28 juli 2022

Les 3: Anders kijken naar gedrag

Anders kijken naar gedrag

Het gaat er uiteindelijk om dat je je beter kunt inleven in de hond en op een natuurlijke manier met hem om kunt gaan. Net zoals je op een natuurlijke manier met mensen omgaat. Hoewel we daar ook veelal onze natuurlijke omgang verloren zijn en niet meer echt in contact, in verbinding zijn vanuit ons hart. We zitten teveel in onze gedachten, communiceren niet meer wezenlijk, maar volgens aangeleerde verwachtingen en patronen, en reageren onbewust reactief door emoties waar we geen raad mee weten. cq ons niet van bewust zijn.

In verbinding ga je de interactie aan vanuit innerlijke beleving, je kent je eigen innerlijke staat, leert die van jouw hond aan te voelen en maakt hierdoor echt contact. Ik noem dit contact vanuit het hart. Je reageert dan dus niet alleen vanuit (de kennis over) het gedrag of de signalen die je ziet. Maar meer vanuit je gevoel, je natuurlijke staat van zijn.

Ik leer je graag verder te kijken/dieper te gaan dan het verklaren van, het kijken naar en sturen/veranderen van gedrag. Je gaat van reageren op gedrag dat je ziet, naar invoelen en vanuit verbinding in interactie zijn met je hond en de omgeving. 

Dit is vaak lastig te begrijpen voor mensen, maar eigenlijk is het heel eenvoudig als je het even terugkoppelt naar hoe je met mensen omgaat. Kijk je dan alleen naar hoe iemand zich gedraagt? Dus alleen naar wat iemand doet? Hoe hij zijn hoofd beweegt, hoe hij zijn armen houdt, zijn lichaam? En reageer je naar aanleiding van het gedrag dat je ziet op deze persoon? Of voel je in de interactie aan dat de persoon met wie je aan het praten bent, bijvoorbeeld wat meer ruimte nodig heeft en blijf je wat op afstand of doe je een stapje achteruit? Geef je iemand die je ontmoet direct drie zoenen op de wang of tast je eerst af of dit op dit moment, bij die persoon oké is? Je kunt dit alleen invoelen als je helemaal in verbinding bent met jezelf.

Feitelijk hoef je dus helemaal geen kennis op te doen van lichaamstaal en kalmerende signalen. Toch behandel ik dat. Ten eerste omdat honden een andere soort zijn en ze dus anders communiceren dan mensen en omdat deze kennis behulpzaam is als je je nog niet goed in kunt leven in de hond. Ten tweede om je hier bewuster van te maken, wat je helpt om je (beter) in te kunnen leven