25 oktober 2022

Het gedrag van een puberende hond


Ook honden ontwikkelen zich van pup tot volwassen hond en daar hoort, net als bij de mens ook de puberteitsfase bij.

De puberteit vanhonden verloopt in 3 fasen:


Eerste fase: van 4,5 maanden tot 9 maanden.
Deze fase typeert zich doordat de jonge hond emotioneel gevoeliger wordt. Zo kan hij in bepaalde situaties angstiger of prikkelbaarder zijn.
Voorkom dat een puppy overprikkeld wordt.


Tweede fase: van 9 maanden tot 18 maanden.
Vanaf deze periode is een hond seksueel volwassen en wil zich losmaken van zijn sociale groep (het gezin). Je zal merken dat hij meer interesse heeft in de wereld en minder gaat luisteren. T.o.v. van vreemden, zowel honden als mensen, kan hij minder vertrouwen in hebben en zelf agressief gedrag vertonen. Dat is normaal gedrag voor een puberhond.
Deze tweede fase van de puberteit typeert zich doordat de impulscontrole en zelfcontrole van de hond wat afneemt. Het
typische gedrag dat de kop opsteekt is uitvalgedrag aan de riem, dat het gevolg is van onzekerheid, angst en frustratie gestuurd door de hormonen. Vaak denkt men eraan om de hond te castreren. Dat is
niet nodig. Meestal heeft castratie niet het gewenste effect en bovendien zijn er heel wat neveneffecten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond. Indien je als eigenaar je hond goed blijft ondersteunen en leiding blijft geven, zal het gedrag zich rond de leeftijd van 24 maanden normaliseren.


Derde fase: van 18 maanden tot 24 à 30 maanden.
Op de leeftijd van 18 maanden bereikt de puberteit haar piek. Vele hondeneigenaren zitten regelmatig met de handen in het haar en denken dat hun hond een gedragsprobleem heeft. Dit is echter
zelden het geval. Een puberhond heeft begrip en leiding nodig.