22 oktober 2022

Hoe kies je een goed tuigje

Er zijn tuigjes in vele soorten en maten. In de dierenwinkel wordt je overrompeld door een assortiment. Maar hoe kies je nou een goed tuig uit voor jouw puppy? Waar moet je op letten? Je wilt natuurlijk niet dat je hond lichamelijke schade oploopt door gebruik van een verkeerd tuigje.

Een van de veel voorkomende tuigjes zijn de zogenaamde borsttuigen. Deze tuigjes zijn erg makkelijk aan te doen en daarom erg populair. Je herkent deze tuigen aan de horizontale band die voor de borst langs loopt. 

Alleen zijn deze tuigen niet geschikt voor een hondenlichaam.  Op de foto hieronder zie je duidelijk dat het borsttuig het schouderblad op meerdere manieren hindert. De hond heeft hier last van met lopen, en zal hierdoor zijn looppas ook gaan veranderen door het ongemak.
Wat een borsttuig nog meer doet, en dit is eigenlijk nog erger voor de hond, is de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht beperken. Hier loopt ook de bicepspees, deze kan geïrriteerd raken door de wrijving van het borsttuig. Bicepspees-irritatie is een blessure die een erg lang herstelproces heeft.

Enkele voorbeelden van wat ik in mijn werk langs hebben zien komen:

– De hond kan zijn poten niet goed naar voren strekken, de grootte van de stappen die hij maakt zal dus kleiner worden. 

– De manier waarop de hond zijn poten voorwaarts beweegt kan hij gaan veranderen. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat honden hun poten niet in een rechte lijn naar voren bewegen, maar een draaiende beweging binnendoor gaan maken. Daarnaast hebben we ook gezien dat honden hun ellebogen naar buiten kunnen gaan draaien. 

– Wanneer de borstband boven het borstbeen van de hond zit, komt de druk van het tuig alsnog op de luchtpijp van de hond te liggen en daarmee ook een belangrijk bloedvat wat daar loopt.  

Ook de vele verschillende anti-trek tuigen vallen onder deze categorie. Veel honden stoppen inderdaad met trekken, maar niet omdat ze nu geleerd hebben wat er van ze verwacht wordt, maar omdat ze zoveel ongemak van het tuig ervaren. Zowel voor de hond als voor jezelf heb je er dus veel meer aan om echt gericht met de hond te gaan werken op dit probleem.

Maar waar moet een goed tuig nou aan voldoen? Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer.  Voor een hondenlichaam is een y-tuigje het meest geschikt. Let hierbij wel heel goed op de pasvorm. Elke hond heeft een andere bouw, en hierdoor zal niet zomaar ieder y-tuig goed passen. 

Hieronder een aantal belangrijkste punten op een rijtje waar je op moet letten bij het passen van een y-tuig:
– Het schoudergewricht en het elleboog gewricht kunnen vrij bewegen. Op de foto’s van het hondenskelet hieronder zie je dat het schoudergewricht bij een y-tuig helemaal vrij ligt. 

– Wanneer je de voorpoot van de hond naar voren strekt, moet dit zonder belemmeringen kunnen. Bij een borsttuig zal deze beweging tegengewerkt worden.
– Het tuigje mag niet voorbij het borstbeen komen richting de nek. Het drukpunt moet op het borstbeen van de hond liggen.
– Aan de achterkant mag het tuigje niet achter het borstbeen komen
– Er moeten 2, het liefst 3 vingers tussen de oksel en de buikriem kunnen