Honden… wat weten ze,wat voelen ze, kunnen ze denken? Hebben ze emoties? Kunnen ze kwaad zijn of jaloers? Hoe slim zijn ze?
Deze vragen houd de mens al een hele tijd bezig. Laten we eerst terug gaan naar vroeger.
Dieren waren wezens en diende als voedsel voor de mens, ze werden gedod voor hun vlees.
Later werden ze gevangen om ze te gebruiken als lastdier, trekdier of als bescherming.
Mensen dachten toen helemaal niet na over het feit dat dieren pijn voelen of emoties
hebben, toch zijn er steeds mensen geweest die daar twijfels over hadden. Nog later waren er mensen die dieren begonnen te bestuderen omdat ze dachte iets gezien te hebben, een emotie, een reactie. Zij gingen opzoek naar antwoorden en kregen deze. De waarheid was dat dieren ( honden) inderdaad pijn voelde en emoties hebben. Honden blijken emoties die
mensen bezitten ( jaloezie, angst, vreugde, eenzaamheid, medeleven enz) ook te hebben en ze kunnen ze even intens beleven als wij. Alleen voelen ze deze emoties in het moment, in
het NU. Honden zijn niet bezig met het verleden of de toekomst en laten ze steeds zien hoe ze zich voelen op dit moment. Wraak en intense woede zijn emoties die bij honden eigenlijk nooit voorkomen, deze zijn eerder voor de complexere mens weggelegd.
Honden leggen verbanden tussen bepaalde zaken. Bijvoorbeeld een bepaalde plaats waar ze ooit geschrokken zijn zullen ze zich blijven herinneren. Wat ze niet doen is mensen koppelen aan bepaalde zaken van ze last van hebben.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het bewustzijn van honden, hun emoties, de linken die ze kunnen leggen, hun intelligentie, enzovoorts.
Ondertussen zijn de meeste mensen wel bewust dat honden een ziel hebben, emoties hebben en pijn voelen, maarhoever gaat dit eigenlijk?
Bv. Honden die samenleven met soortgenoten of andere dieren in huis kunnen gevoelens zoas jaloezie ervaren. Ze willen de aandacht wat ze krijgen niet delen en komen zo in conflict met de andere dieren. Dit kan leiden tot gevechten, of terugtrekgedrag, plassen in huis, dingen vernielen of ander storend gedrag. Maar al te vaak wordt dit gedrag gezien als een
verkeerde opvoeding, natuurlijk kan dit er ook mee te maken hebben, maar het is eenmaal zo dat sommige honden jaloers zijn op de aandacht die soortgenoten krijgen. Soms kunnen ze net zoals pubers reageren. ( bach bloesem kan hulp bieden)
Als ik het over bewustzijn heb van honden dan moet ik erbij zeggen dat niet alle honden een even groot bewustzijn hebben. Mijn ervaring leert me dat er honden zijn die ( net zoals mensen trouwens) een hoger bewustzijn hebben en voor een welbepaald doel op de wereld zijn. Trouwens, het is nooit zomaar dat een bepaald dier bij je komt, er is steeds een reden waarom dat bepaald dier in jouw leven komt.
Er zijn honden die bezig zijn met bepaalde lessen voor het baasje, maar ook honden die hier helemaal niet mee bezig zijn, maar gewoon een fijne tijd willen beleven met de mens, en dan zijn er nog de honden die héél bewust gaan spiegelen, die in je leven komen om bepaalde lessen te leren, maar dat niet op diezelfde ágressieve’wijze doen waarop sommige meer bewuste honden dat doen.
We kennen allemaal de blindegeleidehonden die mensen begeleiden bij hun dagelijkse leven
en vele zaken van hen overnemen, ze worden de ogen en oren van die persoon. Ook honden die mensen waarschuwen wanneer ze een aanval van epilepsie krijgen; de meeste honden zijn hiervoor getraind maar er zijn ook honden die dit van nature doen zonder hiervoor ooit
een training te hebben gehad. We kennen ook allemaal Lassie, de trouwe hond die mensen uit situaties redt, dit is natuurlijk een verzonnen TV serie, maar er zijn best genoeg honden in onze omgeving die heldhaftige daden verrichten, die waarschuwen als er brand is, die alarm
slaan als de baasjes in nood zijn, er zijn zelfs honden die niet weg te slaan zijn bij het
sterfbed van hun eigenaar. Honden die als enige binnendringen in de wereld van autistische kinderen en hen even uit hun eigen wereld kunnen halen, enzovoorts…
Honden hebben dus een veel breder bewustzijn dan we denken, hoe zijn ze anders tot al deze dingen in staat. Ze liggen niet wakker van waarom iets is gebeurd, ze blijven niet verbitterd achter of smeden geen plannen om anderen pijn te doen of te laten boeten voor wat ze hebben meegemaakt. Honden vergeven, ze geven onvoorwaardelijke liefde, ze hebben
lief, troosten en helpen ons op ons levenspad.
