23 juli 2022

Heather

In Onbalans

Egocentrisch, hekel aan alleen zijn, kletskous.

In balans

Onbaatzuchtig, luisterbereidheid en empathisch vermogen.

Heather

Struikheide – Calluna vulgaris – Heather

Maak contact met anderen / Eenzaamheid

In Onbalans

Egocentrisch, hekel aan alleen zijn, kletskous.

In balans

Onbaatzuchtig, luisterbereidheid en empathisch vermogen.

Dieren met een heather onbalans zijn druk, opdringerig en nadrukkelijk aanwezig. Ze zijn afhankelijk van de aandacht van hun omgeving en doen er van alles voor om die te krijgen. Ze hebben een heel arsenaal aan positieve en negatieve trucjes  en kunstjes die ze uit de kast trekken als de aandacht niet voldoende is. Deze dieren worden doodongelukkig van alleen zijn en dit kan ook echt geluidsoverlast, slopen en onzindelijkheid tot gevolg hebben. Straffen is zinloos. Het dier is echt doodongelukkig en moet met ondersteuning van de remedie, leren om zichzelf te vermaken en het fijn te hebben met zichzelf. Dat kun je begeleiden in kleine stapjes.

Kenmerken van een Heather onbalans

  • Vaak te vroeg bij moeder weggehaald (wat te vroeg is verschilt per hond).
  • Kan echt niet tegen alleen zijn
  • Nadrukkelijk aanwezig, opdringerig.
  • Vraagt aandacht op positieve en negatieve manier.
  • Maakt niet werkelijk contact, er is geen echte interactie mogelijk.
  • Allemansvriend, iedereen is goed, als ze maar aandacht krijgen.
  • Volgt je overal, je struikelt er misschien zelfs regelmatig over.
  • Kan slopen, onzindelijk gedrag vertonen en zich herhaaldelijk laten horen.
  • Kleinzerig bij wondjes en pijn.

Heather honden willen graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Ze hebben het nodig om veel publiek om zich heen te hebben en maken dit doormiddel van blaffen of ander gedrag duidelijk dat ze aanwezig zijn. Als een groepje honden of mensen in hun omgeving het af laat weten of mensen, zoeken ze nieuwe slachtoffers voor hun opdringerige gedrag. Het is voor andere bijna onmogelijk om aan de hond te ontsnappen. Als ze een stapje achteruit doen komt een heather hond juist een stapje dichterbij. Ze staan vaak te dicht bij andere, zodat je wel aandacht moet geven of je dat wilt of niet. Vaak hebben ze van hun moeder te weinig aandacht gekregen of zijn ze te vroeg gespeend.
Als de hond het gedrag niet meer kan uiten voelt het zich eenzaam. Ze kunnen er niet tegen lang alleen te zijn. Het vreemde van heather honden is dat het niet uitmaakt wie er naar hun luistert. Ze hebben geen voorkeur voor een bepaald persoon, als het maar aandacht is. Chicory honden daarentegen richten zich vaak op één persoon.
Mensen die voortdurend in de omgeving van een heather hond verkeren kunnen zich alleen maar afschermen door afstand te nemen en bot te reageren. Ze willen graag in de smaak vallen en vrienden maken. Echter wordt dit teveel afgedwongen en bereikt hij het tegenovergestelde