21 oktober 2022

Je puppy opvoeden zonder straffen

Honden straffen elkaar nooit. Straf is iets van de mensen. Mensen spreken regels af. Wanneer regels worden overtreden, kan er een straf volgen. Het doel van de straf is dat de persoon gaat nadenken over wat hij fout heeft gedaan en vervolgens tot inzicht komt. Mensen moraliseren, honden kunnen dit niet. Een hond kan leren om een straf te vermijden door bepaald gedrag niet te doen. De voorwaarde is dat de straf altijd voorhanden dient te zijn. Wanneer je niet in staat bent om je hond te straffen, hoeft hij de straf ook niet te vermijden.

Je puppy opvoeden zonder te straffen

Honden zijn specialisten in het bewaken en aangeven van grenzen. Een grens wordt proactief aangegeven. Er wordt dus verhinderd dat er over de gres wordt gegaan. Honden grommen, blaffen en snauwen om een grens te communiceren. Als er toch over de grens wordt gegaan, ontstaat er een conflict. Een conflict is ruziemaken maar heeft niets met straf te maken.

Het is jouw verantwoordelijkheid om de grenzen van je pup aan te geven en te bewaken.
Grenzen bewaken doe je door veiligheid te waarborgen en te zorgen dat je pup zich geen pijn kan doen. Maar je bewaakt ook een grens als je vermijdt dat je pup ongewenst gedrag kan leren. Het is dus goed om altijd supervisie te houden op je pup. Als je geen tijd hebt om aandacht te besteden aan je pup, kan je best een veilige en Puppyproof ruimte voorzien. Een omgeving waar je pup veilig is en geen ongewenst gedrag kan ontwikkelen.

De keuken is makkelijk Puppyproof en veilig te houden en is meestal de ideale veilige plek voor je pup. Je kunt een ruimte in twee delen door gebruik te maken van een mechanische afscheiding zoals een kinderhekje of door tijdelijk een groter hekken te plaatsen.
Wanneer je zelf merkt dat je pup de intentie heeft om gevaarlijk of ongewenst gedrag te vertonen, dien je op voorhand in te grijpen door dat te verhinderen en hem te ondersteunen om ander gewenst gedrag te kunnen leren.

Straf je pup niet. Straf is nadelig voor het welzijn en de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je pup en verhindert het ontstaan van vertrouwen tussen jou en je pup.