Voor honden is het ontvangen van bezoek altijd spannend. Het zit in hun natuur om geen vreemden van de sociale groep in de persoonlijke leefruimte toe te laten. Dus je hond beschouwt mensen die de leefruimte betreden mogelijks als een bedreiging. Vandaar de noodzaak om de socialisatie van je pup ook te richten op het vertrouwd worden met het begroeten van bezoekers.
Als je bezoek ontvangt is het aan te raden om je pup in een veilige ruimte te laten verblijven. Dat kan in de bench of ren of in de keuken, afgesloten door een kinderhekje.
Pas wanneer de bezoekers plaats hebben genomen in de zithoek of aan tafel en je pup rustig is, kan hij naar de bezoekers komen. Spreek met je bezoek af hoe zij op je pup kunnen reageren. Zo kan je vragen om je pup enkel aan te raken als hij zelf kwispelend naar hen toe komt. Vraag je bezoek om de pup niet aan te moedigen naar hen toe te komen, maar om een afwachtende houding aan te nemen. De pup zal zelf aangeven wat hij wilt.
Wees voorzichtig met kleine kinderen. Kinderen zijn zelf nog in opvoeding en kunnen onvoorspelbaar reageren. Nodig de ouders van het kind uit om supervisie te houden over het kind, zodat het niet bang hoeft te zijn en dat het kind de pup ook niet bang maakt.
Voordat je bezoek terug weggaat, coach je je pup eerst naar zijn veilige ruimte zodat je zelf rustig afscheid kan nemen van je bezoekers.
Opspringgedrag is normaal gedrag
Wanneer je Pup tegen jouw bezoek opspringt, kan je dat best gewoon laten gebeuren. Doe niets en nodig je bezoek uit om te gaan zitten. Na enkele minuten zal je pup de bezoeker voor bekeken houden en zijn aandacht op andere dingen richten.
Het doel is vooral om je pup vertrouwd te maken met het ontvangen van bezoekers en zich er comfortabel en veilig bij te voelen. Je pup dient nog geen specifiek begroetingsgedrag t.o.v. bezoekers te leren. Daarvoor dient hij eerst jou en je gezinsleden op de juiste manier te leren begroeten. Maar ook dat is een natuurlijk en automatisch proces, dat geen echte training nodig heeft. Wanneer je wenst dat je pup later als hij wat ouder is, niet gaat opspringen, kan je hem proactief begroeten door je handen laag te houden en daardoor het opspringgedrag te voorkomen. Eenmaal je pup opspringt is het te laat. Laat het gebeuren, blijf vriendelijk tegen je pup en doe het de volgende keer beter. De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van je pup ligt in jouw handen en niet bij je pup.