27 juli 2022

Gember

Wist jij dat Gember heel gezond is voor je hond?

Gember heeft heel veel gezondheidsvoordelen. Zo blijkt uit onderzoek o.a. dat gember de hersencellen beschermt tegen de schadelijke effecten van MSG.

MSG??
MSG zelf zit niet in hondenvoeding. Echter het stofje glutamaat wel. MSG is een smaakmaker, en het stofje glutamaat is het stofje wat zorgt voor de lekkere smaak. Smaakt naar eiwit.

In de meeste krokante brokken zitten smaakmakers op basis van vrije glutamaat, maar het kán ook in de premix zitten van kvv.
Helaas zijn er alleen veel negatieve gezondheidseffecten toegeschreven aan vrije glutamaat.  Denk hierbij o.a. aan gedragsproblemen, verteringsproblemen, ontwikkelen van allergie overgewicht, epilepsie. Of een hond hier last van krijgt verschilt per individu.
Fabrikanten zijn niet verplicht om smaakmakers in de ingrediënten lijst op te nemen. Het kan dus zijn dat het niet op de verpakking staat. Je kunt deze smaakstof herkennen aan de woorden:
Gehydroliseerd (meestal kippenlever), bouillon, jus, …hydrolisaat, eiwitextract, gistextract, natuurlijke smaakstoffen.
(bouillon in blikvoer is de term voor water, niet voor gehydroliseerde smaakmaker)

Gember heeft dus de eigenschap om de hersenen te kunnen beschermen tegen de nadelen van het stofje vrije glutamaat, maar daarnaast heeft gember nóg meer voordelen:
– Ontstekingsremmend
– pijnstillend bij artrose en spierpijn
– beschermd het maagslijmvlies
– werkzaam tegen misselijkheid
– anti parasitair
– antioxidant
– beschermd tegen vet-oxidatie
– verbetert insuline gevoeligheid
– houdt virale, bacteriële en schimmelinfecties effectief onder controle.

Gember kun je een paar keer per week toevoegen aan de maaltijd van je hond. Het beste kun je hier rauwe gember voor gebruiken en deze raspen of vermalen. Bij verhitten gaan er eigenschappen verloren en grote rauwe stukken verteren niet. De schil kun je geven, maar deze zal ook niet verteren.