27 juli 2022

Les 12: Vitamine c

Vitamine C als genezend middel bij longontsteking, bacteriële en virale infecties en bij blaasontsteking.
Dit weten we al heel lang, de grondlegger(s) van de orthomoleculaire geneeswijze Linus Pauling en Abram Hoffer gebruikten al megadoses vitamine C en met succes.

En welke vitamine C moet je dan nemen voor de hond:

https://www.vitortho.nl/product/vitamine-c-poeder-ascorbinezuur/ dit is een poeder, lost gemakkelijk op dus eenvoudiger (en voordeliger) doseren.

https://www.vitals.nl/producten/vitaminen/vitamine-c-1000-mg tabletten, eventueel te halveren.

https://www.bonusan.com/nl/vitamine-c-1000-ascorbinezuur

Deze producten bevatten de zure vorm van vitamine C namelijk ascorbinezuur. Dit kan leiden tot dunne ontlasting. Daarom is het belangrijk om niet in 1x een hoge doses te nemen maar een paar keer per dag.

Honden kunnen we ook vitamine C geven, wanneer ze een (dreigende) blaasontsteking hebben of een voorhuidsontsteking. Ook pups van grote rassen kun je, vooral wanneer ze net uit het nest komen, het liefst 6 weken lang een hoge dosis vitamine C geven. Opletten dat de ontlasting oke blijft en anders even terug in dosering en weer opbouwen. Stress slurpt namelijk vitamine C weg en de collagene weefsels hebben absoluut vitamine c nodig. (en c is 1 van de grondstoffen van cortisol).


Wanneer je preventief vitamine C gebruikt, voor mens en dier adviseer ik dit 6 weken lang en dan weer even een week of 2 stoppen.