8 september 2022

Les 3 De puber

De hondenkleuter van een aantal weken verandert. Afhankelijk van het ras, tussen de zes en negen maanden in een vrolijke uitdagende puber. Deze puber is op weg naar volwassenheid en wil en moet daarvoor veel nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

De fase dient voor het verleggen van grenzen. De pup wordt zich meer bewust van het leven buiten het huis. Als de hond als enige hond in huis wordt opgevoed, zal hij zich in deze fase vooral richten op nieuwe mensen. Hij wordt even een allemand vriend. Wordt de hond opgevoed in een huis met andere honden, dan zal de eerste contact uitbreiding bij voorkeur op honden zijn gericht. Om zowel met vreemde mensen als met vreemde honden goed te kunnen omgaan, moet de hond nieuwe sociale vaardigheden ontwikkelen. Was hij als pup nog schattig voor andere mensen en acceptabel voor andere honden, nu als puber moet hij leren zich aan sociale gedragsregels te onderwerpen. Deze sociale vaardigheden zijn. Zover het hondenvaardigheden zijn in de hond aanwezig. Soms zal hij zijn innerlijke signalen negeren en zien wat er gebeurd. Zoals zich niet onderdanig opstellen tegenover een volwassen hond, maar dat ik puberale grensverlegging. Gewoon even kijken wat er gebeurd, als hij iets doet waarvan hij heel goed weet dat het niet hoort. Voor u als eigenaar hoop ik dat uw puber dit probeerd bij een volwassen hond die duidelijk is in zijn sociale vaardigheden. De puber krijgt dan duidelijk te merken dat zijn soort gedrag incorrect is. Krijgt hij echter te veel ruimte dan ontstaan er misschien gedrag dat later weleens lastig kan zijn. Andersom kan het ook zijn. Mocht een volwassen hond te vel reageren. Dan kan dit ook negatieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de puber.

In de puppyfase is van belang dat de pup zich veilig genoeg kan voelen om op ontdekkingsreis te gaan. In de puberale fase is het van belang dat de hond zijn grenzen probeert te verleggen, maar duidelijk en eerlijk wordtvterecht gewezen als hij te ver gaat. Omgaan met volwassen honden is belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling. Wel moet hierbij gekeken worden dat de karakters van de honden bij elkaar passen.