30 oktober 2022

Karaktertypen bij honden

Voordat we verder gaan over de verschillende karaktertypen bij honden, is het goed om te weten dat bij elke hond altijd alle elementen aanwezig zijn. Het is logisch dat je bij jouw hond altijd karakter trekken van alle elementen terug ziet. Bij het bepalen van het karakter type van jouw hond kijk je welk element het meest naar voren komt. Hierbij kun je vooral letten hoe jouw hond reageert als de hond in een nieuwe omgeving of in een situatie van stress terrecht komt. Juist aan allereerste ervaring zul je veel kunnen zien.

Ook kan het zijn dat jouw hond een mengtype van meer elementen is. Zo zie je bij terriër veel mengtypes van hout en vuur.

Daarnaast is de levensfase voor het uiten van specifieke karakter trekken. Per levensfase worden karakter trekken van dat element duidelijker. Een jonge hond in zijn hout of vuurfase is vooral actief, speels en levendig. Maar er is wel een verschil met een vuur-, hout type op juist een aarde-, water- of metaaltype. Vooral de laatste twee zullen rustiger zijn dan het hout- of vuurtype.

Er zijn geen specifieke hondenrassen die je onder een element kunt onderbrengen. In ieder ras komen altijd alle karakter typen voor. Zelfs binnen een nest zie je verschillende karakter types.

Wanneer een element uit balans is, worden de worden de karaktertrekken van dat element duidelijk zichtbaar. Let erop dat dit niet het ware element type van de hond hoeft te zijn. Wanneer bij een hond bijvoorbeeld het water element uit balans is, dan kan de hond angstig reageren, wanneer de hond van nature misschien een vuurtype is.

Wanneer er agressie te zien is, wil niet zeggen dat de hond een hout type is, of als de hond overgewicht heeft dat de hond dan een aardetype is. Het enige wat je kan zeggen is dat het element uit balans is. Pas bij meer informatie kun je het juiste element type van jouw hond bepalen…

Het element type van de hond is wel de zwakste plek en raakt het eerste uit balans. Dus het kan zoals het voorbeeld hierboven bij agressie dat het niet meteen een hout type is maar het kan wel. Hou in de gaten dat er meer voor nodig is om het ware karakter te bepalen dan een symptoom.