21 oktober 2022

Je pup opvoeden

Je pup opvoeden is vaak het eerste waaraan wordt gedacht als je een pup in huis haalt. Je pup opvoeden betekent dat je het ontwikkelingsproces gaat begeleiden zodat je pup zich gaat aanpassen aan het leven in een gezin en kan socialiseren met andere mensen, honden en dieren.

Wat betekent je pup opvoeden?

Je pup werd geboren met talenten om zich aan de wereld aan te passen. De wereld waaraan je pup zich zal aanpassen bestaat uit jouw leefwereld; je gezin, het sociaal leven, je dagritme, enz.

Of je het nu wil of niet, de opvoeding van je pup gebeurt automatisch. Jouw taak bestaat uit het begeleiden van de opvoeding en socialisatie van je pup. Dat doe je door de juiste omstandigheden te creëren zodat je pup zich kan ontwikkelen en gedrag van een huishond gaat vertonen.
Je pup opvoeden betekent niet dat je hem nu reeds van alles dient te leren, zoals zit, lig en kom. Puppy opvoeding betekent niet dat je hem onmiddellijk overal naartoe moet brengen om te socialiseren. Je hoeft ook de baas niet te zijn over je pup. Je pup dient niets te leren. Alles wat hij nodig heeft om een goede huishond te kunnen zijn is aangeboren. Forceer niets, heb geduld.
We spreken over puppy opvoeding tot het moment dat je pup de leeftijd van 4,5 maanden heeft bereikt, want dan wordt je pup een jonge hond en zijn er andere zaken die belangrijk worden voor je pup.

Wanneer start de opvoeding van een pup?

De opvoeding van je pup start van bij de geboorte. Tot de leeftijd van 3 weken vult de moeder de behoeften van haar pups 100% in. Ze doet niets anders dan zorg bieden.
Wanneer de pups 3 weken oud zijn start de socialisatiefase en zullen de pups zich wat meer tot elkaar gaan verhouden. Uiteraard blijft ze zorgen maar het is belangrijk dat de talenten van sociaal gedrag van haar pups zich kunnen ontwikkelen. Van zodra jij jouw pup bij de fokker gaat ophalen, komt de opvoeding in jouw handen en verantwoordelijkheid te liggen.

Waaruit bestaat de opvoeding van je pup?

De opvoeding van je pup bestaat uit 2 belangrijke onderdelen, namelijk opvoeding en socialiseren van de hond tot een sociale en gezellige huishond. De opvoeding omvat zorg, steun en leiding bieden tijdens het zindelijkheidsproces, het leren alleen blijven, wandelen aan een lijn, enz. Socialiseren van je pup is in de eerste plaats een goede relatie opbouwen met je pup, hem helpen om het bijtgedrag te reguleren, op het eigen speelgoed te kauwen, sociaal spelgedrag ontwikkelen, met bezoekers, vreemde mensen, honden en andere dieren leren omgaan, enz.

Je pup opvoeden is zorg bieden

Pups hebben zorg van hun moeder nodig. In de meeste gevallen worden pups te vroeg van de moeder weggehaald. Oké dat is de gang van zaken en kunnen we helaas niets aan veranderen. Het enige wat jij als puppyeigenaar kunt doen, is de zorg van de moeder overnemen. Dat doe je door de bereidheid te hebben om naar je pup te luisteren en hem te willen begrijpen.