2022

Elm

In Onbalans

Verstikkend gevoel dat de moeilijkheden je boven het hoofd groeien, vermoeidheid, overspanning. Tijdelijk gevoel van tekort schieten in het aankunnen van verantwoordelijkheid.

In balans

Zelfvertrouwen en vertrouwen in eigen efficiënte aanpak.

Elm

Veldiep – Ulmus procera – Elm

Vind hoop en geluk / Moedeloosheid of wanhoop

In Onbalans

Verstikkend gevoel dat de moeilijkheden je boven het hoofd groeien, vermoeidheid, overspanning. Tijdelijk gevoel van tekort schieten in het aankunnen van verantwoordelijkheid.

In balans

Zelfvertrouwen en vertrouwen in eigen efficiënte aanpak.

Elm dieren zijn krachtig en evenwichtig. Ze zijn werklustig en ze staan altijd voor je klaar. Ze doen hun werk of taak goed en graag. Dat doen ze niet voor iedereen, ze hebben wel een reden om voor hun mens of hun kudde / roedel te gaan. Ze dragen graag iets goed bij. Ze zijn je steun en toeverlaat met een sterk en positief karakter. 

Wanneer ze niet aan hun rust toekomen kan het teveel worden. Ze kunnen zich terugtrekken om bij te komen maar als je dat niet opmerkt of als ze daar de ruimte niet voor krijgen/hebben, raken ze uitgeput.

Ze worden dan vermoeid, onrustig en soms zelfs moedeloos. Ze hebben dan echt rust, ontspanning en hun ruimte nodig om weer tot zichzelf te komen. Het is belangrijk ze dan even van hun taak te verlossen.

Kenmerken van een Elm hond

  • Dieren die ineens onzeker worden terwijl ze dat normaal niet zijn.
  • Doen hun werk normaal goed en zelfstandig.
  • Staan er altijd en trekken zich nu terug.
  • Krachtig en evenwichtig en nu onrustig en moedeloos.
  • Vermoeidheid terwijl je gewend bent dat ze altijd klaar staan om aan de slag te gaan.
  • Misbruik van hun inzet leidt tot opbouw van verzet en weerstand.
  • Ze gaan voor een selectief groepje en niet voor alles en iedereen.

Elm honden zijn tijdelijk niet opgewassen tegen de taken die hen wordt opgelegd. Deze toestand is echter maar van korte duur, soms doordat de hond teveel wil presenteren. Als gevolg daarvan zakt het in en ziet het even niet meer zitten. Het zijn sterk verantwoordelijkheid voelende honden, die doorgaans goed opgewassen zijn tegen de eisen die het leven aan hen stelt. Als ze echter teveel van zichzelf eisen knappen ze af en kunnen geen kant meer op. Het is een stemming die de hond overvalt.
Vooral bij herdershonden zie je dit vaak optreden.
De positieve kant van de Elm remedie is dat de hond wakker geschud wordt uit zijn huidige toestand, in staat zijn eigen talenten en vaardigheden op de juiste wijze te benutten, met vertrouwen in de eigen bekwaamheid.