22 oktober 2022

Hoe betrek je kinderen bij jouw puppy

Kinderen willen graag helpen en de meesten al helemaal met de hond!

Maar wat nu als je puppy het spannend vindt of je weet niet zo goed hoe je puppy zal reageren op de kinderen? Kun je kinderen dan toch betrekken?

Ja! Dat kan! Zorg ervoor dat het voor beiden een positieve ervaring wordt, zo creër je een positieve associatie bij je puppy, kinderen worden de voorspeller voor iets leuks!

Zoeken is een spel dat bijna altijd geschikt is en je kunt er een heleboel omheen bedenken, zodat de kinderen een hele tijd bezig zijn met de hondenactiviteit zonder dat de puppy daar al iets mee hoeft.

Laat kinderen vooral zelf ook meedenken, zij hebben vaak de beste ideeën!

  • Laat de kinderen lekkere of leuke dingen uitzoeken die zij straks kunnen verstoppen en de puppy later mag gaan zoeken. Je zou zelfs hondenkoekjes met ze kunnen gaan bakken!
  • Laat de kinderen de snoepjes in bakjes doen. De bakjes kun je vouwen, kleien, stapelen, brokjes in werpen. Voeg zoveel tijd toe als de kinderen nodig hebben en leuk vinden!
  • Laat de kinderen de brokjes en/of speeltjes verstoppen. Dit kan in de tuin terwijl de puppy binnen is of binnen terwijl de puppy in een andere ruimte. In het begin mag de puppy nog lekker erbij zijn en meekijken waar het verstopt wordt. De pup moet het spelletje ook nog leren.
  • Nu mag de puppy erbij gehaald worden. Doe dit zelf als je puppy niet gewend is aan kinderen. Doe dit samen als het kan, leg uit, doe voor, wees helder in wat je verwacht.

De kinderen kunnen rustig ergens zitten terwijl de puppy lekker mag gaan zoeken.
Kijk op welke afstand dit fijn werkt voor je puppy. Je kunt de kinderen eventueel ook achter een hekje laten kijken of van binnen naar buiten als dat veiliger is.
Je kunt nog toevoegen dat de kinderen mogen tellen hoe vaak de puppy kwispelt of aan een bepaalde kant snuffelt of, of, of….!

Snuffelen ontspant, werkt zelfbelonend en kan goed begeleid een hele positieve associatie leggen voor de puppy tussen de leuke activiteit en de aanwezige kinderen..

Veel plezier!