We hebben het nu gehad over welke emoties honden kunnen hebben, maar hoe zit dat nu met waar ze aan denken? Waar zijn ze mee bezig?
Op de eerste plaats is er één groot verschil met de mens: ze zijn dieren!
Dieren hebben instincten, dierlijk gedrag, territoriumgevoel, ze zijn dus dierlijk. Dit wil zeggen dat dieren zich anders gedragen dan mensen in een bepaalde situatie. Dieren hebben bijvoorbeeld voortplantingsdrift en prooidrift.
Voedsel is ook een belangrijf aspect voor dieren, ze kunnen het fel verdedigen als er gevaar dreigt.
Dit zijn allemaal dierlijke instincten waar de mens rekening mee moet houden! Dieren
blijven dus dieren, met hun angsten, driften en natuurlijke behoefte, daar kunnen we niet omheen. Dit is heel belangrijk om te onthouden, want anders loopt het mis. Hoeveel eigenaren bekijken hun honden niet als hun kinderen, als speelgoed voor de kinderen, als vervanger voor een overleden dierbare, als trooster van hun verdriet, als’ding’waar ze zich op af kunnen reageren, of als gebruiksobject om hun ego te strelen.
Daar gaat het dan ook vaak mis en soms heel erg. Kinderen die gebeten worden, mensen die aangevallen worden, honden die in verzet gaan.
Als zoiets gebeurt wordt de schuld maar al te vaak bij de hond gelegt, terwijl het gewoon reageert vanuit zijn instinct, puur vanuit het DIER zijn. Daarom is het zo belangrijk om te weten dat honden dieren blijven, of ze nu een hoog bewustzijn hebben of niet.
Buiten deze dierlijke eigenschappen lijken honden dus ook veel op mensen: ze zijn in staat om dezelfde gevoelens te uiten, ze kunnen communiceren met ons ( alleen wij vaak niet met hen) ze hebben hun trots, ja zelfs soms een ego, ze kunnen reageren als pubers, als verwende kinderen, ze kunnen zich alleen voelen, achtergelaten, ellendig, zwaarmoedig, en noem maar op.
Wat honden ook voor hebben op mensen is dat ze niet liegen, ze zijn zuiver. ‘What you see is what you get’is hier perfect op zijn plaats! Een hond laat duidelijk zien hoe het zich voelt, het kan zich niet anders voordoen! Het werkt ook andersom, een hond kijkt dwars door ons heen! Wij kunnen honden niet voor de gek houden. Mensen die beweren dat honden wel te
misleiden zijn met trucjes hebben het meestal over het gedrag dat de hond gaat vertonen;
honden hebben al gauw door wat de mens wil dat ze doen voor ze hun beloning krijgen, ze werken ervoor, maar het heeft niets te maken met het feit dat de hond wel degelijk doorheeft hoe de persoon zich vanbinnen voelt! Honden hebben vaak medogen met mensen en ook al voelen ze dat de persoon vanbinnen bang is of onzeker, toch zullen ze doen wat er van hen gevraagd wordt. Mensen die hun ware gevoelens niet tonen uit angst, een
dom figuur te slaan (EGO) krijgen vaak niets gedaan van honden.
Honden worden vaak gebruikt om dieperliggende emoties van mensen naar de oppervlakte te brengen omdat honden zien, voelen en spiegelen. Welke trucjes je de hond ook gaat leren, JE KUNT NIET LIEGEN TEGEN EEN HOND! Ze zien dwars door je heen en voelen al van
afstand wat er bij jou van binnen speelt. Sommige honden zijn hier super gevoelig voor terwijl andere hier veel minder mee bezig zijn.