8 oktober 2022

Keuze vrijheid

KEUZEVRIJHEID

Welke keuzes mag jouw hond maken?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar wij mensen bepalen eigenlijk alles voor onze hond.
-Wanneer ze naar het toilet mogen, welke route er gelopen wordt en hoe lang ze mogen wandelen en welke uitrusting er gebruikt wordt
-Wat, hoeveel en hoe vaak ze eten.
-Met welk speelgoed ze mogen spelen (is het wel speelgoed dat de hond leuk vindt)
-Waar ze mogen slapen en/of waar juist niet.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe zou dat zijn voor honden, als ze niks zelf mogen bepalen? Wat als een hond geen enkele beslissing mag en/of kan nemen? Dan worden ze afhankelijk en dat kan ertoe leiden dat een hond aangeleerd hulpeloos wordt. Dan tonen ze geen enkel initiatief meer en worden passief. Dat is een bedreiging voor hondenwelzijn en veroorzaakt stress en frustratie, wat kan leiden tot ongewenst gedrag.
Honden zijn van nature namelijk erg nieuwsgierig. Het onderzoeken en snuffelen is natuurlijk gedrag.

Aangeleerde hulpeloosheid zie je vaak bij honden die met harde hand getraind worden, en/of obedience training ondergaan. Maar ook bij honden die maar hebben te luisteren en dat de mens de “baas” is en alles bepaalt. Helaas een verouderde opvatting die nog steeds veel wordt toegepast.

Iedere hond heeft zijn eigen karakter, impulsen, voorkeuren en wensen, het zijn individuen die ertoe doen. Ze verdienen gerespecteerd te worden, voor wie ze zijn en wat ze willen. Het zijn geen robotten.

Bedenk dat zelf keuzes kunnen en mogen maken, een hond zelfvertrouwen geeft.
Het is welzijnbevorderend voor je hond en vermindert ook nog eens stress.

Geef daarom je hond zoveel mogelijk keuzes. Je hond zal je dankbaar zijn. Bovendien zal het de band tussen jou en je hond versterken.

Nieuwsgierig naar wat het doet met je hond, om hem zelf keuzes te laten maken, benieuwd waar zijn voorkeuren naar uitgaan?

Maak dan een afspraak