22 oktober 2022

Je pup aan de lijn leren lopen

Puppyeigenaren gaan veel te snel met hun pup wandelen. Daardoor veroorzaakt de eerste kennismaking met een lijn, acute stress en bijhorende negatieve ervaring. Dat is dé reden waarom pups het vervolgens lastig hebben om aan een lijn te lopen, gaan trekken aan de lijn – en uitvallen naar mensen, honden en verkeer.

Laat je pup op zijn tempo wennen aan de wandelhulpmiddelen, zoals een halsbandje, tuigje, korte lijn, lange lijn, enz.

Vertrouwd worden met het aandoen van een halsband of tuigje
Neem de halsband en ga ergens zitten. Nodig je pup uit om naar je toe te komen. Als hij komt ben je natuurlijk trots. Vervolgens geef je aan dat je het halsbandje om zijn hals gaat doen. Je zegt: “halsbandje aandoen” en dan maak je de intentie om het om de hals van je pup te doen. Wanneer je pup rustig blijft en je toelaat om het halsband aan te doen, heb je veel bereikt.
Mocht je merken dat je pup de handeling eng vindt en zich terugtrekt, laat je het gebeuren en stop je de handeling. Laat je pup tot rust komen en probeer opnieuw. Forceer niets! Je pup ‘moet’ de halsband niet laten omdoen. Je pup dient vertrouwen te ontwikkelen in jou en in het laten aandoen van een halsbandje.