27 juli 2022

Les 14: Psylliumvezels

Darmflora is opgebouwd met psylliumvezels deze vezels helpen bij een te dunne of juist te dikke ontlasting.

Tekst van internet

Gezonde voedingsvezels voor de regulering van de spijsvertering
Psylliumvezels (zaadhuiden) zijn een natuurlijke bron van voedingsvezels die een positief effect hebben op de spijsvertering van honden en katten. Door hun hoge slijmstofgehalte en het grote vermogen om water te binden hebben de zaadhuiden zowel bij obstipatie als ook bij diarree een regulerende werking. Ze ondersteunen de darmfunctie en dragen tot een gezonde vorming van de stoelgang bij. Daarom kan het toedienen van psylliumvezels ook problemen bij de anaalklieren en witte ontlasting voorkomen.

Psylliumvezels hebben op veel gebieden een positief effect
Naast het positieve effect op het maag-darmkanaal kunnen psylliumvezels ook het algemene welzijn verbeteren, de stofwisseling stimuleren en de toestand van vacht en klauwen positief beïnvloeden. Omdat de zaadhuiden een vier-/vijfvoud van hun eigen volume aan water kunnen binden en dus extreem sterk opzwellen, dragen ze er bovendien toe bij dat je viervoeter sneller en langer een gevoel van verzadiging krijgt. Dit kan vooral bij een geplande gewichtsreductie of bij de voldoening van schrokkers een groot voordeel zijn.

Het ideale alternatief voor kieskeurige honden
Mocht je viervoeter zijn groente-en-fruitportie noch gepureerd noch gekookt willen eten, dan kun je alternatief ook psylliumvezels voeren. Omdat groenten en fruit bij het barfen omwille van de aanwezige ballaststoffen worden gevoerd en niet omwille van voedingsstoffen, is dit zonder problemen mogelijk. Bovendien kunnen geweekte zaadhuiden als ondersteuning bij het voeren van rauwe vlezige botten worden gegeven om de spijsvertering te vergemakkelijken en witte ontlasting te voorkomen.

Kleine zaden, groot effect
Hun naam hebben de vlozaden aan hun uiterlijk te danken, want de vruchten van de Indische weegbree (plantago ovata) – of ook wel Indisch vlozaad genaamd – zijn klein, roodbruin glanzend en hun uiterlijk doet sterk aan de kleine plaaggeesten denken. Wees maar niet bang, meer dan dat hebben vlooien en vlozaadhuiden echt niet gemeen, want de zaadhuiden hebben in tegenstelling tot de parasieten vele positieve effecten op het lichaam van honden en katten. Doorgaans worden zaadhuiden door alle viervoeters goed aangenomen en kunnen allergische dieren ze ook heel goed verdragen.

Samenstelling:
100% psylliumvezels (vlozaadhuiden)

Analytische bestanddelen:
Ruwe proteïne: 6,3%
Ruwe vezels: 4,8%

Voeraanbeveling per dag
Honden tot 10 kg: 1/2 – 2 theelepel(s)
Honden vanaf 20 kg: 2 theelepels – 1 eetlepel

Er wordt doorgaans aangeraden om de zaadhuiden voor het voeren minstens 30 minuten in het water (circa 10 ml per theelepel) te zetten. Heeft jouw hond last van diarree, dan kun je er echter ook kleinere hoeveelheden droog bijmengen.

Wij bevelen een kuurachtige toediening over een periode van zes weken aan. De hoeveelheid voer kan het beste over een periode van vijf tot zes dagen stilaan worden verhoogd, zodat het maag-darmkanaal aan de ballaststoffen kan wennen.

De hoeveelheid uitwerpselen kan tijdens de toediening duidelijk groter zijn. Worden de uitwerpselen te zacht, moet de hoeveelheid vlozaadhuiden weer lichtjes worden verminderd.

Bij dit product gaat het om een enkelvoudig diervoer voor honden. Gelieve je viervoeter tijdens het voeren altijd voldoende water ter beschikking te stellen.