26 juli 2022

Les 10 Lange energetische massage

Lange energetische ontspannings massage voor je hond.

Laat je hond rustig zitten of liggen en begin langzaam met je hand aan de achterkant van de oor aanzet. Bij de oren langzaam circelvormige bewegingen maken. Kijk hoe je hond hierop reageert en of die het prettig vindt.

Vervolgens gaan we langzaam naar de nek, we bewegen de hand langzame circelvormige beweging met de klok mee. Geen druk uitoefenen en werk met een ontspannen hand. Beweeg rustig door de haren mee over de huid. Stem de druk van de massage af op jouw hond.

Ga vanuit de nek met de hand naar de voorborst en ga mee met de ademhaling van je hond in je tempo van de massage. Beweeg met een circelvormige beweging met de klok mee. Vingertoppen ontspannen gebogen en duim blijft stilstaan op een vaste plek.

Vervolgens ga je met he hand naar de schouderbladen en masseer je dan ook rustig.

Vervolgens ga je naar de voorpoten en deze masseer je in een strijkende beweging van boven naar beneden in een rustig tempo. Sommige honden zijn erg gevoelig op de pootjes.  Dit merk je als je op een bepaald punt komt dat je hond zijn pootje wegtrekt. Houd dan de strijkbeweging aan net boven dat punt. En blijf de strijkende beweging herhalen. Zonder druk. Je zal merken dat je iedere strijkbeweging ietstjes verder naar beneden kan komen. Herhaal dit zolang je hond dit toelaat en kijk of je ook de pootjes kunt strijken.

Vervolgens ga je terug naar de schouderbladen als je de voorpoten hebt gemasseerd. Maak weer circelvormige bewegingen met de wijzers van de klok mee. Langzaam aan laat je je hand in een circelvormige beweging afglijden langs de ruggengraad, beetje bij beetje richting de staartaanzet. Daar masseer je rustig even door.
Vervolgens glijd je af naar de achterpoten en masseer je deze in een strijkende beweging van boven naar beneden. Hierbij ook kijken of je hond het prettig vindt net als bij de voorpoten.


Kom je bij een plaats op het lichaam waar je voelt dat het wat steviger aanvoelt of vast lijkt te zitten? Houdt dan de massage op die plaats wat langer vast, totdat je versoepeling voelt.
Het kan zijn dat jouw hond spanning opslaat in het lichaam.
Vaak voel je dit bij nek, schouderbladen, rug of achterhand.
Houd daar de aandacht en de massage wat langer vast dan op de andere plaatsen.

Als je de hond geheel energetisch gemasseerd hebt, dan mag je vanaf de kop naar de staartaanzet even twee of drie keer een rustige strijkbeweging maken.
Ervaar wat het met je hond heeft gedaan en wat het met jouw heeft gedaan.